Duyusal – Motor Dönem: 0-2 yaş arasında bebek, duyuları ve motor faaliyetleri yoluyla dış dünyayı algılamaya başlar. Çeşitli refleksleri kullanır ve refleks davranışından istemli davranış düzeyine geçiş bu dönemde gerçekleşir. Bebek 12 aylık olana kadar “nesnenin sürekliliği” anlayışı gelişir.
Duygusal gelişim, bebeklikte başlar ve yetişkinliğe kadar devam eder. Bebeklerde fark edilebilen ilk duygular neşe, öfke, üzüntü ve korkudur. Zamanla benlik algısı oluştukça utangaçlık, gurur, şaşırma, sevinç, mahcubiyet, utanma, suçluluk ve empati gibi daha komplike duygular gelişmeye başlar.
Duyu gelişimi anne karnında başlayan ve doğum itibariyle bebeklerin çevrelerini keşfetmeleri ve anlamlandırmaları için aktif olarak devam eden bir süreçtir. Duyusal gelişim, 5 duyu organı ile farklı renkleri, dokuları, sesleri, kokuları ve daha fazlasını keşfetme ile gelişir.
Mutluluk, kızgınlık, korku, şaşkınlık, üzüntü gibi duygular bebeklikten itibaren tanınmaya başlamakta ve gelişmektedir (Nelson, 1987). 2 yaşından itibaren dil gelişiminin hızlanmasıyla çocuklar duygularını daha kolay ifade edebilmektedirler (Yalçın, 2010).
“Duyusal Gelişim” diye adlandırdığımız bu dönem, bebeğinizin duyularını, yaşam içinde provalaması ile gerçekleşir. Bu yüzden, bebeğinizin çevresinde, algılayabileceği nesne ve objelerin çeşitli olması çok önemlidir.
İlgili 25 soru bulundu
Duyusal-Motor Dönem (0-2 Yaş)
Bebeklerin görme ve duyma gibi duyusal eylemlerini tutma ve elleme gibi fiziksel eylemleriyle birleştirerek dünyayı algılamaya çalıştıkları döneme, duyu-motor dönemi adı verilir.
Çocuğun dokunma, koklama, tatma, görme ve duyma duyularını uyaran her türlü aktivete duyusal etkinlik olabilir. Aynı zamanda bu aktiviteler hareket ve denge oyunlarıyla birleştirilebilir.
Fiziksel doğum zaman içerisinde daha kısa bir sürede yayılırken, psikolojik doğum ise yaşam boyu devam eder. Çocuğun kişilik gelişimi doğumla birlikte başlar ve 6 yaşlarına geldiğinde büyük oranda tamamlanır.
Duygusal zeka doğuştan değildir, deneyimlerle öğrenilir. Bebeğiniz temel duygular (öfke, mutluluk, üzüntü, iğrenme, şaşkınlık, korku) ile doğar ve kıskançlık, utanma, sevgi, suçluluk gibi sosyal ve karmaşık duyguları 2 yaşından itibaren öğrenmeye başlar.
Doğumdan çok kısa bir süre sonra bebekler; ilgi, acıya karşı stres, ilk altı ay içinde öfke, şaşkınlık, sevinç, korku, üzüntü, utangaçlık yaşarlar. 18-24 ay içinde empati, kıskançlık, utanma, 30-36 ay içinde ise suçluluk, gurur, utanç duygularını yaşamaya başlarlar.
Duyu gelişimi çocukların çevresiyle etkileşimde bulunma, bilgiyi işleme, algılamayı iyileştirme ve duyusal uyaranları anlama yeteneklerini kapsar. Motor beceri ve duyu gelişimi oyuncakları, öğrenme süreçlerini ve özgüvenlerini büyük ölçüde etkiler.
Gelişen embriyonun ilk oluşan hissi; dokunma duyusudur. Gebeliğin 8'inci haftasında başlar. Dokunmanın ilk hissedildiği noktalar; ağız çevresi ve yanaklardır. Gebeliğin 12'nci haftasına doğru el ayaları ve genital bölgede dokunma hissini algılayan sinirler gelişir.
Duyusal alanlar koku, tad, dokunma, görme, işitme, propriyosepsiyonu (vücudunuzun uzayda nerede olduğunu bilmenin farkındalığı) ve vestibüler (iç kulak, denge) kullanmayı içerir.
Duygusal Gelişim Özellikleri
Bu özellikler, bireylerin duygularını anlama, ifade etme, düzenleme ve başkalarının duygularını anlama yeteneklerini içerir. Ayrıca, duygusal gelişim, stresle başa çıkma, öfke yönetimi, duygusal tepkileri kontrol etme ve empati kurma gibi önemli becerilerin geliştirilmesini de içerir.
Çocukların duygusal gelişimini desteklemenin en önemli yollarından biri de onları etkin bir şekilde dinlemektir. Çocuklara iletişim, öfke kontrolü, kişilerarası problem çözme gibi yaşam becerilerinin kazandırılması gerekir.
6-8 haftalık bir bebek, günde ortalama 2-3 saat ağlar. Bebek 3-4 aylık olduğunda ağlama süresi azalmaya başlar. Ağlama krizleri günün herhangi bir zamanında görülebilse de genellikle öğleden sonra ve akşam saatlerinde daha yoğun görülebilir. Bebek, bu sırada ağrısı varmış gibi bacaklarını yukarı çekebilir.
5 Aylık Bebek Gelişimi
Artık duyguların ifade etmeye başlar. Mutlu ve mutsuz olduğunu anlamak mümkün olur. Siz odadan çıktığınız zaman buna üzülerek ağlamaya başlayabilir.
Duygularını tanımalarına ve ifade etmelerine yardımcı olmak, empati, problem çözme yetenekleri ve olumlu davranışları teşvik etmek, duygusal zeka geliştiren aktiviteler oynamak ve iyi bir örnek olmak gibi yöntemlerle çocukların duygusal zekasının gelişimini teşvik edebiliriz.
Duygusal zeka ile ilgili bazı süreçler doğuştan gelmektedir. Çünkü bazı psikiyatrik durumlarda beynin yapısından kaynaklanan kendisi veya başkalarının duygularını anlama ve kavrama becerileri tam gelişmemiş olabilir. Ancak duygusal zekayı değiştirmek veya geliştirmek ise bebeklikten başlayan bir süreçtir.
Çocuğu en çok üzen şeyler arasında sert eleştiri, karşılaştırılmak, ihmal edilmek, aşırı beklentiler, zorbalık, akran baskısı, evdeki anlaşmazlıklar ve hayattaki ani değişimler bulunur.
Çocuklar öncelikle ani seslerden ve karanlıktan korkar. Ayrıca zaman içerisinde su, karanlık, anne babayı kaybetme, arkadaşları tarafından dışlanma, kalabalık içine girme ve hatta tuvalete girme korkusu da bu korkulara eklenir. Yeni bir kardeşin doğacak olması da bazı çocuklarda korku nedeni olarak karşımıza çıkar.
İd: Kişiliğin ilkel yönünü oluşturmaktadır. Daima haz ilkesine göre hareket etmektedir. Gerçek dışı ve mantık dışı istek ve arzularla, bireyin içsel dürtülerinin her ne pahasına olursa olsun derhal doyurulması doğrultusunda bir işlevde bulunmaktadır.
Bebekler için mendiller, ahşap kaşıklar, aynalar, yumuşak bloklar, parmak kuklaları, renkli kurdeleler, oyun hamurları, ses çıkaran oyuncaklar (ksilofon, piyano gibi) duyu materyali olarak kullanılabilir.
Duyusal Oyun Nedir? Çocuğunuzun duyularından en az birini uyaran oyun aktivitelerine duyusal oyun denir. Duyma, görme, dokunma, koku ve tat alma ile birlikte hareket ve denge gibi algıları uyaran oyunlar da bu kategoriye girmektedir. Erken çocukluk döneminde duyusal oyunlar, beyin gelişiminde önemli bir rol oynar.
Oyun hamuru, su oyunları, slime, çamur, pirinç dolu kutular, kinetik kum vb. materyallerle hazırlanan oyunlar, duyusal oyunlardır. Özellikle diğer oyunlarla ilgilenmeyen çocukların duyusal oyunlara daha olumlu tepkiler verdikleri görülmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri