Covidli hastalar için 'Turuncu' kodlu alan açıldı
Turuncu Kod: Kitle imha silahlarının kullanımı veya kimyasal, biyolojik, nükleer ve radyolojik kazalar neticesinde kontamine olarak hastaneye başvuran hastaları en sistemli ve hızlı şekilde dekontamine etmek ve gerekli tıbbi desteği sağlamak amacıyla oluşturulan kod sistemidir.
Kırmızı alan: Bu grup, öncelikli acil hastaları ilgilendirmektedir. Kırmızı alan birimi, hayati tehlike taşıyan ağır yaralanma ya da ağır hastalık geçirme durumları ile ilgilenmektedir. Kırmızı alana dahil edilen hastalar en acil durumu gerektiren sınıfta yer almaktadır.
Çağrıyı alan santral görevlisi olayı aktaran kişiden ; Olayın meydanan geldiği yer, zaman, olayın açık tanımı konularında çağrıyı yapan kişiden detaylı bilgi aldıktan sonra (mümkünse) TURUNCU KOD çağrısı yapar .
İlgili 45 soru bulundu
Dâhili telefonlardan 5555 tuşlanarak santrale bilgi verilir, genel anons sistemiyle SARI KOD ile herkese duyurulur.
Mavi Kod, ani dolaşım ve solunum durması olduğunda, hastaya en kısa sürede müdahale edilmesini sağlamaya yönelik acil durum yönetim aracıdır. Mavi Kod, dünyada aynı acil durum için aynı rengin kullanıldığı tek renkli koddur.
Meteoroloji'nin uyarı sistemine göre, sarı kodlu uyarı, "hava durumu potansiyel tehlikelidir" anlamına geliyor. Bu uyarının yapıldığı yerlerde, meteorolojik şartlardan etkilenebilecek faaliyetler konusunda dikkatli olunması gerekiyor. Turuncu kodlu uyarı ise "hava durumu tehlikelidir" anlamına geliyor.
'Sarı kod', genellikle orta seviyede tehlike arz eden hava koşullarını ifade ederken, 'turuncu kod' ise daha ciddi, dikkatli olunması gereken ve potansiyel zararlar doğurabilecek durumlar için kullanılır.
"Turuncu" kod ise "hava durumunun tehlikeli" olduğu anlamına geliyor. Bu kod, "Hasar ve kayıpların oluşması muhtemeldir. Çok tedbirli olmalı, güncel meteorolojik koşullar ve tahminler takip edilmelidir." uyarısını içeriyor.
Siyah (Olağan Durum): Acil bir müdahale gerektirmez. 5.7.Hayati Tehlike Durumu: Acil hastalar hastanemize müracaat ettiklerinde herhangi bir evrak istenmeksizin ilk müdahaleleri yapılır. (Kimlik bilgisi olmasa bile) Hastaya müdahale edilirken yakını var ise kayıttan barkodları çıkarması istenir.
Beyaz kod uygulaması da bunlardan biri ve afet ve acil durumlarda kullanılır. İşte mavi kod ile ilgili merak edilenler... Mor kod, Hastane Afet Planındaki tehditlere (patlama, yangın, teknik destek ünitelerinin çökmesi, tehlikeli madde yayılımı, sabotaj, deprem, siber saldırı vb.)
Gri Kod verildiğinde, hastane güvenliği ve hastane polisi gerekli müdahaleyi yapmak üzere durumdan haberdar oluyor. Hastane polisi, merkeze haber vererek Beyaz Kod gerektirecek bir olayı, şiddete dönüşmesi muhtemel bir olayı haber veriyor.
Triaj işlemi başvuru sırasında doktor, acil tıp teknisyeni, hemşire, sağlık memuru vb. nitelikteki sağlık personeli tarafından yapılır. Triaj uygulaması için muayene, tetkik, tedavi, tıbbi ve cerrahi girişimler bakımından öncelik sırasına göre kırmızı, sarı ve yeşil renkleri kullanılır.
“Tanımlanamayan” grupta yer alan bu sağlık sorunları, aylar ya da yıllar süren muayeneler, tetkikler ve denenen birçok tedaviye rağmen, hasta ve doktor için belirsizliğini korur ve gri alan olarak kalabilir.
3.1. Pembe Kod: Bebek ve çocuk kaçıtılması/kaybolması gibi olayların önlenmesi için kullanılan acil durum uyglama kodudur. 5.1. Alınan Güvenlik Önlemleri: Hastane genelinde kamera sistemi kurulmuştur. Böylelikle şüpheli durumlar kamera ile izlenebilmektedir.
Turuncu kodla uyarıldı. Sarı kod uyarısı nedir? Hava durumu potansiyel tehlikelidir: Tahmin edilen meteorolojik hadise olağandışı olmamakla birlikte, meteorolojik şartlardan etkilenebilecek faaliyetler konusunda dikkatli olunmalıdır.
Mavi Kod (2222): Acil tıbbi müdahaleye ihtiyaç duyan hastalar, hasta yakınları ve tüm hastane personeline en kısa sürede müdahale edilmesini sağlayan acil durum yönetim aracıdır.
Beyaz Toros aydınlatılmamış faili meçhul siyasal cinayetlerin polis aracı süsü verilmiş suç aracıdır. 1993-1996 yılları arasında sloganı “ben devletim kaybederim!” olmuştur. "Yeşil” kod adlı adı Mahmut Yıldırım olarak bilinen kişinin mensubiyeti devlet içinde örgütlenmiş çetelerdir. Akıbeti ve cinayetleri meçhuldür.
Mavi kod çağrıları mavi kod ekip çağrı cihazlarına pembe ve beyaz kod çağrıları güvenlik çağrı cihazlarına kırmızı kod sivil savunma cihazlarına adres bilgileri 5 saniye içinde mesaj olarak gönderir. Sistem hastanenin mevcut telefon alt yapısı kullanılarak çalışan, ekonomik, güvenli hastane acil kod yardım sistemdir.
Pembe kod; hastanede bebek ya da çocuk kaçırma riski ve/veya eyleminin söz konusu olduğu durumlarda zamanında müdahale edilmesi amacıyla oluşturulan acil uyarı kodudur. Tüm tedbirlere rağmen bebek/çocuk kaçırıldı ise pembe kod başlatılır.
Sarı kodlu uyarı verilen iller: Artvin, Aydın, Balıkesir, Bilecik, Bitlis, Çanakkale, Çankırı, Edirne, Gaziantep, Hatay, İzmir, Kayseri, Malatya, Manisa, K.Maraş, Mardin, Muğla, Muş, Ordu, Siirt, Bartın, Kilis ve Osmaniye.
Hastanede bulunan hasta/hasta yakını ve hastane çalışanlarının hırsızlık, fiziksel saldırı ve cinsel tacize maruz kalmaları halinde olay yerindeki sabit telefon(lar) aracılığıyla 1111 aranarak beyaz kod verilir.
Yangın, patlama vb. acil durumlarda;
4444 arayarak Kırmızı Kod veriniz. Olay yeri hakkında bilgi veriniz Kırmızı Kod (İlk Müdahale Ekibi) en kısa sürede ulaşacaktır.
2.1. Beyaz Kod ekibi, güvenlik, tüm hastane çalışanları ve olaya maruz kalan hasta/hasta yakınlarını kapsar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri