Çelik konstrüksiyonlar, mühendislik ve tasarım açısından deprem performansı bakımından üstün özelliklere sahip yapılardır. Bu yapıların depreme dayanıklılığı, esneklik ve yüksek mukavemet özellikleri sayesinde sağlanır.
Çelik, depreme dayanıklı yapılar için mükemmel bir malzeme olarak kabul edilir. Çelik, esnekliği, hafifliği ve yüksek dayanıklılığı sayesinde deprem bölgelerindeki binalar için ideal bir seçenektir (Of & Öztürk, 2022).
Yapıların taşıyıcı elemanları ile diğer yapı elemanları aynı tür malzemedendir. Böylece yük sadece taşıyıcılar üzerine binmediğinden binanın yıkılma riski en aza iner. Çelik konstrüksiyon yapılarda, esneklik özelliği sayesinde deprem gibi yıkıcı afetler ve sarsıntılarda sallanma olsa da yıkılma yaşanmaz.
Çelik evlerin metal yapısı, ses dalgalarını yansıtma eğilimindedir, bu da iç mekanda gürültünün artmasına neden olabilir. Özellikle şiddetli rüzgarlar ve fırtınalar sırasında, metalin çıkardığı sesler evin içinde daha belirgin hale gelebilir. Bu durum, evdeki huzuru ve sakinliği olumsuz etkileyebilir.
Peki çelik evleri en fazla kaç katlı yapabiliriz? Çelik evler maksimum 4 katlı yapılabilmektedir fakat hem uygun fiyat hem de ergonomik açıdan 2 kat en uygunudur.
İlgili 44 soru bulundu
Çelik Konstrüksiyon Ev Ne Kadara Mal Olur? Çelik konstrüksiyon ev metrekare maliyeti 3.000 TL ila 4.000 TL aralığında değişmektedir. Mayıs 2022 fiyatlarına göre 100 metrekare çelik konstrüksiyon ev fiyatı 300.000 TL ila 400.000 TL aralığında seyretmektedir.
Çelik konstrüksiyon evlerin ortalama olarak 75 ila 80 yıl kullanılabileceğini ifade eden Yektaş evlerin betonarme binalar gibi bakım gerektirmediğini söyledi. Yektaş “Betornarme binalar 30 yılın ardından deformasyona uğrar. Sonrasında ise bakım gerektirir.
Özellikle çelik evlerin yazlık bölgelerde yani sıcak alanlarda çok daha sık kullanılması insanları bu düşünceye itmektedir. Sizlere iyi bir haberimiz var, çelik evler soğuk olmaz!
Ayrıca, çelik evler suya, rüzgara ve diğer doğal afetlere karşı da dayanıklıdır.
Çelik Evlerin ömrü diğer yapılara göre oldukça uzundur. Çelik evlerde sadece çelik aksamın ömrünün yaklaşık 80 - 100 yıl arasında olduğu laboratuvarlarca test edilmiştir. Çelik evler rüzgar veya fırtınaya dayanıklı mıdır? Çelik evler güçlü rüzgar ve fırtınalara karşı dayanıklıdır.
Bu sayede çelik evinizde yedi gün yirmi dört saat güvende olursunuz. Uzun lafın kısası, çelik evler genellikle 9 şiddetinde ki depremlere bile karşı koyabilmektedir. 27 Aralık 1939 tarihinde yaşanan Büyük Erzincan Deprem'inde depremin şiddeti 7.9'du.
Prefabrik evler üretim aşamasında kaliteli malzemeler kullanılmış ise yaz ve kış aylarında rahat bir şekilde kullanılabilir. Paslanmaz çelikler üzerine inşa edilen prefabrik evler, uzun yıllar her mevsim kullanıma uygun bir şekilde yapılıyor.
Çelik evler, betonarme evlere göre daha hafiftir ve inşaat süreci daha hızlıdır. Ayrıca, çelik malzeme, yangın ve depreme dayanıklıdır ve nem ve rutubet gibi olumsuz hava koşullarına karşı dayanıklıdır. Çelik evlerin dezavantajı, maliyetleri olabilir.
Bütün bu giderleri topladığımızda 2023 yılı fiyatları üzerinden 100 M2 bir çelik evin maliyeti yaklaşık olarak 886 bin TL'yi bulmakta. Not: Çelik evi anahtar teslim olarak aldığınızda seçeceğiniz malzemelerin kalitesine göre m2 başı fiyatı 7 bin ile 10 bin TL arasında değişiklik göstermekte.
Çelik yapılar, çeliğin yüksek mukavemeti ve esneklik kabiliyeti sebebiyle daha güvenli bir yapı sistemidir. Aynı dayanıma ulaşmak betonarme yapılarda daha maliyetli ve aşırı ağırlıktan dolayı da daha risklidir.
Çelik Evler Sağlam mı? Çelik evler hafif ve sünek (esnek) oldukları için statik ve dinamik etkilere karşı son derece sağlam yapılardır.
Deprem, rüzgar ve fırtınalarda binaya gelen yanal, dinamik yükler ağır kütleleri çok daha kuvvetli etkilemektedir hafif olan bu sistem ise çok az etkilemekte ve esnek olan hafif çelik profiller darbeleri absorbe etmektedir.Prefabrik yapılar kırılma, dönme, çatlama yapmaz.Çelik yapının topraklama özelliği sayesinde ...
Çelik Evler İçin Nasıl İzin Alınır? İster bir Çelik Villa yapın isteseniz betonarme bir yapı inşaa edin, tüm yapılar için yetkili mercilerden ruhsat almanız gerekmektedir. Bu izinler büyük şehirlere bağlı yerlerde Belediyelerden, diğer kırsal bölgelerde ise İl Özel İdarelerinden alınmaktadır.
Prefabrik evler, inşa edildikleri malzemelere ve yapılan montaj işlemlerine bağlı olarak farklı düzeylerde ses yalıtımı sağlayabilir. Bazı prefabrik evler, gelişmiş yalıtım malzemeleri ve özel tasarımlar kullanılarak ses yalıtımı açısından daha iyi bir performans sunabilirken, bazıları daha az yalıtımlı olabilir.
Prefabrik ev için öncelikle imar izni alınması şarttır.
“Çelik mi betonarme mi ucuz?” sorusu cevaplanacak olursa, çelik evler betonarmeye göre çok daha büyük bir fiyat avantajı sağlar. Hafif çelik konstrüksiyon evler, çevre dostu özelliğe sahiptirler. Çelik evler; olası yangın, yıldırım gibi durumlarda da korunma sağlamaktadır.
Çelik ev sadece kolay ısınmakla kalmaz, aynı zamanda kuvvetli izolasyonu sayesinde kolay ısı kaybı da yaşamaz. Standart inşaat teknikleri ile üretilen betonarme ya da ahşap binaların aksine çelik konstrüksiyon yapılarda çok daha farklı ve modern bir izolasyon sistemi kullanılmaktadır.
Hafif çelik evler, daha hızlı bir inşa sürecine sahiptir ve daha ucuz olabilirler, ancak daha küçük boyutlu evler için daha uygundurlar. Ağır çelik evler ise daha büyük boyutlu evler ve yapılar için daha uygun olabilirler, ancak daha pahalı ve daha uzun inşa süreci gerektirebilirler.
Bilinenin aksine prefabrik evler, depreme karşı betonarme yapılara nazaran daha dayanıklı olabiliyor. Özellikle deprem gibi afet durumlarında riski en düşük seviyede tutması nedeniyle birçok kişi tarafından son yıllarda tercih edilir oldu.
Tek doğrultuda düzenlenen düzlem kafes gövdeli çerçeve sistemler İle 25– 100 m, uzay kafes gövdeli çerçeve sistemler İle 25–120 m açıklık geçilebilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri