4. e Fatura Başvurusu Kaç Günde Sonuçlanır? Elektronik faturaya başvurunuzun tamamlanması için gerekli sertifikalardan biri olan e imza tercih ettiyseniz 3-4 gün ve mali mühür ile yapacaksanız ise yaklaşık 1 hafta sürede tarafınıza kargolanır. Daha sonrasında GİB'e yapılan başvuru ortalama 48 içerisinde sonuçlanır.
E-fatura başvurusu yapabilmek için gerekli olan mali mühür almak genel olarak 3-4 günlük bir süreci kapsıyor. Bunun akabinde ise GİB tarafından başvurunun incelenmesi ve onaylanması gerekiyor.
Kanun hükmü gereği sekiz gün içinde, içeriği hakkında bir itirazda bulunmamışsa fatura içeriği kabul edilmiş sayılır. e-Fatura senaryosunu faturayı düzenleyen belirlediğine göre faturanın sistem içerisinde reddedilip edilmemesine de fatura düzenleyicisi karar vermektedir.
e-Fatura Başvuruları Sorgulama Ekranından Kontrol Edilebilmektedir. e-Fatura uygulamasına başvuru yapan mükelleflerin e-fatura başvurusunun alınıp alınmadığı hususunda bilgi alabilecekleri sorgulama alanı efatura.gov.tr başvuru sayfasına eklenmiştir.
e-Fatura kapsamı dışındaki firmalara ve son kullanıcılara düzenlenir. e-Fatura uygulaması kapsamında olan kullanıcılara düzenlenir. GİB'e takip eden gün saat 24.00 e kadar hazırlanacak bir rapor ile bilgi verilir. Faturalar alıcısına GİB üzerinden iletildiği için ayrıca bir raporlama yapılmaz.
İlgili 32 soru bulundu
Bir kullanıcının (gönderici veya alıcının) e-fatura uygulamasına kayıtlı olup olmadığının sistemde yayımlanan listelerden kontrol edilebileceği, sistemde kayıtlı olmayanların e-fatura düzenleyemeyeceği ve alamayacağı tabiidir.
30 Aralık 2022 tarihli Resmi Gazetede yayınlanan VUK Sıra No: 544 Genel Tebliğinde 2023 yılında uygulanacak had ve tutarlar açıklandı. Buna göre 01.01.2023 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere fatura düzenleme sınırı 4.400 TL oldu. Fatura Kesme ve Düzenleme Sınırı 2023 yılı tutarı 4.400 TL 'dir.
Türk Ticaret Kanunu'nun 21. maddesinin ikinci fıkrasına göre, bir fatura alan kişi aldığı tarihten itibaren sekiz gün içinde, faturanın içeriği hakkında bir itirazda bulunmamışsa bu içeriği kabul etmiş sayılır.
*Süresinde basvuru yapmama 352/7. Bendi…> 2.derece usulsüzlük cezasini gerektirir. * Hem süresinde basvuru yapmayip, hem de süresinde e-faturaya geçmeme durumunda usulsüzlük ve özel usulsüzlük ayri ayri kesilir.” Denilmektedir.
0007431: E-Faturaya Cevap Verme Süresi - Uygulama yanıtı 8 gün geciktiği için cevap kabul edilmedi - Gelir İdaresi Başkanlığı E-Fatura Forumu. Fatura alıcıya başarıyla iletildi. "Uygulama yanıtı 8 gün geciktiği için cevap kabul edilmedi" ibaresi karşı taraf tarafından kabul edildiği anlamınamı geliyor.
4. e Fatura Başvurusu Kaç Günde Sonuçlanır? Elektronik faturaya başvurunuzun tamamlanması için gerekli sertifikalardan biri olan e imza tercih ettiyseniz 3-4 gün ve mali mühür ile yapacaksanız ise yaklaşık 1 hafta sürede tarafınıza kargolanır. Daha sonrasında GİB'e yapılan başvuru ortalama 48 içerisinde sonuçlanır.
Ticari e-faturalar ise, 'Ret Uygulama Yanıtı' aracılığıyla 8 gün içerisinde reddedilebilir. 8 günlük sürenin aşılmasının ardından Ret Uygulama Yanıtı üzerinden işlem yapılması mümkün değildir.
2023 yılında e-Fatura kesme ve düzenleme sınırı 4.400 TL olarak açıklanmııştır. Bununla birlikte 1 Mart 2023 tarihi itibarıyla e-Belge düzenleme zorunluluğuna tabi olmayan mükelleflerin vergiye tabi olmayan kişilere düzenleyeceği e-Arşiv Fatura'lar için sınır 5.000 TL'dir.
Gerçek kişilerin hazırlaması gereken başvuru belgeleri
e-Faturaya başvuru yapmadan önce; Tüzel kişilerin, mali mühür temin etmeleri gerekiyor.
Zorunluluk kapsamındaki işletmelerin yani e-fatura düzenlemek zorunda olan mükellefler 1 Temmuz 2023 tarihine kadar e-faturaya geçiş yapmaları gerekiyor. Brüt satış hasılatı tutarına göre e-fatura sistemine geçecek işletmelerin e-defter uygulamasına geçiş tarihi ise 1 Ocak 2024 olarak belirlendi.
Kanuni merkezden maksat, vergiye tabi kurumların esas nizamname veya mukavelenamelerinde veya teşkilat kanunlarında gösterilen merkezdir. İstanbul ise İstanbul yazmanız başka il ise o ili yazmanız yeterlidir.
Dolayısıyla e-fatura kesilmesi gerekirken kağıt fatura kesilirse VUK 353/I e-fatura cezası hükmü uygulanır. Buna göre 2022'de 1000 TL olan ceza tutarı 2023'te aynı takvim yılı içerisinde her belge başına en az 2200 TL iken, her belge çeşidine toplam 1.100.000 TL olacak şekilde güncellenmiştir.
Sonrasında bu mallar için kestiği fatura çeşidine geriye dönük e fatura denir. Yasal olarak elektronik faturaların satıştan en fazla 7 gün sonra hazırlanması ve kesilmesi gerekir. Faturası kesilmeyen satışlar usulsüz statüsüne düşer.
Geriye dönük e-Fatura kesimi, 7 günlük süre kuralına uyulduğu takdirde mümkündür. Bu faturanın başka bir şartı da düzenlenmek istendiği tarih ile satış işleminin gerçekleştirildiği süre zarfında herhangi bir başka fatura kesilmemiş olması zorunluluğudur.
Gönderen tarafında iseniz bir iptal talebi oluşturabilir, alıcı tarafında iseniz size ulaşan e-faturaya itiraz edebilirsiniz. Tüm bu işlemler faturanın gönderildiği tarihten itibaren 8 gün içerisinde gerçekleştirilmelidir. 8 günü geçtiği takdirde sistem talep oluşturmaya veya onaylamaya izin vermez.
E-faturalar, faturayı gönderen kişi ya da kurum tarafından iptal edilemezler. E-faturaları iptal edebilmek için, faturanın gönderildiği kişi ya da kurumun e-faturayı reddetmesi gereklidir. Alıcı e-Faturayı reddettikten sonra ilgili fatura, e-Fatura İptal Portalı üzerinden kolaylıkla iptal edilebilir.
Faturaya itiraz süresi, kişinin faturayı almasından itibaren 8 gündür. Bu süre içinde faturaya itiraz edilmesi yeterli olup; itirazın bu süre içinde karşı tarafa varmış olması gerekmez.
Katma Değer Vergisi Beyannamesi
Şahıs işletmeleri ve şirketler her ay KDV beyannamesi vermekle yükümlüdürler. KDV bir tüketim vergisidir ve işlem üzerinden hesaplanarak fatura üzerinde gösterilir.
Türkiye'de bir şahıs şirketi kuruluşu ve faaliyetleri sırasında muhasebeci tutmak zorunlu değildir. Ancak, bir muhasebeci tutmak şirketinizin vergi beyannamesi verme, vergi ödemeleri yapma ve diğer muhasebe işlemlerini yapma gibi işlemlerde yardımcı olabilir.
İşletme geliri üzerinden vergilendirme yaparken kazancın doğru bir şekilde belirlenmesi gerekir. 70.000₺'ye kadar bir kazanç elde eden şirket %15 oranında vergi ödemekle yükümlüdür. 2. Eğer şirketin kazancı 150.000₺'nin üzerinde kalıyorsa 70.000₺'den geriye kalan 80.000₺ için %20 oranında vergi ödemesi yapması gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri