Ad aktarması ya da mecazımürsel (Grekçe: μετωνυμία, metonymía; Latince: metonymia), şiirlerde sıkça kullanılan bir söz sanatı türüdür. Ad aktarması yapılırken anlatılmak istenilen herhangi bir nesne ya da varlık, doğrudan söylenilmek yerine bir parçası ya da özelliği söylenilerek aktarılır.
Gerçek anlam ve mecazi anlam, neden - sonuç ilişkisi, parça- bütün ilişkisi ve özel- genel ilgileri göstermektedir. Mecazı Mürsel açık anlam olarak ad aktarması demektir. Günlük yaşamda herkesin yaygın kullandığı aktarım türüdür. "Çayı ocağa koy" örneği ele alınacak olursa, Çay sözcüğü çaydanlık yerine aktarılmıştır.
Sözcükler, mantıksal yollarla ilk anlamları dışında anlamlar kazanabiliriler. Mürsel mecaz, sözcüklerin gerçek anlamları dışında kazanmış oldukları yeni anlamlardan bir kısmını kapsar. Bu anlam olayında gerçek anlam ile yeni anlam arasında benzerlik dışında çeşitli ilgiler bulunur.
Yaşar Kemal'i severek okuyorum. Burada anlatılmak istenen Yaşar Kemal'in yazdığı kitaplardır. Okuyucu burada Yaşar Kemal'in kitaplarını anlatmakta ve okumayı çok sevdiğini söylemektedir. Burada eserleri anlatılmak yerine ad aktarması yapılarak İsmi üzerinden eserleri kastedilir.
Mecazımürsel kelimesinin Arapça dilindeki karşılığı mecāz + mursel şeklindedir.
İlgili 39 soru bulundu
Mürsel, Arapçada 'gönderilen, yollanan şey' demektir. Bu kavramda 'gönderilen, yollanan mecaz' anlamını taşımaktadır. Ad aktarmasının temel kullanımı incelendiğinde, bir sözcüğün anlamının başka bir sözcük üzerine gönderildiği görülür. Ad aktarmasına mecazı mürsel denmesinin sebebi budur.
Mecazı Mürsel edebi eserlerde sıklıkla karşınıza çıkabilecek bir söz sanatıdır. Ad aktarması olarak da bilinen mecazı mürsel ne demek sorusu oldukça merak edilen bir konudur. Genel olarak şiir edebi türünde çok fazla kullanılır. Anlatılmak istenilenlere farklı bir söyleniş kazandırmak amacı ile kullanılır.
Deyim aktarması, bir kelimenin benzetme amacıyla başka bir kelime yerine geçmesi anlamına gelmektedir. Yani bit kelime benzetme amacı güderek başka bir kelimenin yerine kullanılabilir. Buna deyim aktarması adı verilmektedir.
Bazı duyulara ait sözcüklerin, duyular arası aktarmaya uğrayarak başka duyuların yerine kullanılmasına duyular arası aktarma denir. Türkçe' de deyim aktarmaları başlığı altında incelenen bu konu beş duyunun yani tatma, koklama, dokunma, işitme, görme hislerinin birbirleri arasında yer değiştirmesi şeklinde gerçekleşir.
isim Aktarmak işi. Bir taşıttan başka bir taşıta geçme. Bir yolcunun gideceği yere birkaç araç değiştirerek ulaşması
Sözlükte “göndermek, salıvermek, bırakmak” anlamındaki irsâl masdarından türeyen mürsel kelimesi terim olarak “tâbiînden bir râvinin, kendisiyle Hz. Peygamber arasındaki sahâbînin ismini atlayarak naklettiği hadis” mânasına gelir.
Bir sözün benzetme amacı güdülmeksizin hem gerçek hem de mecaz manasını düşündürecek şekilde kullanımına kinaye denir. Kinayede asıl kastedilen gerçek değil mecaz manadır.
Bunların arasında mecaz anlam sözcüğün temel yani gerçek anlamından uzaklaşarak gerçek anlam dışında kullanılması ile oluşan anlama denilir. Mecaz anlam ile ilgili örnek cümleler şu şekildedir: - Bu yaptıklarından sonra senin suyun iyice ısındı: Burada ısındı kelimesi gerçek anlamı ile kullanılmamıştır.
Ad aktarması yapılırken çeşitli kelime ilişkileri kullanılır. Parça-bütün ilişkisi, iç-dış ilişkisi, eser-yazar ilişkisi bu ilişkilere örnek olarak verilebilir. Dün Ömer Seyfettin'i okudum. (Asıl kastedilen Ömer Seyfettin'in bir kitabını okuduğudur.)
Söz ya da söylem aktarımı hem günlük iletişimde hem de kurgusal anlatı metinlerinde sıkça görülen dilbilimsel bir olgudur. Dilbilim açısından söz aktarımı doğrudan, dolaylı ve serbest dolaylı olmak üzere üç temel biçimde ele alınır.
Herhangi bir sözcüğün kendi anlamından bütünüyle uzaklaştığı ve yeni anlam kazandığı yapı mecaz anlam olarak ifade edilir. Diğer bir ifadeyle kelimenin gerçek anlamı dışında başka bir kelimenin yerine kullanılması olarak anlatmak mümkün.
Duyu aktarımı, edebi eserlerde ve şiirlerde de sıkça kullanılır. Duyu aktarımı için örnek vermek gerekirse: "Sanatçının ipek sesi herkesi büyüledi.", "Arkadaşının sert sözleri onu yaraladı." gibi cümleler sıkça kullanılır. Görüldüğü gibi sözün yaralaması da mümkün değildir. Bu cümlelerde bir duygu aktarımı yapılmıştır.
Doğadan İnsana Aktarma
Doğadaki nesnelerin adlarının ve bunlarla ilgili sıfatların insanlar için kullanılmasıdır (Aksan, 2016: 83).
aktarma, "a" kodlu, sayılan hatlara binerken değil, indikten sonra bir sonraki otobüse binişte kullanılabilecektir.
Deyim aktarması (istiare, metaphore) aralarında benzetme ilişkisi kurulan iki şeyin adından birinin geçici bir süre ile diğer adın yerine kullanılması olayıdır. Türkçede tarih boyunca güzel söz kullanma bir gelenek olarak devam etmiştir.
Teşbih-i Beliğ Örnekleri
Sadece kendisine benzetilen ve kendisine benzeyen ile yapılan teşbih-i beliğ sanatı ile ilgili örnekler aşağıdaki gibidir; Dev çocuk görenleri şaşkınlığa uğrattı. Yeni doğan bebeğin elma yanakları hemen dikkat çekiyordu.
Kinâye veya alegori, bir fikri kapalı, dolaylı olarak anlatan üstü örtülü söz. Edebiyatta bir maksattan dolayı sözü hem hakiki, hem mecazi anlamlara uygun olarak kullanmaktır. Bir kelimeyi gerçek anlamının dışında benzetme gayesi gütmeden ve engelleyici ipucu olmaksızın mecazlı anlamda kullanmak olarak da tarif edilir.
Bir ilgi veya benzetme sonucu gerçek anlamından başka anlamda kullanılan sözlere veya kavramlara Türkçe eğretileme; Arapça mecaz, istiare; Fransızca trope denir. "Mecaz" Arapça, "trope" Eski Yunanca ve Metafor Yunancadır. Ad değişimi olarak da bilinir.
Belâgat âlimlerine göre, gerçek anlamın kastedilmesine engel olan bir karîne ile ve bir alâkanın varlığı sebebiyle gerçek anlamı dışında bir mânada kullanılan kelime ve terkibe mecaz denir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri