Eda davası yoluyla mahkemeden, davalının, bir şeyi vermeye veya yapmaya yahut yapmamaya mahkûm edilmesi talep edilir. Eda davası, yukarıda paylaşılan madde metninden de anlaşılacağı üzere davalının bir şeyi vermesi, yapması ya da yapmaması mahkemeden talep edilir.
Eda davalarının konularına ilişkin örnek versek olursak, ev sahibinin kendi kiracısının evden çıkması için yaptığı talep, nakit ve bor para iadesinin talebi, mevcut bulunan binanın önüne yapılan yeni bir binanın manzarayı kapatmaması talebi sıralayacağımız önemli eda davaları arasında yer alıyor.
Eda davaları, davalının bir şeyi vermeye veya yapmaya yahut yapmamaya mahkum edilmesini hedefleyen bir dava çeşididir. Buradaki “yapmamaya” ibaresinin kapsamına bir şeyi yapmaktan kaçınma eski deyişle “içtinap etme” hâli de dahildir.
Eda davası açmak isteyen davacılarının yetkili asliye hukuk mahkemelerine müracaat etmesi gerekir. Edinim davaları ismiyle de bilinen davalar farklı konularda açılabilir. Herhangi bir konuda açılacak davalar için mahkemelere çeşitli belgeler ve dava dilekçesi ile birlikte müracaat edilmesi gerekir.
Eda davasının türüne göre, talep konusuna göre değişmekte olan bu süre ayrıca görülmekte olduğu mahkemenin iş yüküne göre de değişmektedir. En kısa eda davaları 5 ay gibi bir süre sürebilirken en uzun davalar yıllarca sürebilir.
İlgili 23 soru bulundu
Usul Hukukuna göre eda davası açılmasının mümkün olduğu durumlarda tespit davası açılamaz.
Eda davası nedir sorusunun yanıtı, Hukuk Muhakemeleri Kanununun 105. maddesinde açıklanmıştır. Bu maddeye göre; eda davaları davalının bir şeyi yapıp yapmamasını talep eden bir dava çeşididir. Bir eda davası açmak için eda davası dilekçesiyle bölgenizdeki yetkili asli hukuk mahkemesine başvurmanız gerekmektedir.
Yargı davalarında, binde 68,31'in dörtte biri, Ölüm ve yaralanma davalarında ise binde 68.30.020'de biri nisbi harç olarak peşin alınmaktadır. 2022 yılı için 350 TL ile 775 TL arasında değişen rakamlarda harç yatırmış olursunuz. Tüm dava çeşitleri için herhangi bir dava açtığımızda harç yatırmanız zorunludur.
Medeni usul hukuku kapsamında yer alan eda davalarına, edim davaları adı da verilmektedir. Arapça' da yerine getirme anlamına gelen eda kelimesi de davanın açılma nedenini karşılamaktadır. Bu davalarda, davacı mahkeme yolu ile davalıdan bir şey yapmasını ya da vermesini talep edebilmektedir.
Kiracı kendiliğinden iade etmezse, tahliye davası açılmalıdır. Bu dava, 6570 sayılı Kanunda öngörülen tahliye davalarından farklı olarak, yenilik doğurucu nitelikte değildir. Çünkü sözleşme sürenin sonunda sona ermiştir. Bu dava sözleşmenin sona erdiğinin tespitine ve iadeyi sağlamaya yönelik bir eda davasıdır”.
Günlük yaşamda herhangi bir konuda açılan davalar genel olarak eda davası türü olmakta ve asliye hukuk mahkemesi tarafından dava yürütülmektedir. Çeşitli il ve ilçelerde yetkili mahkemelere dava başvurusu imkanı mevcut olmaktadır.
Dinî veya hukukî bir görevin yerine getirilmesi anlamında fıkıh terimi. Kişinin malî veya bedenî bir yükümlülüğe yahut ifaya güç yetirebilmesi anlamında fıkıh terimi.
Fiil olarak kullanıldığında bir görevi yerine getirmek anlamında kullanılır. Örnek: Borcunu eda etmek - Görevi eda etmek. Eda kelimesinin bir diğer anlamı ise tavırdır. Ancak bu anlamı zaman içerisinde ortadan kalkmış ve sadece naz, tavır, borç ödeme, bir eylemi yerine getirmek manalarında kullanılmaya başlamıştır.
İptal davası, genel mahkemelerde açılan bir eda davası niteliğindedir. İptal davasına konu olan işlemler, maddi hukuk bakımından geçerli olan ve alacaklıları zarara sokan işlemlerdir.
Davada “davacı” ve “davalı” olmak üzere iki taraf yer almaktadır. Davacı, mahkeme önünde davayı açan kişiye denir. Davalı ise hakkına dava açılan kişidir.
Taraflara ilişkin dava şartları: “davada iki tarafın bulunması, taraf ehliyeti, dava ehliyeti, davaya vekalet ehliyeti ve geçerli vekaletname, davayı takip yetkisi”; Dava konusuna ilişkin dava şartları ise: “kesin hüküm bulunmaması ve hukuki yarar (menfaat) bulunması” olarak sıralanmaktadır.
Eda davası yoluyla mahkemeden, davalının, bir şeyi vermeye veya yapmaya yahut yapmamaya mahkûm edilmesi talep edilir. Eda davası, yukarıda paylaşılan madde metninden de anlaşılacağı üzere davalının bir şeyi vermesi, yapması ya da yapmaması mahkemeden talep edilir.
Borç son ödeme tarihine kadar ödenmezse takipli hale gelir. Eşzamanlı olarak ödenmeyen tutar için vergi gecikme cezası uygulanır. Takipli hale gelen borcun bir süre daha ödenmemesi halinde vergi cezası olarak faiz yaptırımı uygulanır. Vergi borcunun ödenmemesi durumunun devamında ise cezai yaptırımın boyutu genişler.
İcra Borcu Ödenmezse Ne Olur? Borç kanunda gösterilen süreler içinde ödenmez veyahut itiraz edilmezse icra işlemi kesinleşir. Kesinleşme sonrası borçlunun mallarına haciz konulabilecektir.
Davada tuttuğunuz özel avukatın ücreti size aittir. Bu durum sizinle avukatınız arasındaki özel borç ilişkisidir ancak her davada mahkeme davası kabul edilen avukat lehine mahkeme vekalet ücretini takdir eder ve bu ücreti davayı kaybeden taraf, kazanan tarafa öder.
Dava Masrafını kim öder? Dava açılırken dava masrafını davayı açan kişi yani davacı öder. Davanın kazanılması durumunda yapılan masraflar davalıdan tahsil edilir.
İş Mahkemelerinde Avukat Olmadan Dava Açılabilir Mi? İş hukuku kapsamına giren kıdem tazminatı ve işçilik alacakları, işe iade gibi davalar uygulamada en çok açılan dava türlerindendir. Hukuk sistemimizde özel hukuk davalarının avukat aracılığıyla takip edilmesi zorunluluğu yoktur.
Hizmetinin tespit edilmesinden sonra eda davasını yani alacak davasını işverene yöneltebilecektir.
Kamu Davası Cezaları
Açılan kamu davası neticesinde sanığın suç işlediği sabit görülürse sanık hakkında ceza verilir. Verilen ceza hapis cezası, para cezası veya suça göre değişmekle beraber hem hapis hem de para cezası olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri