Eşit ağırlık (EA) puanı ile alan 2 ve 4 yıllık bölümler. Eşit ağırlık puanıyla alınabilecek 4 yıllık bölümler, iş imkanları açısından oldukça geniş bir yelpazeye sahiptir.
Üniversite adayları, elde ettiği puana göre 2 yıllık veya 4 yıllık eşit ağırlık bölümler arasından birisini tercih etmeye hak kazanır. TYT puanı ile alan eşit ağırlık bölümleri olduğu gibi, AYT puanıyla alan eşit ağırlık bölümleri de bulunmaktadır.
Kısaltılmış hali ile EA veya TM olarak da bilinen eşit ağırlık bölümleri matematik ve edebiyat ağırlıklıdır. Üniversitede 2 yıllık ve 4 yıllık eşit ağırlık bölümünü tercih etmek isteyen kişiler için TM puanı önemlidir.
Eşit ağırlıkta avukat, hakim, savcı, psikolog, psikolojik ve rehberlik danışman, grafiker, moda tasarımcı, kabin memuru, hostes, uluslararası ilişkiler uzmanı, siyasal bilimci ve daha birçok meslek bulunur.
İlgili 38 soru bulundu
Öğretmenlik Programları (Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık dahil): En düşük 300 bininci (300.000)
Eşit Ağırlık Bölümünde En İyi Meslekler Hangi Alanlara İlişkindir? En iyi meslekler ekonomi, finans, işletme, mühendislik, bilgisayar bilimleri, yönetim, hukuk, sağlık ve çevre alanlarına ilişkindir.
Eşit ağırlıkta daha kolay. Eşit ağırlıkta birisi 30+ mat yaptığı zaman ilk 5 k ya kapağı atıyor. Sayısalda bırak 30 u 35 net bile ilk 5 k ya girmene yetmez.
Bu dersler tıp okumak isteyen öğrenciler için en önemli derslerdir. Tıp bölümü sayısal bir bölüm olduğu için şüphesiz sayısal derslerin çok iyi olması gerekir.
Eşit Ağırlık öğrencileri ilk oturum TYT sınavı, alan sınavları için ise AYT Matematik ve AYT Sosyal Bilimler-1+Türk Dili Edebiyatı testlerini çözmek zorundalar.
YKS'ye başvuran tüm adayların, Temel Yeterlilik Testine (TYT) katılmaları zorunludur. Diğer oturumlar ise isteğe bağlıdır. 2023-YKS'de SAY, SÖZ, EA veya DİL puanıyla bir lisans programına yerleşmek isteyenlerin ise 2023- AYT ve/veya 2023-YDT oturumlarına katılmaları zorunludur.
Hukuk bölümü okumak için eşit ağırlık puan türüne sahip olmak gerekir. Hukuk bölümü, 4 yıllık bir lisans programıdır. Hukuk bölümü mezunları, hukuk fakültelerinden mezun olurlar.
İşletme, ekonomi (iktisat), psikoloji, sosyoloji, hukuk, pdr (psikolojik danışmanlık), felsefe, siyaset bilimi, halkla ilişkiler, uluslararası ilişkiler, kamu yönetimi gibi bölümler en popüler ve en çok tercih edilen eşit ağırlık bölümleri olarak karşımıza çıkıyor.
Eşit Ağırlık bölümleri TYT ve YKS ile alan bölümler olarak ikiye ayıra biliriz. Bunlar 2 Yıllık Eşit Ağırlık bölümler ile 4 yıllık Eşit Ağırlık bölümlerdir.
TYT Nedir? ÖSYM tarafından hazırlanan Temel Yeterlilik Sınavı anlamına gelen bu sınavda daha çok okuduğunu anlama soruları bulunmaktadır. Bu sınava iki yıllık üniversite bölümlerini tercih etmek isteyenler girebilir.
Eşit ağırlık, isminden de belli olduğu üzere, sayısal ve sözel derslerin eşit oranda yer aldığı bir alandır. Bu alanı seçen öğrenciler lise eğitimlerinin son iki yılında tüm bölümlerin gördüğü ortak derslerin yanında TM dersleri üzerine yoğunlaşırlar.
Bir tıp branşı olan psikiyatri, üniversite sınavında sayısal ağırlıklı puan türüyle öğrenci alır. Psikoloji bölümü ise eşit ağırlık puanla öğrenci kabul eder. Psikoloji, psikiyatrinin aksine sosyal bilimlere yakın durur.
Eşit ağırlık bölümü lise dersleri
10. sınıfın sonunda tüm öğrenciler hangi bölümü seçeceklerine dair seçim yaparlar. Eşit ağırlık, sayısal, sözel veya dil bölümünü seçebilen öğrenciler lise hayatlarının sonuna kadar ilgili bölümün derslerini görür.
Bu mesleği seçmek isteyen insanlar için sağlık meslek liselerinde acil tıp teknisyenliği bölümü açılmıştır. Üniversitede bu bölümü okumak isteyen insanlar ise lisede sayısal bölümü okumak zorundadır. Eşit ağırlık okuyan öğrenciler yeterli bilgiye ulaşamazlar.
Hectopat. Evet hesaplanır. Ben hiç matematik çözmeden eşit ağırlık puanım hesaplanıyor.
TYT her adayın girmesi gereken oturum olduğu için katsayılar değişmez.
TM puanını elde edebilmek için de YKS sınavında Türkçe-Matematik sınavına girmelisiniz. Ancak YKS'de Türkçe-Matematik sınavına girmezseniz elinizde puanınız olmaz bu yüzden TM bölümlerini tercih yapma imkanınız kalmaz.
İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Bölümü 2023 Yılı Tanıtım Kataloğuna buradan ulaşabilirsiniz. İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Bölümü, 2004 yılında çağdaş ve özgün iç mekân ve yakın çevre tasarımına hâkim, nitelikli tasarımcılar yetiştirmek amacıyla kurulmuştur. Bölümümüz, Eşit Ağırlık puan türü ile öğrenci kabul etmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri