e-İrsaliye kullanıcılarının, mal sevkiyatları için uygulamaya başladıkları ayın sonundan itibaren alıcının uygulamaya dahil olup olmadığına bakmaksızın tüm müşterilerine e-irsaliye düzenlemeleri zorunlu kılınmıştır.
e-İrsaliye kimler için zorunludur? e-Fatura uygulamasına kayıtlı olan ve 2021 veya müteakip hesap dönemlerinde 10 Milyon TL ve üzeri olan mükelleflerin e-İrsaliye'ye geçişi zorunludur. 2021 hesap dönemi için geçiş tarihi 1 temmuz 2022'dir.
Kimler e-İrsaliye'ye Geçmek Zorundadır? Türkiye'de e-İrsaliye kullanımı ile ilgili yasal zorunluluk 1 Temmuz 2020 tarihinde başlamıştır. bir takvim yılı içindeki satış hasılatı tutarı 10 milyon TL aşan işletmeler için geçerlidir. Bu kriteri sağlayan işletmeler, e-İrsaliye düzenleme zorunluluğuna tabidir.
e-Fatura uygulamasına kayıtlı olan ve 2023 yılında cirosu 10 Milyon TL ve üzeri olan firmaların 1 Temmuz 2024 tarihinden itibaren e-İrsaliye uygulamasına geçiş yapmaları zorunludur.
Yeni düzenlemeye göre 2022 hesap dönemi ve sonrasında brüt satış hasılatı 10 milyon TL ve üzeri olan tüm mükellefler, e-İrsaliye sistemine geçmekle yükümlüdür. Bu kriter, e-İrsaliye'nin kullanımının daha geniş bir kitleye ulaşmasını sağlamak amacıyla belirlenmiştir.
İlgili 42 soru bulundu
Evet, bedelsiz de olsa bir işletmeden diğer bir işletmeye mal sevkiyatını doğuran durumlarda sevk irsaliyesi (taraflar e-İrsaliye uygulaması kullanıcısı ise e-İrsaliye olarak) düzenlenmesi gerekmektedir.
Yolda maliye tarafından yapılan bir denetim de taşınan ürünlerin sevk irsaliyesi araçta bulunmazsa ürünleri taşıyan ve taşıttıran yani satıcı ve alıcıya her bir irsaliye için ceza kesilir.
e-İrsaliye, kağıt irsaliye ile aynı nitelikte fakat dijital ortamda düzenlenen elektronik bir belgedir. Sevk irsaliyesi kullanan firmalar kağıt olarak irsaliye düzenlerken e-irsaliyeye geçiş yapan firmalar dijital ortamda irsaliye düzenleyerek karşı tarafa ulaştırırlar.
Malın tesliminde e-Fatura veya e-Arşiv Fatura düzenlenir ve düzenleme tarihinin yanında saat ve dakikası yazılırsa ayrıca belge üzerinde "İrsaliye yerine geçer" ibaresi eklenirse e-Fatura ve e-Arşiv Fatura, sevk irsaliyesi yerine geçer. Ayrıca matbu çıktısının satıcı ya da yetkili tarafından imzalanması gerekmektedir.
e-İrsaliye / Sevk irsaliyesi belgesinin temeli de bir mal hareketinin varlığıdır. Peki hangi durumlarda e-irsaliye düzenlenmesine gerek olmayacaktır? e-Fatura ya da e-arşiv faturanın kağıt çıktısının sevk irsaliyesi yerine geçtiği durumlarda ayrıca e-irsaliye düzenlenmesine gerek bulunmayacaktır.
'...alıcısına malın yanında kâğıt olarak verilen fatura, irsaliyeli fatura yerine kullanılabilir. Ancak bu imkândan yararlanabilmek için faturanın, malın teslimi anında düzenlenmesi ve "İrsaliye yerine geçer." ifadesinin yazılması zorunludur.
e-İrsaliye uygulamasına kayıtlı mükelleflerce mal sevkleri için uygulamaya başladıkların ayın sonundan itibaren tüm müşterilerine e-İrsaliye düzenlenmesi zorunludur.
e-Fatura'ya Geçenler Kağıt Fatura Kesebilir Mi? e-Fatura ve e-Arşiv Fatura sistemine dahil olan firmalar, uygulamaya dahil oldukları günden itibaren 7 gün süreyle söz konusu belgelerini fiziksel ortamda yani kağıt ortamda düzenleyebilir.
Alıcısına malın yanında kâğıt olarak verilen fatura, irsaliyeli fatura yerine kullanılabilir. Ancak bu imkândan yararlanabilmek için faturanın, malın teslimi anında düzenlenmesi ve “irsaliye yerine geçer” ifadesinin yazılması zorunludur.
Kimler e-İrsaliye Kullanmak Zorunda? e-Fatura mükellefi ve 2021 - veya müteakip hesap dönemleri brüt satış hasılatı (veya satışları ile gayrisafi iş hasılatı) 25 Milyon Türk Lirası ve üzeri olan vergi mükellefleri 01.07.2022 itibariyle e-İrsaliye kullanmak zorundadır.
2- E-fatura çıktısını üzerinde düzenleme tarihinin yanında saat ve dakikanın da yer alması, 3- Üzerine “İrsaliye Yerine Geçer” ibaresinin yazılması,halinde, mallarını teslim anında e-fatura düzenleyen işletme, irsaliye düzenlemeden, sadece e-fatura verebilecektir.
vuk 230. md.ye göre faturada Satılan malların teslim tarihi ve irsaliye numarası da yer almalıdır.
Ancak kayıtlı olmayan alıcılar için 509 sayılı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği ile “3900892152” vergi kimlik numarasına (VKN) sahip “Sanal Alıcı” kavramı getirilmiştir. Bu sayede, e-irsaliye sistemine kayıtlı olan kullanıcılar e-irsaliye mükellefi olmayan alıcılara da e-irsaliye düzenleyebilmektedir.
E-Arşiv Fatura'nın ıslak ya da elektronik imza ile imzalanması gerekir. E-Arşiv Fatura belgesinde imza ile beraber kaşe de yerleştirilmelidir. Bu fatura tipinde mali mühür bulundurmak zorunludur.
e-İrsaliye Araçta Bulunmak Zorunda mı? Araçta elektronik versiyonunun veya kağıt çıktısının bulunması yeterlidir. Üzerinde karekod bulunma zorunluluğu sayesinde kontrol noktalarında kolaylıkla karekod aracılığıyla bilgilerine erişilebilir.
Malın sevkiyat noktasından hareket etmesinden önce düzenlenen e-irsaliye'de herhangi bir yanlışlık olması halinde alıcı taraftan irsaliyeye red yanıtı vermesi talep edilir. Red işlemi, malın fiili sevkinden önce gerçekleştirilmelidir. Malın fiili sevki sonrasında gönderilen e-irsaliyenin reddi geçersizdir.
Düzenlenen e-İrsaliyeler ilgili makamlara kağıt ortamda mı ibraz edilecek? Yoksa elektronik ortamda mı? Elektronik bir belge mahiyetinde olan e-İrsaliye belgesi muhafaza süresi boyunca elektronik ortamda muhafaza edilmeli ve ilgili makamlara elektronik ortamda ibraz edilmelidir.
5. e-İrsaliye kime kesilir? e-İrsaliye malı taşıyan ya da taşıttıran tarafından düzenlenir. Eğer mal kargo ya da lojistik şirketi tarafından taşınıyor ise bu durumda kargo ya da lojistik şirketi tarafından düzenlenir.
İrsaliyeli Fatura Kullanımı
Bilindiği üzere irsaliyeli fatura kullanılması isteğe bağlıdır. Mükellefler bir kısım satışlarını irsaliyeli fatura ile bazı satışlarını ise önce sevk irsaliyesi ile sevkiyat yapmak daha sonra (7 gün içinde) fatura düzenlemek suretiyle belgeleyebilirler.
Vergi Usul Kanunu'na göre faturaların, hizmetin verildiği ve mal teslimatı yapıldığı tarihten sonra en fazla 7 gün içinde düzenlenmesi gerekir. e-Fatura kesme süresi aşılırsa Vergi Usul Kanuna'na göre faturada yazılması gereken tutarın %10'u oranında ceza kesilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri