VUK ile belirtilmiş şartlara çerçevesinde, e-Fatura uygulamasını kullanan yani e-faturaya geçenler yine e-faturaya geçmiş olan firmalara yalnızca e-Fatura kesilebilir. Fakat eğer bir firma e-faturaya geçmemişse hismet verdiği/ürün sattığı firma e-fatura uygulamasına geçmişse bu müşterisine e-arşiv fatura kesebilir.
e-Fatura kullanıcısı olan mükelleflere kesilecek faturalar e-fatura, diğerlerine ise e-arşiv fatura olmalıdır. Bu durumda e-Fatura mükellefi olan bir kullanıcıya e-arşiv fatura düzenlenmesi söz konusu olamaz.
E-Fatura mükellefi belge düzenlemesi gerektiğinde karşı taraf e-Fatura mükellefi ise e-fatura belgesi kesmelidir. Ancak alıcı taraf e-Fatura mükellefi değil ise e-Arşiv faturası düzenlemesi gerekir. Bu durumda e-Fatura mükellefi olan kişi e-Arşiv faturası kesebilir.
Söz konusu faturaların istisnai durumlar haricinde e-Arşiv Fatura yerine kâğıt fatura olarak düzenlenmesi veya alınması halinde, faturayı düzenleyen ile nihai tüketici dışındaki vergi mükellefiyeti bulunan alıcı hakkında düzenlenen veya alınan her bir kâğıt fatura için 2.200 TL özel usulsüzlük cezası kesilir.
İlgili 33 soru bulundu
Öncelikle E-Arşiv uygulamasından yararlanmak isteyen mükelleflerin E-Fatura uygulamasına kayıtlı olması gerekir. E-Fatura sistemine dahil olmak şartıyla, isteyen her işletme E-Arşiv uygulamasına geçebilir.
e-Fatura mükellefi kâğıt fatura kesebilir mi? Eğer e-fatura sistemine geçiş yapmış olan bir firmaya fatura kesecekseniz, satış faturası olarak e-fatura düzenlemelisiniz. e-Faturaya kayıtlı olan bir firmaya kâğıt fatura kesilmesi durumunda bu fatura geçersiz kalır.
e-Fatura mükellefine kesilen e-arşiv faturayı iptal etmek ilk bakışta karmaşık görünebilir fakat aslında her şey çok basit! Resmileşme tarihinden itibaren 7 gün içerisinde Gelir İdaresi Başkanlığı'nın iptal ve itiraz portalı üzerinden gerekli işlemleri yapabilir, gönderdiğiniz hatalı faturaları iptal edebilirsiniz.
e-Arşiv Fatura iptali için 7 gün içerisinde işlem yapmak gerekir. Bu 7 günlük süre e-Arşiv Fatura gönderildikten sonra başlar. 7 günlük süre zarfı tamamlandıktan sonra iptal işlemleri başlatmak mümkün değildir. Bu durumda kalan kişi ya da kurumlar iade faturası düzenleyerek e-Arşiv Fatura'yı geçersiz kılabilir.
E-Arşiv Faturanın iptal işlemi her durumda en geç 8 günlük süre içinde yapılmalıdır. 8 günlük süre e-arşiv faturanın düzenlenme tarihinden değil, alıcıya iletilme tarihinden itibaren başlar. 8 günlük iptal süresi aşılırsa alıcı satıcıya iptal edilmesi gereken e-arşiv fatura tutarı kadar iade faturasını düzenleyerek ...
Gelir İdaresi Başkanlığı, e-Arşiv faturaya geçişi bazı durumlarda zorunlu kılmıştır. 30 Aralık 2022 tarihinde resmi gazetede yayınlanan tebliğde,, Vergi mükellefi olan bir müşteriye vergiler dahil toplam fatura tutarı 4400 TL'nin aşılması durumunda e-Arşiv fatura düzenlemek zorundadır.
E-Fatura yalnızca E-Fatura mükelleflerine kesilip gönderilebilir. E-Arşiv Fatura ise göndericinin E-Fatura Mükellefi, alıcının ise kağıt fatura kullanıcısı ya da son kullanıcı olması durumunda kullanılır. Kısacası E-Arşiv Fatura, E-Fatura kullanıcısı olmayanlara kesilir ve gönderilir.
Mali Müşavirlerin ofislerinde mükellef adına e-arşiv fatura düzenlemeleri Bakanlıkça yasaklanmıştır.
Geçtiğimiz yıllarda, Vergi Usul Kanunu VUK 509 hükümlerine göre, e-Arşiv kullanabilmek için e-Fatura kullanıcısı olma zorunluluğu vardı. Fakat 2021 yılı Kasım ayında Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından yapılan bir düzenleme ile özel entegratörler üzerinden e-Arşiv kullanıcısı olmak için gereken bu şart kaldırıldı.
Geriye Dönük e-Fatura Nasıl Kesilir? Vergi Usul Kanunu'na göre e-Fatura veya e-Arşiv Fatura (interaktif), ürünün teslimatının yapıldığı yani sevk irsaliyesi kullanılarak yapılan satışlarda teslimat tarihinden itibaren en fazla 7 gün içinde düzenlenmelidir.
e-Fatura 7 Günlük Süre Cezası
7 günlük süre aşıldıktan sonra kesilen her fatura hiç düzenlenmemiş gibi işlem görür. Dolayısıyla e-fatura geç düzenleme cezası VUK 353. maddeye tabidir ve her fatura için 2.200 TL e-fatura cezası kesilir.
Vergi Usul Kanununa göre, geriye dönük e-fatura ve e-arşiv fatura, matbu faturada da olduğu gibi, malın teslimi veya hizmetin yapıldığı tarihten itibaren en fazla 7 gün içinde düzenlenmelidir. Bir başka deyişle 7 gün öncesine kadar e-fatura ve e-arşiv düzenlenebilir.
Açıklama. Düzenlediğiniz faturaları iptal/itiraz etmek için, fatura numarası ve fatura tutar bilgilerini imzalayıp fatura iptal/itiraz talebi oluşturmanız gerekmektedir. Faturayı adına düzenlediğiniz mükellef fatura iptal/itiraz talebine onay verdikten sonra fatura iptal/itiraz olacaktır.
e-Fatura iptal işlemlerinde 8 günlük sürenin tespiti e-faturanın alıcıya iletilme tarihinden itibaren başlar. İptal işlemi her durumda 8 günlük süre içinde yapılmalıdır. İptal talebi aşağıdaki bilgiler girilerek mali mühür veya e-imza ile tamamlanır: Fatura numarası
Gönderilen veya alınan E-Faturaların arşivlenebilmesi için Gönderilenler ya da Gelen Kutusu bölümleri altındaki Zarf Bazında Listeleme ögesine girilerek arşivlenmek istenen faturalar seçilmelidir. Daha sonra ise Arşive Kaldır butonuna tıklayarak arşivleme işlemini tamamlayabilirsiniz.
E-Fatura; faturalarınızı elektronik ortamda düzenleyebilme, iletebilme ve saklayabilme imkanı sunan sistemdir. E-Arşiv Fatura ise, e Fatura sistemine kayıtlı olmayan kişi ve kuruluşlara düzenlenen e-Faturalardır. E-Arşiv sistemi aracılığıyla düzenlenir, gönderilir ve saklanır.
Fatura bedeli ödenmediği takdirde fatura bedelini ödemeyen kişi veya şirkete karşı icra takibi başlatılabilir. Fatura ilamsız icra takibine konu olabilir.
e-Fatura Kaç Gün Geriye Dönük Kesilebilir? Geriye dönük e-fatura kesme süresi 7 gündür. e-Fatura en fazla 7 gün geriye kesilebilir.
Bu süre aşıldığı takdirde hiç düzenlenmemiş sayılarak Vergi Usul Kanunu'nun 353. maddesine bağlı olarak Özel Usulsüzlük Cezası kesilir. 7 günlük süreden sonra düzenlenen faturalar hiç düzenlenmemiş sayılarak 2022 yılında her bir belge için 500 TL usulsüzlük cezası kesilir.
Bu süre aşıldığı takdirde hiç düzenlenmemiş sayılarak Vergi Usul Kanunu'nun 353. maddesine bağlı olarak Özel Usulsüzlük Cezası kesilir. 7 günlük süreden sonra düzenlenen faturalar hiç düzenlenmemiş sayılarak 2021 yılında 380 TL'den az olmamak üzere fatura tutarının %10 oranında özel usulsüzlük cezası kesilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri