Türkiye'de Rum yerleşim yerlerinden biri olan Giresun'un Zeytinlik semtindeki 2. derece sit alanı olarak tescilli 85 yapı yok olma tehlikesi altında. Giresun'un Çınarlı Mahallesi'ne bağlı Zeytinlik semtinde daha önce Giresun'da yaşayan Rumlar, kısmen de olsa yapılarını koruyabilmiş.
Giresun, bir Miletos kolonisi olarak kurulmuştur. Yunanca adı "Kerasus"dur. İsminin, yabani kiraz ağaçlarından dolayı "Kiraz diyarı" olabileceği söylenir. Giresun, 1397 yılında Türkmen beyi Emir Oğlu Süleyman Bey tarafından fethedilerek Türk yurdu haline getirilmiş olup, Eski Türklerde adı Vilayet-i Çepni'dir.
Karadeniz Bölgesi'nde başta Harşit vadisi olmak üzere; Trabzon, Gümüşhane, Giresun, Tokat, Ordu, Samsun illerine bağlı pekçok köyde Güvenç Abdal Ocağı'na bağlı Alevi-Bektaşi nüfus yaşamaktadır.
2000´li yıllardan beri Türk varlığının mevcut olduğu anlaşılmıştır. M.Ö. 7.y.y.da İskitlerin Karadenize göç etmesi ile Oğuz unsurları da bu bölgeye yerleşmişlerdir. Bu bölgede Oğuz boylarından Yazır, Döğer, Avşar, Karkın, Halaç´ların; Akhun, Kuşan, Peçenek, Hazar, Hun, Kıpçak Türklerinin yerleşimi mevcuttur.
Bir liman kenti olarak, ticarette ve zanaatta oldukça gelişmiş olduğu gibi dışarıyla bağlantılı olarak uluslararası ticaretin merkezlerinden biri olarak görünüyor. Giresun'un 1914 yılında 19.000 olan nüfusun bileşimi; 7.500 Türk, 8.500 Rum ve 3.000 Ermeni olarak belirtilmiştir.
İlgili 33 soru bulundu
Giresun ilinde Alevi inancına sahip yerleşimler mevcuttur.
Dağılım. Türkiye'nin 60 bin üzerindeki Ermeni nüfusunun yaklaşık 50 bini İstanbul'da yaşamaktadır. Bu topluluğun 30 bini ise sadece tek bir ilçede, Bakırköy'de yaşamaktadır. Bakırköy dışında Ermenilerin çoğunlukta olduğu diğer yerler ise; Kurtuluş, Samatya (Koca Mustafa Paşa) ve Yeşilköydür.
1500'lü yıllara gelindiğinde Giresun'daki Müslüman nüfusun hemen hemen tamamına yakınını Çepniler oluşturmaktadır. Osmanlı coğrafyacılarından Mehmet Aşık'ın XVI. Yüzyıl sonlarında yazdığı Menaziru'l-Evalim adlı eserinde Trabzon yöresinde yaşayan Türk halkından önemli bir kısmının Çepnilerden meydana geldiği kayıtlıdır.
Giresun ilinin eski adı, Kerasus'tur. Bu isim, Yunanca "boynuz" anlamına gelmektedir ve şehrin yarımada şeklindeki coğrafi konumundan dolayı bu isim verilmiştir. Giresun, tarih boyunca farklı medeniyetlere ev sahipliği yapmıştır. Hititler döneminde "Kios" olarak anılmıştır.
Giresun'un etnik yapısı
Bu tabir özellikle Trabzon gibi Giresun icin de kullanılan bir tabirdir. Giresun'da Laz nufusu yaşamamaktadır. Giresun İlimiz Osmanlı Döneminde olduğu gibi bugün de Türk nüfusunun çoğunlukta olduğu bir ilimizdir.
XV. yüzyıla ait tahrir defterlerinde Çepnilere ait 44 yer adı tespit eden Faruk Sümer'e göre Trabzon Bölgesinde Giresun, Görele, Tirebolu, Vakfıkebir ve Kürtün yerleşkeleri Çepnilerdendir.
Nüfusa kayıtlı olunan il ve ikamet edilen il istatistiklerine göre Giresunlular en çok İstanbul, Kocaeli, Bursa, Ankara ve Samsun'da yaşıyor. En az ise Kilis, Karaman, Ardahan, Tunceli ve Bingöl'de yaşıyor.
Çepni kelimesi düşmanla savaşan, mert, yiğit, asi, cesur anlamında kullanılmıştır. Günümüzde Rumeli ve Anadolu'da yaşayan Oğuz/Türkmen boylarından biridir.
Türkmen toplulukları arasında Kürt adı, yalnız dağlarda yaşayanlara verilen isimdir.
Çepniler, ilk Müslüman Türk'lerdendirler. Bazı güvenilir kaynaklarda, Alevîler'in bir kolu olarak tanımlanmaktadırlar. 'Çepniler'in küçük bir bölümünün Alevî olduğu' şeklindeki bir söylemin daha doğru olacağı şüphesizdir. Bu gün, çoğunluğu Karadeniz Bölgesi'nde yaşayan Çepniler'in Alevîlik'le ilgileri yoktur.
Giresun ili Karadeniz sahilleri boyunca yoğun olarak yerleşim merkezlerine sahiptir. Denizden uzaklaştıkça eğimli arazi toplu yerleşimlere yeterli olanağı vermemiştir.
Giresun'da, Kırım Krallığı'nın 3 bin 400 yıllık definesinin peşine düşen ve ekibiyle 3 yıldır kazı yapan Turan Gögerçin, tarihi kalıntılara rastladı tabiriyle, mesleği define avcılığı. Türkiye'nin değişik şehirlerinde 20 yıldır define arıyor. İddiasına göre hepsini de bulmuş.
Fâtih, kale fetholunurken, Mahmûd Paşaya; “Bu gece kale altuna giresun!” diye ferman edince, kaleye tüneller vâsıtasıyla girilip fethedildiğinden Giresun denmiştir. İkinci olarak adının “kiraz” (Karesus veya Keressea)dan geldiği rivâyet edilir.
Giresun, Anadolu'nun kuzeydoğusunda, yeşille mavinin kucaklaştığı Karadeniz'in inci kentlerinden birisidir. Şehir, denize doğru uzanan yarımadanın üzerinde yer almaktadır. 6934 kilometrekarelik yüzölçümü ile ülkenin binde 8,5'ini kaplar. Şehrin kuruluş tarihi M.Ö'den önce 350 yıllarına dayandıran kaynaklar vardır.
Giresun nüfusunun Türkiye'nin toplam nüfusu olan 85.279.553 içindeki payı % 0,53'tür. 2022 nüfusu; 2021 nüfusuna göre % 0,16 artış, ADNKS'nin başladığı 2007 nüfusuna göre ise % 7,98 artış göstermiştir.
ADNKS sonuçlarına göre, Türkiye'de yaşayan Giresunlu sayısı 2020 yılında 1 milyon 147 bin 647 kişi iken, 2021 yılında 3 bin 633 kişi artarak 1 milyon 151 bin 280 kişi oldu.
Ermeniler (Ermenice: հայեր, hayér, Ermenice telaffuz: [hɑˈjɛɾ]), anayurdu Batı Asya'daki Ermeni Yaylaları olan etnik grup ve millettir.
Bir kısım tarihçiler Ermenilerin kökenini Urartular'a dayandırırken bir kısmı Ermeniterin bir turan ırkı olduAunuiddia etmektedirler. Bir kısım tarihçiler ise. Ermenilerin Balkan kökenli ve Trak-Prig soyuna ait olduklarını söylerler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri