E-ihracat kargo gönderileri için dolaylı temsil yetki belgesi, ihracat bilgi formu (iş emri), Maliye onaylı fatura (Türkçe, İngilizce) gibi evraklar gerekir. Gönderilerin KDV vergilerinin indirim konusu yapılmayan kısmı iade olarak alınabilir. E-ihracat kargo için ETGB (Elektronik Ticaret Gümrük Beyanı) gerekir.
Söz konusu kurallara uyan ve şartları karşılayan herkes e-ihracat yapabilir. Bu işe girmek isteyen kişilerin öncelikle e-devlet üzerinden ihracatçı olarak kayıt yaptırmaları gerekir. Ancak mikro ihracat ile satılacak ürün 15.000 Euro değerini ve 300 kg ağırlık sınırını aşmamalıdır.
- E-ihracat için şahıs şirketi kurmak yeterlidir. Diğer şirket türleri ile de e-ihracat yapılabilir. - Dünya genelinde birçok e-ticaret platformu vardır. Bu pazaryerlerinde ürün listeleyerek e-ihracata başlanabilir.
İhracat Belgesi: İhracat belgesi için öncelikle İhracatçı Birlikleri Genel Sekreterliklerine imza sirküleri ve beyannamesi, faaliyet belgesi, ticaret sicil gazetesi, vergi mükellefiyet yazısı, vekaletname, kimlik belgesi ile başvurmalısınız; onaylandıktan sonra ticaret odasından alabilirsiniz.
İlgili 18 soru bulundu
Şahıs şirketi sahibiyim ihracat yapabilir miyim? İhracat yapabilmek için tek vergi numarası ve İhracatçı Birliği'ne kayıt yeterlidir. Şirketinizin şahıs veya ortaklık şirketi olup olmadığının bir önemi bulunmamaktadır. Yani şahıs veya ortaklık tüm şirketler serbestçe ihracat yapabilir.
Dijital Pazaryeri Tanıtım Desteği
Dijital Pazaryeri Tanıtım Desteğinden şirketler, perakende e-ticaret siteleri, konsorsiyumlar yararlanabilmektedir. Böylece e-ihracat teşvikleri arasında toplam satışların yüzde 20 oranını aşmayan dijital pazaryeri tanıtım giderlerine yüzde 50 oranında destek verilir.
E-İhracatta Devletin Teşvik Verdiği Alanlar
E-ihracat devlet destekleri de yurt dışı pazarlara adım atmak isteyen firmaları ihtiyaç duydukları kalemlerde desteklemeye odaklanmaktadır. Teşvik ve destekler, e-ihracatta yurt dışına açılma sürecinde her aşamada destek sağlamayı amaçlamaktadır.
Bireysel ihracat işlemlerinde kişilerin herhangi bir firma adı altında işlem yapmasına da izin verilmektedir. İhracat yapmak isteyen kişilerin şirket sahibi olmadan bu işlemleri gerçekleştirebilmesi için vergi dairesinden kendine özel vergi numarası alması, T.C kimlik numarası ile ihracat yapabilmesi için yeterlidir.
İhracat'ta e-Fatura Nasıl Düzenlenir? İhracat e-Fatura'sı kullanmak için mali mühür olması gerekmektedir. Daha sonra GİB'e dijital ortamda başvuru yaparak, özel entegrasyon veya GİB Portal yöntemlerinden birini seçmelisiniz. İhracat e-Fatura'larında alıcı bilgisi bölümüne Gümrük ve Ticaret Bakanlığı yazılır.
Tax free olarak fatura düzenleyen her mükellefin e-faturaya geçme zorunluluğu bulunmuyor. Ancak e-Fatura portalını kullanan mükelleflerin, ihracat işlemleri ile tax free işlemlerinde e-fatura kesmesi gerekiyor.
e-İhracat faturası, Gümrük Çıkış Beyannamesi ekinde yer alan mal ihracı faturalarının elektronik ortamda düzenlenmiş halidir. Uluslararası e-ticaret yapan tüccarların alacakları ödemeler için hazırlamaları gereken bir resmi belgedir. e-İhracat faturası, dijital ortamda hazırlanıp yine dijital ortamda gönderilir.
Belge almak isteyen firmanın başvurusu üretim tesisinin bulunduğu ilin bağlı olduğu Dış Ticaret Müsteşarlığı Bölge Müdürlüğüne yapılmaktadır.
2022 yılı için firmaların Bakanlıkça onaylanan e-ticaret sitelerine üyeliklerine ilişkin giderleri, e-ticaret sitesi başına %60 oranında, yıllık 15.102 TL'ye kadar desteklenecektir (Dekont tarihi esas alınır).
o Şirketlerin bu destekten yararlanabilmeleri için üye olmak istedikleri e-ticaret sitesinin Bakanlıktan ön onay almış olması gerekmektedir. o Ön onaylı e-ticaret siteleri Bakanlığın resmi internet sitesinde (www.ekonomi.gov.tr > İhracat > İhracat Destekleri > E-Ticaret) yayımlanmaktadır.
E-ticaret sektöründe faaliyet gösteren ve işlerini yurtdışı pazarına açmak isteyen işletmeler e-ihracat devlet desteklerinden yararlanabilmektedir. Ticaret bakanlığı tarafından verilen e-ihracat devlet destekleri şunlardır; Marka tescil desteği. Rapor desteği.
Ürün gümrükten çıktıktan sonra varış gümrüğüne ulaştığında o ülkenin gümrük muafiyet sınırının altında ise sadece KDV ödenir. -ihracat yapan şirketler Türkiye'de de gelir vergisi öder. Gümrük muafiyet sınırının üstünde olan ürünlerde gümrük vergisi ile birlikte KDV ödemesi yapılır.
Kuruluş Desteği
E-ticaret için kullanılabilecek iki farklı KOSGEB girişimcilik desteği bulunuyor. Bunlardan biri “geleneksel girişimci”, diğeri ise “ileri girişimci” olarak adlandırılıyor. Her iki destek paketinde de gerçek kişiler için 5.000 TL, sermaye şirketleri için de 10.000 TL destek bulunuyor.
“E-ihracat konsorsiyumu” çatısı altında, ürünlerin yurt dışı pazarlara ulaşması sağlanacak. Türkiye'deki pazaryerleri de e-ihracat desteklerinden yararlanabilecek. Ayrıca, Türk online pazaryerleri, yurt dışı pazaryerleri ile entegre olarak, Türk ürünlerinin bu pazarlarda listelenmesini sağlayabilecek.
Örnekler ile İhracat
Örneğin Türkiye'nin Ordu ilinde üretilen fındığın, yurt dışındaki ülkelere satılması Türkiye'nin ihracat hanesine yazılıyor. Bir başka örnekle Çin'in bütün dünyaya pazarladığı Huawei marka telefonlar, Çin'in ihracatı olarak ülke ekonomisine hizmet ediyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri