Duyguları ifade etmek, ne hissettiğinizi tanımlamak ve söylemek anlamına gelir. Kendinizi hem sözlü hem de sözsüz olarak ifade etme kabiliyetidir.
Duyguları ifade etmeyi, kişinin içsel duygu durumlarını başkalarına iletebilmek için yüz, ses ve beden hareketlerini kullanma biçimleri olarak tanımlayabiliriz. Kişilerin duygularını anlayabilmesi ve bu duyguları sözcüklere dökebilmesi çevresiyle uyumlu bir biçimde yaşayabilmesi adına önemlidir.
Duyguları ifade etmek, iletişim becerilerimizi geliştirir, içsel dengeyi sağlar ve başkalarıyla daha anlamlı bağlar kurmamıza yardımcı olur.. Duygular insan deneyiminin merkezinde yer alır. İyi ya da kötü, pozitif ya da negatif, duygularımız hayatımızın bir parçasıdır.
Aleksitimi ya da duygu körlüğü, duyguları tanımlama ve açıklama konusunda subklinik yetersizlik ile karakterize olan bir kişilik oluşumudur. Aleksitiminin temel özellikleri; duygusal farkındalıkta, sosyal bağlılıkta ve kişilerarası ilişkilerde bozukluk olarak sıralanabilir.
Bizler duygularımız sadece içimizde yaşadığımızı düşünebiliriz ama yüzümüzün ifadesi, beden duruşumuz, el - kol hareketlerimiz, ses tonumuz, kullandığımız kelimeler ve hareketlerimiz neler hissettiğimizi dışa vurabilir.
İlgili 15 soru bulundu
Aleksitimi Hastalığı , bir psikolojik rahatsızlık olup, duygu sağırlığı olarak tanımlanmaktadır. Duygu sağırlığı demek, iç dünyasını anlatamamak, duygularını kelimelere vuramamak, ne hissettiğini bilmemek ve paylaşamamaktır. Aleksitimik insan duygularını söze vuramayan insandır.
Aleksitimik bireyler, duygusal dünyalarını sözel ifadelerle dile getirme konusunda zorluk yaşarlar. Ancak aleksitimi yalnızca sözel ifade eksikliği ile sınırlı bir kavram değildir, aynı zamanda duygusal anlayış eksikliği olarak da düşünülebilir.
Aleksitimi; bireyin kendi duygularını tam olarak anlayamaması, bunları iyi bir şekilde ifade edememesi ve sosyal normlara uygun bir duygu dışavurum davranışı sergileyememesidir. Bu durum bireyin yaşam kalitesini düşürmektedir. Aleksitimik bireyler bazı psikosomatik semptomlara sahiptirler.
Kendini ifade etmenin amacı, iç dünyamızdaki duygularımızı ve düşüncelerimizi dışarıya çıkararak başkalarının anlamasına ve bizi daha iyi tanımasına yardımcı olmaktır. Ayrıca, kendini ifade etme ihtiyacı, insanların zihinsel sağlığı için de önemlidir.
Mutluluk, kızgınlık, korku, şaşkınlık, üzüntü gibi duygular bebeklikten itibaren tanınmaya başlamakta ve gelişmektedir (Nelson, 1987). 2 yaşından itibaren dil gelişiminin hızlanmasıyla çocuklar duygularını daha kolay ifade edebilmektedirler (Yalçın, 2010).
Birey karşı tarafa yoğun duygular hissettirerek onun sevgisini kazanmak, onu kendine bağlamak amacındadır. Sevgi ve bağlılığı elde ettiğinde ise eski yoğun duyguları kaybolacaktır. Artık bağlılığını göstermek onun için bir zayıflıktır. Aslında, bilinç dışında kendini koruma güdüsü vardır.
“Duygu dışavurumu” kavramı psikiyatrik hastalığı olanlara karşı gösterilen olumlu veya olumsuz uyarı, müdahale ve duygu durumlarının tümü olarak adlandırılır. Yüksek duygu dışavurumu duygusal açıdan hastanın hayatına karışma, saldırgan veya eleştirel davranışlar ile tanımlanır.
Ek olarak sevinç, üzüntü, beklenti, inkar, ön yargı, kaygı ve küçümseme bildiren cümleler de duygu ifade eden cümleler arasında yer alır. Bu cümleler nesnel değil öznel ifadelerden oluşur.
Greenberg, doğuştan getirdiğimiz 7 tane temel duygumuz olduğunu belirtmektedir. Bu 7 temel duygunun amacı bizi hayatta tutmaktır. Bunlar: Korku, üzüntü, öfke, tiksinti, utanç, coşku ve şaşkınlıktır.
Duyguların haz, elem ve yoğunluk gibi üç temel boyutunun bulunduğu anlaşılmaktadır.
Şizoid bireyler aslında insanlardan değil olumlu-olumsuz duygulardan, duygusal yakınlıktan ve kendini ifade etmekten kaçınmak ister. Bu sebeple diğer insanlarla ilişikleri entelektüel, fiziksel, ailevi, mesleki veya sportif aktivite sınırları içindedir.
Kendini uyuşmuş, duygularından kopmuş gibi hissetme. Bu durum kişinin eşi ve çocukları tarafından “robot gibi”, “makine gibi” şeklinde tanımlanmasına kadar varabilir. Kendisinin ve başkalarının duygularını anlamakta ve bu duygulara güvenmekte zorluk çekme. Duygular davranışların arkasına saklanır.
Biz birikmiş duygusal sorunların taşınmakta zorlanır hale gelmesine “duygusal yorgunluk” diyoruz. Bazen yaşadığımız duygusal sorunları çözmek yerine o sorunları yok sayar ve zihnimizde bastırırız. Bastırdığımız bu duygular zamanla zihnimizde ağırlık yapar ve zihnimiz bu yükü taşıyamaz hale gelir.
Bugün ise, aleksitiminin sadece bununla ilgili olmadığı, bazı kişilerin gerçekten de “duygu”dan haberdar olmadığı biliniyor. Uzmanlar bunu, duyguları işlemekle görevli sinirsel devrelerin “kısa devre” yapmasına bağlıyor. Beynin singulat korteksi, duyguların beyindeki tezahürünü bu kişilerde bloke ediyor.
Vücutta uyuşma hissi sinir hücrelerinin aşırı uyarılması veya hasar görmesi sonucu oluşur. Uyuşma hissi yaygın olarak, el, ayak, bacak, kollar ve vücudunun diğer bölgelerinde görülebilir. Uyuşmanın hangi bölgede olduğundan daha çok şiddeti daha büyük önem taşır. Uyuşan bölgede yokmuş hissi yaşanır.
Duygu, insanların yaşadıkları olaylara veya durumlara karşı verdikleri içsel tepkiler olarak tanımlanabiliyor. Hangi duyguyu hissedeceğimiz, o duyguyu tetikleyen deneyime ve kendi özelliklerimize bağlı olarak değişiyor. Örneğin, biri güzel bir haber aldığında mutluluk yaşarken diğeri daha çok şaşkınlık duyabiliyor.
Kişinin karşısındaki kişi ya da kişilere arzu, istek ve fikirlerini açık ve net olarak iletebilme biçimine kendini ifade etmek denir. Kişiler arasında doğru veya yanlış anlaşılmalara sebebiyet vermesinden ötürü ifade etmenin sosyal, akademik ve iş hayatındaki rolü oldukça büyüktür.
Bireyin kendini ifade edememesi, karşısındaki kişi veya kişilerle doğru frekansı yakalayamamasıdır. Bireyin ağzından çıkan kelimelerin, zihninde anlatmak istedikleriyle uyuşmaması, bununla birlikte karşı tarafın zihnine de doğru bir şekilde aktarılamaması, kendini ifade etme sorunu olarak tanımlanabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri