Tekirdağ'da ise çeltik hasat edilen alanın 38 bin 176 dekar, üretilen çeltik 26 bin 723 ton olup, dekar başına alınan ortalama verim de 700 kilogram olduğu açıklandı.
Ülkemizde en fazla çeltik üretimi, 2021 yılı itibarıyla yüzde 70,2 oranı ile Marmara Bölgesi'nde gerçekleştiriliyor. Bu bölgeyi yüzde 19,4 ile Karadeniz, yüzde 8,6 ile İç Anadolu Bölgeleri izliyor. Diğer bölgelerin üretimi ise yüzde 1,8 düzeyinde bulunuyor.
Pirinç bölgelerin başında Marmara Bölgesi, Karadeniz Bölgesi ve Ege Bölgesi gelmektedir. Bu bölgelere göre Türkiye'de en fazla pirinç yetiştirilen iller ise Edirne başta olmak üzere sırası ile Çorum ili, Samsun ili, Sinop ili, İzmir ili, Manisa ili, Balıkesir ili ve Kastamonu ilidir.
Ülkemizdeki toplam çeltik alanlarının %56'sı Trakya ve Marmara'da, %36,5'i Karadeniz'de ve geriye kalan %7,5'i ise diğer bölgelerimizde yapılmaktadır. Türkiye'de 31 ilde çeltik tarımı yapılmakla birlikte, en çok Edirne, Balıkesir, Çorum, Samsun, Sinop ve Kastamonu da ekilmektedir.
Türkiye'nin pirinç üretiminin %60'ı Meriç Deltası ve Ergene Ovası'ndan sağlanmaktadır; Trakya'daki pirinç üretiminin %90'ı da Edirne'den sağlanmaktadır. Edirne için ekonomik açıdan oldukça önemli olan pirinç aynı zamanda yemeklerde bolca kullanılmaktadır.
İlgili 45 soru bulundu
Baldo pirinç ülkemizde yetişen en iri taneli ve en kaliteli pirinç çeşididir. Balıkesir Gönen bölgesinde yetişen baldo pirinç ağırlıklı olarak pilavlarda kullanılmaktadır.
Türkiye'nin önemli pirinç üretim merkezlerinden Kastamonu'nun Tosya ilçesinde, kahvaltı sofralarında bile pirinç yer alıyor. Pirinç dendiğinde ilk akla gelen yerlerden biri olan Kastamonu'nun Tosya ilçesinde vatandaşlar kahvaltıda da pirinç pilavı tüketiyor.
Ancak ülkemizde en iyi pirinç Balıkesir'in Gönen ilçesinde yetişen pirinç çok sık tüketilmektedir. İri ve kaliteli olan baldo türü, milyonlarca kişi tarafından sevilerek tüketiliyor.
Yaklaşık 10.000 yıl önce, Çin'in Yangtze Nehri kenarında yaşayan avcı toplayıcılar, yaşam biçimlerini değiştirecek bir hamle yaparak üretime geçtiler ve pirinç yetiştirmeye başladılar.
Sofralarda ve besin zincirinde önemli bir yer tutan çeltiğin pirinç olma yolculuğunda başka formlardan da bahsediliyor. 100 kilogram çeltiğin işlenmesi sonucu ortalama 55-60 kilogram pirinç, 7-8 kilogram kırık pirinç, 8-10 kg pirinç kepeği , 2-3 kilogram fotosel iadesi, 2 kilogram ham tane, 15-20 kilogram kavuz elde ...
Yetkililere göre ithalatın temel nedeni, üretimin tüketimi karşılamaması. TMO yetkilileri, Türkiye'de pirinç üretiminin tüketimini karşılama oranının yüzde 75 düzeyinde olduğunu belirtti.
Çin Halk Cumhuriyeti, yılda 214.078.796 ton üretimle dünyanın en büyük pirinç üreticisidir. Hindistan 172.580.000 ton yıllık üretimiyle ikinci sırada geliyor. Yılda 83.037.000 ton üretim ile Endonezya, üçüncü büyük pirinç üreticisidir. 940.000 ton üretimiyle Türkiye 38 olarak sıralanmıştır.
Osmancık pirinç, ülkemizde yetiştirilen pirinç türüdür. Osmancık pirinç, ekiminin yoğun olarak yapıldığı bölge Trakya'dır. Osmancık pirinç, pilav pişirimi için ideal ve kıvam tutturmanın baldoya kıyasla daha kolay olduğu bir pirinçtir.
Türkiye'deki pirinç çeşitleri arasından en çok tüketilen tür olan baldo pirinç; kokusuz, renksiz ve hafif bir yapıya sahip. Pişirildiğinde yüksek oranda su çektiği ve tane tane ayrılabildiği için özellikle pilav ve dolma reçetelerinde sıklıkla kullanılıyor.
Pirinç bitkisi suyun içerisinde büyür. Su dolu alanlar ise sivrisineklerin bölgesi olur. Bu nedenle sivrisineklerden sıtma hastalığı ortaya çıkar. Bu sebepten dolayı yerleşim bölgelerine yakın yerlerde pirinç bitkisi üretimi yasaktır.
Madde 27- Çeltikliklerde kullanılan işçilerin sıhhatlerinin korunması için konulan hükümlere aykırı gidenlerden veya mükellef oldukları vazifeleri yapmayanlardan ilk defasında elli Liradan yüz Liraya kadar hafif para cezası alınır.Tekrarlayanlardan bu ceza alınmakla beraber komisyonca bunlara çeltik ekimi yasak edilir.
Basmati pirinç özel iklim şartları istiyor. Bu sebeple Türkiye'de yetiştirilmiyor. Genellikle bol suyu bulunan ılıman iklim bölgelerinde yetişiyor.
Böylece Türkiye son 10 yıl içinde, başlıca çeltik üreticileri Çin, Hindistan gibi ülkeleri geride bırakarak oransal olarak en fazla pirinç üretimi gerçekleştiren ülke oldu.
Pirinç Türkiye'de Nerede Yetişir ve Nasıl Yetiştirilir? Türkiye'de pirinç Trakya ve Karadeniz bölgelerinde yetiştirilmektedir. Karadeniz'de en fazla Kastamonu'da ve batı Karadeniz'de pirinç yetiştirilir. Aynı zamanda Marmara bölgesinde Ergene Nehrinde, Meriç Nehrinde ve Edirne'de yaygın şekilde yetiştirilir.
Çorum'un Osmancık ilçesinde beyaz altın olarak adlandırılan çeltiğin hasadı bu yıl erken başladı. İlçede yılda 25 ila 30 bin ton üretilen pirinç, binlerce ailenin geçim kaynağını oluşturuyor. Osmancık97 pirinci ülkedeki pirinç ihtiyacının da yaklaşık yüzde 5'ini karşılıyor.
Baldo pirinç Türkiye'de en fazla Samsun, Manisa, Kastamonu ve Sinop ilinde üretiliyor.
Hemen her yemeğe eşlik eden güzel pilavlar pişirmek için güvenle tercih edebileceğiniz Yayla Yerli Osmancık Pirinç; çorba, dolma ve zeytinyağlı yemeklerde ya da sütlaç ve zerde gibi tatlılarda da kullanılabiliyor.
Yetişmesi ve başak olgunluğunu yaklaşık 5 ayda tamamlayan çeltik yetişirken sürekli tarlalar su altında bırakılıyor, belirli olgunluğa erişen çeltikleri biçerdöverlerle hasat edilerek kurutuluyor. Son aşamada pirinç fabrikalarına satılan çeltikler, kabuklarından ayrılıp pirinç haline getirerek tüketicilerle buluşuyor.
Dünyada başta Tayland'ın orta kısımları olmak üzere Laos, Kamboçya ve Güney Vietnam'ın tropikal ve subtropikal iklim koşullarında yetiştirilen jasmine pirinç, mayıs ile ekim ayları arasında yetiştirilmeye başlanır. Beyaz ve kahverengi olmak üzere iki çeşidi bulunan jasmine pirinç, şubat ayı sonuna kadar hasat edilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri