e-Fatura'da, sadece sistemde kayıtlı kullanıcılara e-Fatura gönderilebilir ve alınabilir. e-Arşiv ise e-Fatura kapsamı dışındaki firma ve tüketicilere kesilen faturaların da elektronik ortamda düzenlenmesini ve ikinci nüshasının elektronik olarak muhafaza ve ibraz edilmesini sağlar.
Mükellefler e-Fatura resmi sitesinden(efatura.gov.tr) VKN veya TC kimlik numaralarını girerek e-Fatura sorgulama işlemini yapabilir. E-Arşiv sorgulama için ise e-Fatura resmi sitesine(efatura.gov.tr) girerek fatura numarası veya firma adıyla işlem yapabilirsiniz.
E-Fatura yalnızca E-Fatura kullanıcılarına kesilip gönderilebilir. E-Arşiv Fatura ise göndericinin E-Fatura mükellefi, alıcının ise kâğıt fatura kullanıcısı veya son kullanıcı olması durumunda kullanılabilen fatura uygulamasıdır. Yani E-Arşiv Fatura, E-Fatura kullanıcısı olmayanlara kesilir ve gönderilir.
2023 yılı itibrariyle, zorunlu e-arşiv fatura düzenleme vergi mükellefi olan bir fimaya 4.400 TL üzeri fatura kesecekseniz bu e-arşiv fatura formatında olmaldır. Vergi mükellefi olmayan bir işletmeye gün içerisinde 5.000 TL üzeri fatura kesecekseniz, bunun e-arşiv fatura olma zorunluluğu bulunmaktadır.
Yukarıdaki bilgilerin ve VUK'un hükmünün ışığında şunu söyleyebiliriz: VUK'un belirlediği koşullara göre e-Fatura kullanıcısı olan mükelleflere kesilecek faturanın türü, e-Fatura olmalıdır. e-Fatura kullanıcısı olan birine düzenlenen e-Arşiv Faturası, e-Fatura'nın yerini tutmaz ve geçerli sayılamaz.
İlgili 40 soru bulundu
E-Fatura; faturalarınızı elektronik ortamda düzenleyebilme, iletebilme ve saklayabilme imkanı sunan sistemdir. E-Arşiv Fatura ise, e Fatura sistemine kayıtlı olmayan kişi ve kuruluşlara düzenlenen e-Faturalardır. E-Arşiv sistemi aracılığıyla düzenlenir, gönderilir ve saklanır.
Yürürlükteki kanunlar kapsamında e-fatura kullanması gereken kişilere e-fatura mükellefi denir. 2020 yılının Kasım ayında yapılan düzenlemeden önce, 2020 yılı ve sonrası brüt satış hasılatı 5 milyon TL ve üzeri olan firmalar, e-fatura mükellefi olarak kabul edilirdi.
E-arşiv fatura uygulamasına dahil olmayan mükelleflerce, vergi mükellefi olmayan nihai tüketicilere yapılan satışlarda vergiler dahil toplam tutarın 5 Bin TL'yi, vergi mükelleflerine düzenlenenler için 4.400 TL'yi aşması halinde, faturaların kağıt fatura yerine e-arşiv fatura olarak düzenlenmesi gerekmektedir.
E-Arşiv fatura kesmek için Gelir İdare Başkanlığı portalı, entegrasyon ve özel entegrasyon yöntemlerinden birini kullanmanız yeterlidir. GİB portalına giriş yaparak e-Arşiv faturaları hızlı ve kolay bir şekilde düzenleyebilirsiniz.
Eğer siz de e-fatura mükellefiyseniz takip eden sene içerisinde e-faturaya geçişinizi tamamlamanız gerekmektedir. GİB Portal, GİB ile Entegrasyon ya da Özel Entegratör seçeneklerini kullanarak başvurunuzu yapabilirsiniz. İkinci tür e-fatura kullanıcısına gelince bunlar 'gönüllü' olarak e-fatura kullanan kesimdir.
2023 e-Fatura Kesme ve Düzenleme Sınırı
2023 yılında e-Fatura kesme ve düzenleme sınırı 4.400 TL olarak açıklanmııştır. Bununla birlikte 1 Mart 2023 tarihi itibarıyla e-Belge düzenleme zorunluluğuna tabi olmayan mükelleflerin vergiye tabi olmayan kişilere düzenleyeceği e-Arşiv Fatura'lar için sınır 5.000 TL'dir.
Ticari firma olarak Anonim, Limited, Gerçek ve Şahıs şirketi statüsünde bulunan mükellefler e-fatura uygulamasından yararlanabilir.
Bu durumda yapmanız gereken e-fatura mükellef sorgulama işlemi oldukça kolay ve hızlı olmaktadır. e-Fatura size ulaştığında, efatura.gov.tr adresine giriş yaparak, faturayı gönderen mükellefin kayıtlı e-fatura mükellefleri arasında olup, olmadığını anlamak için sorgulama işlemini dakikalar içinde yapabilirsiniz.
e-Arşiv fatura sorgulama işlemini, efatura.gov.tr adresine gidip fatura numarası veya firma adını girerek hızlıca yapabilirsiniz. e-Arşiv fatura sorgulama işlemi sırasında paylaşılmasını istemediğiniz bilgilerin gizli kalmasını sağlayabilirsiniz.
1. 1/1/2019 itibariyle e-arşiv rapor gönderimleri, aynı günün gecesinde otomatik olarak gönderilecektir. Gün içinde sistemimize düşen tüm e-Arşiv faturalar gece 00:00'dan sonra rapor haline getirelerek Gelir İdaresi Başkanlığının sistemine iletilecektir.
Gönderilen veya alınan E-Faturaların arşivlenebilmesi için Gönderilenler ya da Gelen Kutusu bölümleri altındaki Zarf Bazında Listeleme ögesine girilerek arşivlenmek istenen faturalar seçilmelidir. Daha sonra ise Arşive Kaldır butonuna tıklayarak arşivleme işlemini tamamlayabilirsiniz.
e-Arşiv'in formatı ve standardı Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) tarafından belirlenir. Bir e-Fatura kullanıcısı aynı zamanda bir e-Arşiv kullanıcısı ise, e-Fatura mükellefleri haricindekilere e-Arşiv Fatura keser.
e-Fatura mükellefi kâğıt fatura kesebilir mi? Eğer e-fatura sistemine geçiş yapmış olan bir firmaya fatura kesecekseniz, satış faturası olarak e-fatura düzenlemelisiniz. e-Faturaya kayıtlı olan bir firmaya kâğıt fatura kesilmesi durumunda bu fatura geçersiz kalır.
Herkese e-Arşiv Fatura Zorunlu mu? Yukarıda anlatılan sektörlerin dışındaki, günlük limitlerin altında fatura kesen ve ciro sınırlarının altındaki işletmeler e-arşiv fatura zorunluluğu olmayan mükelleflerdir. Ancak isteyen herkes e-arşiv fatura kullanıcısı olabilir.
8. 4.400 TL altı tutarlar için e arşiv fatura kesilir mi? Kesilebilir fakat herhangi bir zorunluluğu bulunmamaktadır. Kesilen faturanın alıcısı vergi mükellefi ise ve fatura KDV dahil 4.400 TL'yi aşıyorsa, zorunluluk devreye girer ve faturanın e-arşiv olarak kesilmesi gerekir.
Mükelleflerin e-Arşiv Fatura Düzenlemesi Gereken Durumlar
Aynı Vergi Mükellefi Olmayanlara Gerçekleştirilen Satışların Her Biri 30 Bin TL Üzerinde Kalırsa faturanın e-Arşiv Fatura olarak düzenlenmesi gerekir.
Vergiler dahil toplam tutarın 4.400 TL'yi aşması halinde, söz konusu faturaların "e-Arşiv Fatura" olarak düzenlenmesi zorunludur.
Şahıs şirketleri e-fatura kullanabilir, bunun için önlerinde herhangi bir engel yoktur. Ticari firma olarak anonim şirket, limited şirket, gerçek/şahıs şirketi statüsünde bulunan ve e-fatura kullanmak isteyen herkes elektronik fatura uygulamasından yararlanabilir.
E-fatura başvurusu, efatura.gov.tr adresi üzerinden yapılır. Mükellef firma, kendisine gönderilen linkteki alanlara gerekli bilgileri doldurur. Bilgiler doldurulduktan sonra, özel entegratör tarafından bilgiler kontrol edilir. Eğer bir sorun yoksa, özel entegratör mükellef firmaya aktivasyon linki gönderir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri