İstinaf, ilk derece mahkemeleri tarafından verilmiş kararların; maddi olay bakımından ve hukukilik yönünden Bölge Adliye Mahkemesi tarafından denetlenmesidir. Temyiz kanun yolunda ise Bölge Adliye Mahkemesi kararlarına karşı yapılan başvurular incelenir.
istinaf incelemesi hakkında bilgi notu
İstinaf, ilk derece mahkemesi kararının hem hukukî yönden hem de vakıalar ve olaylar (deliller) yönünden incelenmesidir. İstinaf yoluna başvurulduğuna, Bölge Adliye Mahkemesi, “istinaf incelemesi” yaparak ilk derece mahkemesini kararını denetler ve yeniden karar verir.
İlk derece hukuk ve ceza mahkemelerinin kural olarak son kararlarına karşı yapılan istinaf başvurularını incelemekle görevli üst derece mahkeme İstinaf mahkemesi yani Bölge Adliye Mahkemesidir. 5235 sayılı Kanunun 3. maddesine göre; hukuk ve ceza uyuşmazlıkları hakkında yargılama yapan ve karar veren bütün yerel ...
İstinaf mahkemesinin diğer adı Bölge Adliye Mahkemesi'dir. İdari yargıda istinaf mahkemesi Bölge İdare Mahkemesidir. Nitekim, yargı teşkilatımızda istinaf mahkemesi iki ayrı mahkeme olarak düzenlenmiştir. İstinaf incelemeleri Bölge Adliye Mahkemesi veya Bölge idare Mahkemesince yapılmaktadır.
Bölge adliye mahkemeleri diğer adıyla istinaf mahkemeleri adlî yargı ilk derece mahkemelerince verilen ve kesin olmayan hüküm ve kararlara karşı yapılacak başvuruları inceleyip karara bağlamak ve kanunlarla verilen diğer görevleri yapmakla görevli üst derece mahkemelerdir.
İlgili 25 soru bulundu
CMK 308/A maddesi : “Bölge adliye mahkemesi ceza dairelerinin kesin nitelikteki kararlarına karşı bölge adliye mahkemesi Cumhuriyet başsavcılığı, re'sen veya istem üzerine, kararın kendisine verildiği tarihten itibaren otuz gün içinde kararı veren daireye itiraz edebilir. Sanığın lehine itirazda süre aranmaz.
Bozma kararı, mahkemenin vermiş olduğu hükmü bozarak ilk derece mahkemesine veya istinaf mahkemesine dosyayı yeniden göndermektedir. Bozma kararı verilmesi halinde mahkemenin vermiş olduğu hüküm kesinleşmeyecektir, karar üzerinde henüz kesinleşmiş bir hüküm kurulmamış demektir.
Dava dosyalarının ve adli olayların düşük olduğu özellikli bölgelerde istinaf süresi ortalama olarak 6 ay ila 1 yıl arasında değişebilir. Ancak ve ancak dava dosyalarının ve suç oranlarının sayılarının daha yüksek olduğu bölgelerde ise, istinaf karar süresi 1 ila 2 yıl arasında değiştiği bilinir.
İstinaftan sonra temyiz başvurusunun yapılması için bölge adliye mahkemesine dilekçe sunulması gerekmektedir. Bu dilekçe kapsamında temyizin neden gerekli olduğuna dair tüm detaylara yer verilmesi gerekir.
İstinaf mahkemelerinin sonuçlanma süresini bazı faktörler etkilemektedir. İş yoğunlukları, tanıkların duruşmalarda hazır olmaları, posta işlemlerinin uygun şekilde yapılması, bilirkişi raporlarının hızlı ve usule uygun bir şekilde yapılması bu süreyi etkilemektedir.
Kural olarak ilk derece mahkemelerinin nihai kararlarına karşı istinaf kanun yoluna başvurulabilir. Nihai kararlar dışında ihtiyati tedbir ve ihtiyati haciz taleplerinin reddi ile bu taleplerin kabulü halinde itiraz üzerine verilen kararlara karşı da istinaf kanun yoluna başvurulabilir.
Bölge adliye mahkemesi tarafından verilen bozma kararının ardından; ilk derece mahkemesinin hükmü ortadan kalkmakta ve ilk derece mahkemesine geri gönderilen dosyada hukuka aykırılığın giderilmesi için mahkemece kovuşturma evresi yeniden başlamaktadır.
Genel adli yargı düzeninde ilk derece hukuk ve ceza mahkemelerinin bir üstünde olan mahkeme olarak oluşturulmuştur. 2004'te yasalaşan mahkemeler, 2016'da faaliyete başladı. Başlangıçta yedi ilde kurulan mahkemelerin sayısı 2017, 2018, 2019 ve 2022'de yapılan eklemelerle on sekize yükseldi.
Davaların çoğu istinaf edilerek Bölge Adliye Mahkemesi'ne taşındığı için sonuçlanması yaklaşık olarak 1 ila 2 yıl sürebilmektedir. Temyiz, Yargıtay tarafında yapılan ve bölge adliye mahkemesi kararlarına karşı başvurulan bir kanun yoludur.
Kararın kesinleşmesi için tüm kanun yollarının denenmiş ya da denenme şansı kalmamış olması yani tüketilmiş olması gerekmektedir. Daha açık bir ifade ile temyiz edilmemiş karar temyiz süresi geçene kadar kesinleşmemiştir.
Hukuk Dairesi'nin, 14.02.2019 tarihli, 2019/1137 E. ve 2019/3457 K. sayılı kararında; “Bölge Adliye Mahkemesi maddi vaka denetimi bakımından istinaf sebepleri ile bağlıdır. Ancak, Bölge Adliye Mahkemesi aynı zamanda hukukilik denetimi de yapmak durumundadır.
İstinaf mahkemesi, davanın esasına girerek yerel mahkeme kararını kaldırabilir. İstinaf mahkemesi, yerel mahkemenin verdiği kararı kaldırarak davanın kısmen veya tamamen kabulüne karar verebilir.
İstinaf mahkemesi tarafından istinaf incelemesi sonucunda verilen nihai karara karşı, belli yasal koşullar varsa, temyiz incelemesi için Yargıtay'a temyiz başvurusu yapılabilir. Böylece üç dereceli bir inceleme sistemi kurularak hukuk davaları neticesinde verilen kararın yeterince denetlenmesi sağlanmak istenmiştir.
Adli olayların ve dava dosyaların düşük olduğu bölgelerde istinaf süresi ortalama 6 ay ile 1 yıl arasında değişmektedir. Ancak suç oranlarının ve dava dosyalarının sayıları daha yüksek olan bölgelerde ise istinaf karar süresi ortalama 1 yıl ile 2 yıl arasında değişmektedir.
Yargıtay Onama Sonrası Süreç
Yargıtay onama kararı verdiği takdirde karar kesinleşir. İlgili hakkında hükmedilen ceza kararı kesinleşmiş olur ve cezanın infazına başlanması icap eder.
Kesinleşmiş İstinaf Mahkemesi kararlarına karşı, Bölge Adliye Mahkemesi Başsavcılığı kararı veren İstinaf Ceza Dairesi'ne itiraz başvurusu yapabilir.
Hakim, karar verdikten sonra bu kararını tarafların talebi olsa dahi değiştiremez. Ancak, istisnai hallerde hüküm açık değil, hüküm fıkraları birbirine aykırı ise yada uygulanmasında tereddütler oluşturacak nitelikte ise bu halde belli koşullarda hüküm tavzih edilebilir.
Hukuk Muhakemeleri Kanunu (HMK) uyarınca hak sahipleri, dava açmış olsalar dahi, söz konusu davadan feragat etme hakkına sahiptirler. Açılmış olan davadan feragat etmek mümkün olduğu gibi, ilk derece mahkemesince verilen karara karşı kanun yollarına başvurma hakkından da feragat edilebilir.
Dosyaların gönderileceği Bölge Adliye (İstinaf) Mahkemesi Ceza Daireleri de gerektiğinde yerel mahkemece verilen mahkumiyet kararlarını kaldırarak doğrudan sanığın beraatine karar verebilecek.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri