Duygusal zekası yüksek olan kişilerin belirleyici ortak özellikleri; güçlü empati yeteneği, motive etme becerisi, uzlaşma kültürüne yatkınlık, yüksek ikna yeteneği, iyi bir dinleyici olmak, güven duygusu, olumlu tutum, duygularını göstermektir. İnsanları anlamayan onların ihtiyaç duydukları şekilde davranamaz.
Yapılan çalışmalar, duygusal olarak zeki kişilerin çevreleriyle daha uyumlu ve daha mutlu olduğunu gösteriyor. Bu bireyler, kişisel yeteneklerinin farkında olup duygularını kontrol edebilen, kendilerinin ve arkadaşlarının motivasyonunu artıran, öz güveni yüksek, sorumluluk sahibi ve sonuç odaklı kişilerdir.
Ölçekten alınabilecek toplam puanlar 30 ile 180 puan arasında değişmekte olup, yüksek puan duygusal zeka düzeyinin yüksek olduğunu göstermektedir. Ölçek, toplam puana göre 155 ve üzeri yüksek, 130 Normal ve 129 ve altı düşük olarak hesaplanmaktadır.
Duygusal zekayı ölçmek için birtakım testler uygulanmaktadır. En yaygın kullanılan testler arasında; Mayer - Salovey - Caruso Duygusal Zeka Testi, The BarOn Sosyal ve Duygusal Zekaya Bağlı Liderlik Testi bulunmaktadır. Duygusal zeka, IQ gibi matematiksel parametrelere bağlı olan bir zeka türü değildir.
İlgili 15 soru bulundu
Duygusal zeka ile ilgili bazı süreçler doğuştan gelmektedir. Çünkü bazı psikiyatrik durumlarda beynin yapısından kaynaklanan kendisi veya başkalarının duygularını anlama ve kavrama becerileri tam gelişmemiş olabilir. Ancak duygusal zekayı değiştirmek veya geliştirmek ise bebeklikten başlayan bir süreçtir.
Düşük duygusal zeka, duyguları (kişinin hem kendisinde hem de başkasında) doğru bir şekilde algılayamama ve kişinin düşünce ve eylemlerini yönlendirmek için doğru bir şekilde kullanamaması anlamına gelir. Birinin duygusal zekası düşük ise bu durum birçok şekilde kendini gösterir.
İnsan odaklı çalışmayı gerektiren pazarlama, hukuk, danışmanlık, hekimlik, öğretmenlik, hizmet sektörü gibi alanlar için yüksek duygusal zeka sahibi olmak avantajdır. Mesleki başarıyı desteklemektedir.
Duygusal zeka doğuştan değildir, deneyimlerle öğrenilir. Bebeğiniz temel duygular (öfke, mutluluk, üzüntü, iğrenme, şaşkınlık, korku) ile doğar ve kıskançlık, utanma, sevgi, suçluluk gibi sosyal ve karmaşık duyguları 2 yaşından itibaren öğrenmeye başlar.
Araştırmada, duygusal zekanın 5 boyutu (kişisel beceriler, kişilerarası beceriler, uyumluluk, stresle başa çıkma, genel ruh durumu) açısından yöneticilerin duygusal zeka düzeyi farklılaşmaları incelenmiştir.
Kişinin iç dünyasında olup bitenin sürekli farkında olması anlamına gelen “özbilinç” kavramı duygusal zekânın temel taşıdır.
EQ skoru yüksek olan kişiler ise takım çalışması konusunda iyi birer oyuncudur. İş birliği, ekip çalışması, iletişim ve benzeri gibi konularda yeteneklidir. İletişim becerileri yüksek olduğu için özellikle takım işlerinde önemli rol oynar, liderdir.
Zeki kişiler, kendilerini yeni fikirlere ya da fırsatlara karşı kapatmazlar; diğer insanların görüşlerini değer ve geniş fikirlilikle kabul etmeye ve düşünmeye isteklidirler. Ve daima alternatif çözümlere açıktırlar.
Birçok araştırmacıya göre duygusal zekâ öğrenme yoluyla geliştirilebilir. Bar-On (1997)'e göre bilişsel olmayan yetenek ve bece- riler yaşam boyunca değişebilir, zamanla gelişebilir ve terapotik tekniklerin yanı sıra bu konuya odaklanan eğitici ve iyileştirici programlar ile artırılabilir.
Limbik sistem beyinde yer alan küçük ama çok önemli bir yapı kümesi olarak tanımlanabilir. Bu yapı, duygusal dürtüleri ve hafıza oluşumunu kontrol etmekten sorumlu olan beyin ağ sistemi olarak tanımlanır.
Yaşamın sonlarına doğru, beynin ön lobları ve bu loblarda gelişen çok sayıda bağlantı sayesinde yaşlı bireyler yeni düşünme biçimleri üretebilirler. Yani beynin, kompleks düşünme, planlama, karmaşık işlemleri gerçekleştirme gibi işlerinden sorumlu ön lobu, yaşlı bireylerde gelişmeye devam eder.
Duygusal zeka eğitiminin amacı; gerek iş, gerekse özel yaşamda duygusal zekanın kazanımlarını öğrenmek, duyguları anlama ve anlamlandırabilmek, kendinizi keşfetmek ve duygusal zeka yetkinliklerinizi güçlendirerek güçlü bir yaşam inşa edebilmek.
Bilim insanları onlarca yıldır bu konuda çalışıyorlar ve kişinin duygusal zekâsının da mantıksal zekâsı kadar önemli olduğunu söylüyorlar. Başarılı insanların %90'ı mantıksal olduğu kadar duygusal olarak da zeki insanlardır. Duygusal zekâ hepimizin içinde bir parça da olsa var olan zekâ türüdür.
Goleman'ın Duygusal Zeka Yetkinlik Modeli
Bunlar: (1) öz bilinç, (2) öz yönetim, (3) motivasyon, (4) empati ve (5) ilişkilerde ustalık olarak sıralanabilir (Goleman, 2000: 395).
Duygusal zekayı farklı yöntemlerle ölçmek mümkündür. En güvenilir ve en yaygın olarak bilinen testler; Mayer-Salovey-Caruso Duygusal Zeka Testi, The BarOn Sosyal ve Duygusal Zekaya Bağlı Liderlik Testidir.
Düşük EQ ye sahip bireyler çoğunlukla başkalarının ne düşündüklerine ve fikirlerine önem vermezler. Farklı bakış açılarını küçümserler. İster kendilerine ait olsun ister başkalarını ait olsun, yoğun duygular yaşamaktan kaçarlar. Gerçek duygularını başkalarından gizlemeyi tercih ederler.
Mücadeleye son vermek onların hayatında yoktur. Duygusal zekanın yüksek olduğunun bir diğer göstergesi ise hayata karşı verilen mücadeledeki duruştur. Duygusal zekası yüksek olan kişiler; sinirlerine hakim olma, stresle başa çıkabilme konularında başarılı oldukları için de mücadeleci yönleri gelişmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri