Açık faturada kaşe ve imza faturanın üst kısmına atılırken; kapalı faturada kaşe ve imza alt kısma atılmaktadır.
Tarafıma iletilen faturanın açık veya kapalı fatura olduğunu nasıl anlarım? Açık fatura tipinde kaşe ve imza gibi temel fatura ürünleri faturanın üst kısmında bulunurken kapalı fatura tipinde kaşe ve imza faturanın alt kısmında yer almaktadır.
Açık faturada kaşe ve imza faturanın üst tarafında yer almaktadır. Kapalı faturalarda bu durum farklıdır. Kapalı fatura üzerinde imza ve kaşe alt kısımda yer alır. Hem açık hem de kapalı faturada bulunan alıcı ve satıcı bilgileri diğer fatura bilgileri ile aynıdır.
Açık faturada imza ve kaşe faturanın üst kısmında yer alır. Kapalı faturada ise imza ve kaşe faturanın alt kısmında yer alır.
Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından yayınlanan ve sürekli güncellenen e-Fatura kayıtlı kullanıcı sorgulama işlemini ilgili sayfadan Vergi Kimlik Numarası veya Türkiye Cumhuriyeti Kimlik No ile Güvenlik Kodu girerek yapabilirsiniz.
İlgili 39 soru bulundu
e-Arşiv fatura sorgulama işlemini, efatura.gov.tr adresine gidip fatura numarası veya firma adını girerek hızlıca yapabilirsiniz. e-Arşiv fatura sorgulama işlemi sırasında paylaşılmasını istemediğiniz bilgilerin gizli kalmasını sağlayabilirsiniz.
e-Fatura doğrulama nedir? e-Fatura doğrulama işlemi, oluşturulan e-Fatura yanıtı XML imzalarının doğrulanıp doğrulanmadığını teyit etmek için gerçekleştirilir. E-Fatura görüntüleme adımları tamamlandıktan sonra, kullanıcılar doğrulama işlemine geçebilmektedir.
Kapalı fatura, müşterinin mal ve hizmete dair ödemesini faturanın düzenlendiği an yaptığı fatura tipidir. Satış peşin olarak gerçekleşmiş ve fatura bedeli peşin alınmıştır. Kısacası müşterinin borcu kapanmıştır. Bu fatura tipinde satıcının kaşe ve imzası faturanın alt kısmında yer alır.
Fatura işlemleri dahilinde merak edilen sorulardan birisi de e-fatura kapalı kesilir mi sorusudur. E-fatura sistemleri üzerinde ister açık ister kapalı fatura kesmek mümkündür. Bu iki fatura arasındaki en büyük fark ödeme şeklidir. Açık faturada ödemeler faturanın kesildiği esnada gerçekleşmez.
Satılan ürüne ya da verilen servise karşılık oluşturulan faturanın karşılığı peşin olarak alındığı takdirde fatura kesiminde kaşe ve imza faturanın alt kısmına denk gelecek şekilde basılır. Bu işlemle fatura, kapalı fatura olarak muhasebe kayıtlarına girer.
Kesilen faturanın alıcısı vergi mükellefi ise ve fatura KDV dahil 4.400 TL'yi aşıyorsa, zorunluluk devreye girer ve faturanın e-arşiv olarak kesilmesi gerekir.
Örneğin bir ürünün satışının gerçekleşmesinin ardından ödeme o anda gerçekleşiyorsa kapalı fatura kesilir.
2023 yılı fatura kesme ve düzenleme sınırı 4.400 TL olarak belirlenmiştir. Resmi Gazetede yayınlanan VUK Genel Tebliğinde 2023 yılında uygulanacak had ve tutarlar açıklanmıştır. Tebliğe göre 1 Ocak 2023'ten itibaren geçerli olmak üzere fatura düzenleme sınırı 4.400 TL olmuştur.
Herhangi bir hata durumunda paniğe kapılmayın, e-faturalar iptal edilebilir. İptal süreci kesilen faturanın türüne ve ne zaman gönderildiğine göre değişiklik gösterebilir. İptal süreci içerisinde ise yanlış gönderilen faturayı sadece gönderici taraf iptal edemez, alıcının da e-faturayı reddetmesi gerekir.
0007431: E-Faturaya Cevap Verme Süresi - Uygulama yanıtı 8 gün geciktiği için cevap kabul edilmedi - Gelir İdaresi Başkanlığı E-Fatura Forumu. Fatura alıcıya başarıyla iletildi. "Uygulama yanıtı 8 gün geciktiği için cevap kabul edilmedi" ibaresi karşı taraf tarafından kabul edildiği anlamınamı geliyor.
Vergi Usul Kanunu'na göre e-Fatura veya e-Arşiv Fatura (interaktif), ürünün teslimatının yapıldığı yani sevk irsaliyesi kullanılarak yapılan satışlarda teslimat tarihinden itibaren en fazla 7 gün içinde düzenlenmelidir.
Kapalı fatura da tıpkı açık fatura gibi ilgili bilgileri içerir; işletme detayları, verilen mal ve hizmetlerin detayları, fiyat ve vergiler. Kaşe ve imza faturanın alt bölümünde yer alır.
Yukarıda detaylı şekilde anlattığımız gibi açık fatura için ödeme aldıktan sonra faturayı kapatabilirsiniz. Fatura ödenmediği zaman açık olur, fakat ödeme yapıldığında ve satıcı ödemeyi aldığında, açık fatura kapalı bir faturaya dönüştürülür.
Geriye dönük e-Fatura gönderilebilir mi? Vergi Usül Kanunu'na göre yedi (7) güne kadar geriye dönük e-Fatura gönderilebilmektedir. Fakat düzenlenme tarihi 7 günden eski e-Faturaların gönderilmesi teknik olarak mümkün olup (özel entegratörlük sistemleri tarafından engellenemez), usül cezası mevcuttur.
Halk dilinde tanımlanan naylon faturanın, nizami ve hukuka uygun düzenlenen herhangi bir faturadan görünüm itibariyle bir farkı söz konusu değildir.
Vergi kanunlarımızda naylon fatura diye bir tabir veya tanımlama bulunmamaktadır. Elektronik naylon fatura ise zaten mevzuatımızda hiç yer almamaktadır. Esasen bu tip belgeler vergi kanunlarımızda sahte ve muhteviyatı itibariyle yanıltıcı belge olarak adlandırılır.
Fatura bedeli ödenmediği takdirde fatura bedelini ödemeyen kişi veya şirkete karşı icra takibi başlatılabilir. Fatura ilamsız icra takibine konu olabilir.
e-Arşiv Portalı için mali mühür kullanmanız gerekmez. Fatura onaylama işlemleri “GİB İmza” seçeneği ile gerçekleştirilir. Bu ekranda şifre gönderme seçeneğine ile cep telefonunuza 6 haneli bir kod gönderilir ve bu kod kullanılarak fatura imzalama işlemi tamamlanır.
GİB'e takip eden gün saat 24.00 e kadar hazırlanacak bir rapor ile bilgi verilir. Faturalar alıcısına GİB üzerinden iletildiği için ayrıca bir raporlama yapılmaz.
Alıcı fatura için 8 gün içerisinde onay ya da retvermezse ticari e-Fatura otomatik olarak onaylanır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri