Edirne Carsi'da yer aliyor. Cigerci Aydin'in caprazinda kalan bu tatlici, Edirne'nin peynir ve hayrabolu tatlisiyla meshur. Insanlar genelde disariya paket olarak aliyor fakat oturup yemek isterseniz alanida var ama biraz kasvetli gibi; tatlinin lezzeti bunu pek hissettirmeyebilir.
Badem Ezmesi :
Edirne'nin Osmanlı saraylarından kalan tarihi tatlılarından biri olup, bu tatlının tüm dünyada bilinen kaynağı Edirne'dir.
İlgili 33 soru bulundu
Kahramanmaraş'ta bir pastanede altın tepside yapılan bülbülyuvası ve baklavanın fiyatı dudak uçuklattı. Altın tepside baklava 2.5 milyon, bülbülyuvası tatlısı ise 500 bin liraya satılıyor. Hazırlanan tepsiler Onikişubat ilçesi Akif İnan Mahallesi'nde faaliyet gösteren bir pastaneye getirilerek tatlı yapıldı.
28 farklı kakao çeşidinin karıştırılması ile yapılan The Frozen Haute Chocolate şu ana kadar yapılmış olan dünyanın en pahalı tatlısı olarak biliniyor. Bir kasesinin fiyatı 25.000 dolar.
Edirne'nin En Meşhur Tatlısı: Badem ezmesi, peynir helvası, badem kurabiyesi (kavala kurabiyesi), cevizli oturtma, akıtma, gerdan tatlısı ve Gaziler helvası Edirne'nin en meşhur tatlılarıdır. Edirne'de Nerede, Ne Yenir?
Edirne ilinde ekim alanıyla öne çıkan başlıca meyve- ler; ceviz, badem, elma , armut ve kirazdır. Tarla tarımı şeklinde yapılan karpuz, kavun, domates üretimi dışında diğer sebzelerin pazar için üretimi oldukça azdır.
Edirne deyince akla gelenlerden biri de geleneksel Türk yağlı güreş turnuvasıdır. Olimpiyatlardan sonra dünyanın en eski spor organizasyonu olarak gösterilen Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri her sene haziran sonu ila temmuz başında Edirne Sarayiçi'nde düzenlenir.
Şehrin simgeleri başta olmak üzere çeşitli hediyelik eşyaların bulunduğu Edirne'de ekonomik açıdan uygun fiyatlarla hediye alınması mümkündür. Edirne denilince akla gelen hediyelik eşyalar arasında buzdolabı magnetleri, Edirne peyniri, kavala kurabiyesi, mis sabunu, Edirne kari ve aynalı süpürge bulunmaktadır.
Buğday, pirinç, ayçiçeği, şekerpancarı, fasulye, susam, kolza, domates, patlıcan, pırasa ve lahana ilde yetiştirilen başlıca tarım ürünleridir. Meyve olarak kavun, üzüm, karpuz, elma, armut, erik, kızılcık ve bâdem önemli yer tutar.
Edirne Tava Ciğeri – Yaprak Ciğer
Edirne mutfağının en bilinen, en sevilen lezzetlerinden biridir tava ciğeri. İçerisinde piştiği derince sini şeklindeki tavaya binaen bu ismi almıştır.
Tabii ki Türkiye denince ilk akla gelen tatlı baklava. Anlatmaya gerek bile yok. Baklavanın Osmanlı İmparatorluğu'nun hüküm sürdüğü coğrafyanın genelinde zevke tüketildiğini de hatırlatalım. İngiliz mutfağının bu çok sevilen tatlısı için hurmalı bir kekin üzerine karamelli bir sos dökülüyor.
Akçakoca Melengücceği Tatlısı - Düzce.
Edirne ikliminde Akdeniz iklimin hakim olduğu yerlerde tüm zeytin çeşitlerini yetiştirebilirsiniz ama yüksek rakımlı bölgelerde ev içerisinde saksıda , kapalı balkonda zeytin ağacı yetiştirebilirsiniz.
Buğday, pirinç, ayçiçeği, şekerpancarı, fasulye, susam, kolza, domates, patlıcan, pırasa ve lahana ilde yetiştirilen başlıca tarım ürünleridir. Meyve olarak kavun, üzüm, karpuz, elma, armut, erik, kızılcık ve bâdem önemli yer tutar.
Haliyle Edirne temel olarak çok kültürlü, çok dinli ve çok renkli Avrupai bir şehir olarak tanımlanabilir.Kent merkezi küçük olduğu için her yere yürüyerek ulaşılabiliyor. Şehrin merkezinden yürüyerek ulaşımın mümkün olmadığı noktalara ise minibüs ve otobüslerle kısa sürede varılabiliyor.
Satır et sonrasında da yine Keşan'ın meşhur dondurmalı peynir helvası yemek sonu tatlısı olarak unutulmaz bir lezzet sunar. Keşan da satır et Keşan Sanayi ve Ticaret Odası girişimleriyle marka olmuş ve ''Keşan Satır Eti'' ismini de alarak Türk Patent Enstitüsünden onay alınmıştır.
Yazımızın başlığından da anlaşılacağı üzere Edirne merkezi gezmek istiyorsanız 1 gün size rahatlıkla yeter. Ama ben biraz şehrin tadını çıkarayım azıcık da keyif yapalım derseniz cumartesi sabah çıkıp, pazar akşam dönmek tam size göre olur. O halde templolu gezenler için 1 gün, keyifçiler için ise 2 gün diyelim.
Geleneksel Türk lezzetlerinden biri olan aşure, BBC tarafından efsanelere dayanan geçmişi ve temsil ettiği kültürel kodlarla 'dünyanın en eski tatlısı' olarak nitelendirildi. İslam geleneklerine göre “Nuh'un Aşuresi” olarak da anılan tatlı, Hz. Nuh'un ve ailesinin tufandan kurtulmasının ardından ortaya çıktı.
1. Sufle. Fransız mutfağının en ünlü tatlılarından biri olan sufle; temelde süt, tereyağı, yumurta ve un kullanılarak hazırlanıyor. Tarihçesi 1700'lü yılların ortalarına dek uzanıyor.
Son dönemde en sevilen tatlılardan biri olan Mochi, Japon mutfağının tüm dünyaya armağan ettiği lezzetlerden biri. Pirincin uzun süre iyice dövülmesiyle yapılan ve dondurmalı, sorbeli gibi çeşitleri olan Mochi, özellikle sıcak yaz günlerinde serin bir lezzet arayanlar tarafından tercih ediliyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri