Ayrıca Ebu Talib'in, sırf yeğeni Muhammed ve ona inananları korumak için İslam'ı kabul ettiğini açıkça belirtmediği, inancını gizlediği ve sonuç olarak Müslüman olduğu da söylenmektedir.
Ebû Tâlib Hz. Peygamber'e ilk iman edenler arasında yer aldı. Onun Hz. Ebû Bekir'den önce İslâm'a girdiği rivayet edildiği gibi 25 veya 32. müslüman olduğu da söylenmektedir.
Ama Ebu Leheb, İslam'a buğzu ve küfre muhabbeti nedeniyle bu Arap geleneğini çiğnemişti. Ebu Leheb'in lanetlendiği Tebbet suresi, davetin Mekke halkı tarafından iyiden iyiye bilinmeye başladığı, Ebu Leheb'in yeğenine yardım etmesi ve onu desteklemesi gerekirken ona eziyet etmeye başladığı bir dönemde inmiştir.
Ebû Tâlib, on yılı nübüvvet döneminde olmak üzere tam kırk iki yıl Hz. Peygamberin hâmisi, destekçisi ve yardımcısı olarak uzun bir hayat yaşamıştır. O, yaşadığı dönemde Haşim oğullarının lideridir. Buna ilaveten Mekke toplumunda önde gelen, sözü dinlenen, makam ve itibar sahibi siyasî bir önderidir.
Dönüp yanıma gelinceye kadar hiç bir şey yapma!.." buyurdu. Bu nakilden Ebu Talib'i Peygamberimizin emriyle Hz. Ali'nin yıkayıp gömdüğü anlaşılıyor.
İlgili 18 soru bulundu
Örneğin Kur'an-ı Kerim'de geçen bir sure ile lanetlendiği iddia edilen Ebu Leheb'e, Hz. Ömer'e, Peygamber'in amcası Ebu Talib'e, Peygamber'in amcalarından Hz. Abbas'a dair paylaşımları bunlardan sadece bazıları.
Ebû Tâlib Kureyş içinde önde gelen, sözü dinlenen, saygı duyulan bir kimse olup himayesini üstlendiği yeğeni Muhammed'in üzerine titrer, onu çok sever, uğurlu olduğuna inanır ve iyi yetişmesi için elinden geleni yapardı (İbn Sa'd, I, 119-120). Hatta seyahatlerinde bile yanından ayırmazdı.
Bu boykot bittikten kısa bir süre sonra Ebu Talib, yaşlılığı ve yaşanılan olayların verdiği yorgunluk nedeniyle hastalandı ve 619 senesinde Mekke'de öldü.
Ali'nin babası yerel bir kabilenin şefi olan Ebu Talib, annesi Fatıma bint Esed'dir.
Peygamber (s.a.v.)'in eşi Hz. Hatice 65 yaşında iken, kısa bir süre sonra da kendisini himaye eden amcası Ebu Talib 80 yaşında ahirete göç ettiler. Müşrikler, Ebu Talib'in sağlığında Hz. Peygamber (s.a.v.
(Hz. Peygamberin kâfir ve zalim olan amcası) Ebu Leheb'in iki eli (ekonomik ve siyasi güçleri) de kurusun ve zaten kurudu (ve Allah'ın kahrından kurtulamadı.)
Dinleyenler arasında bulunan amcası Ebu Leheb onu azarladı ve “Kahrolası! Bizi bunun için mi buraya çağırdın?” diyerek uzaklaştı. Bu olayın ardından Kuran-ı Kerim'in yüz on birinci suresi olan Tebbet suresi nazil oldu. Surede Peygamberimiz'e karşı düşmanca davranışlar sergileyen Ebu Leheb ve karısı eleştirilmektedir.
Ebu Leheb ve karısı, Muhammed'e muhalefet olmakla da kalmıyor; kendisine her türlü eziyeti yapmaktan, örneğin onun geçeceği yollara dikenler sermekten veya pisliklerini onun evinin önüne atmaktan da geri kalmıyorlardı. Bu nedenlerle sure, tamamen Ebu Leheb ve karısının aleyhine indirilen beddua ayetlerini içermektedir.
Cafer bin Ebu Tali, 590 yılında Mekke' de doğan Hz. Ali'nin ağabeyidir. Hz Peygamber' e ilk inananlar arasında olan Cafer bin Ebu Tali Mute Savaşı Kumandanlarından biridir. Cesur ve mahir bir kahraman olarak görev yaparak Kureyş kabilesinin eli boş dönmesini sağlamıştır.
Ali kültü etrafında şekillendiğine inanma hali var. Bu inanca göre Ali, Aleviliğin temel kurucu mürşidi ve piri oluyor. Alevi dedeleri de Hacı Bektaş Veli'nin soy şeceresi üzerinden kendilerini Ali soyuna bağlamakta sakınca görmüyor. Nitekim Anadolu dışında Aleviliğin Ali soyu olarak görüldüğü bir gerçektir.
İşte bu sahih hadis bile tek başına bir delildir ki, cehennem Ebu Talib için hususî bir nevi cennet olabilir. Çünkü, boğazına kadar ateşte yanan kimselere nispeten, topuklarına kadar ateşte olmak bir nevi hususî cennettir (bu konu birkaç paragraf aşağıda daha detaylı bir şekilde incelenmiştir).
Tüm eş ve cariyelerinden 14 erkek, 18 de kızı olduğu bilinen Hz. Ali'nin oğullarının çoğu ise Hicret'in 61. senesinde yapılan Kerbala Savaşı esnasında vefat etmiştir. Soyu ise Hasan, Hüseyin, Abbas, Ömer ve Muhammed ile devam etmiştir.
Fatıma bint Esed (Arapça: فاطمة بنت أسد, Farsça: فاطمه دختر اسد), Esed bin Haşim'in kızı, Ebu Talib'in eşi, Şiilerin ilk İmamı, Sünnilerin dördüncü halifesi olan Ali bin Ebu Talib'in annesi, İslam peygamberi Muhammed'in kızı olan Fatıma bint Muhammed'in kayınvalidesi, Muhammed'in öksüz ve yetim olduğu günlerde eşiyle ...
Osman, Talha Bin Ubeydullah, Zübeyr Bin Avvam ve Ebi Vakkas sıralanabilir.
O'nun hayatının sonlarına doğru dokuz hanımını bir nikâh altında toplamış olması, bazıları tarafından dünyevî zevklere düşkünlükle yorumlanmak istenmiştir. Oysa onun evliliklerine bakıldığında durumun böyle olmadığı görülür. Nitekim Hz.
Hz. Peygamber'e ilk iman edenlerden ve cennetle müjdelenen on sahâbîden biri. Hz.
Hz. Hatice, Hz. Peygamber'le evlenmeden önce iki evlilik yapmış ve iki eşini de kaybetmişti. Ölen iki eşi Mekke'nin ileri gelen ailelerinden olup ticaretle uğraşan zengin kişilerdi.
Hz. Muhammed'in peygamber oluşu tam olarak 40'lı yaşlarına kadar uzanmaktadır. 40 yaşında peygamberlik yüce Allah tarafından verilmiştir.
Ebû Leheb, Hz. Peygamber'in amcası olduğu için onu desteklemesi ve düşmanlarına karşı koruması gerekirken tam tersine karısıyla birlikte ona eziyet ve sıkıntı verdiklerinden dolayı 3. âyette ateşi son derece şiddetli olan cehenneme gireceği haber verilmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri