EDT parfümlerde ise su oranı etanolden daha fazladır. Bu da EDT'leri günlük kullanım için ideal hâle getirir. Hafif yapıları sayesinde bu parfümler, koku yoğunluğundan kaynaklı herhangi bir rahatsızlığa yol açmaz. Daha yoğun bir etki elde etmek için EDT ibareli parfüm ve deodorant setlerini tercih edebilirsiniz.
EAU DE TOILETTE (EDT)
Koku yoğunluğu yüzde 4 ile 10 arasında değişir. En çok tercih edilen kategoridedir ve dört mevsim kullanıma uygundur. Gündelik kullanımlarda en çok öne çıkan parfüm çeşidi olduğunu söyleyebiliriz. Hafif yoğunlukta oluşu özellikle yaz aylarında ferah hissetmenize ve hoş kokmanıza yardımcı olur.
EDT parfümlerde genellikle %5 ile %15 arasında parfüm yağı kullanılır. Bu oranla da kalıcılığı yaklaşık 4 saat kadar devam eder. Kokuları EDP parfümlere oranla daha hafiftir. Kokusu daha hafif olduğu için günlük aktivitelerde ve gündüz davetlerinde tercih edilen kokulardır.
Parfümün gerçek rayihasını denemenin en iyi yolu direkt cildinize sıkmaktır, tercihan da bileğinize veya parmak uçlarınıza. Bu iki nokta güçlü nabız noktalarıdır, kan akışı yoğun olduğu için de teninizin ısısı yüksektir. Bu da kokunun yayılmasının başlıca sebeplerindendir.
EDP(Eau De Parfume)
Esans oranı %7-15 civarına kadar çıkabilmektedir. “Kalıcı parfüm” diye nitelendirilen parfümlerin tamamı Edp'dir. Günlük olarak pek tercih edilmezler. Yazın çok ağır olacağından, genellikle kışın kullanılan parfümlerdir.
İlgili 41 soru bulundu
EDT, Eau de Toilette) ve EDP, Eau de Parfum demektir ve konsantrasyon düzeylerini gösterir. EDT, hafif bir konsantrasyona sahiptir ve ferah bir koku vadeder. Gün içerisinde tazelemeyi gerektirir. EDP, yoğun bir konsantrasyona sahiptir ve bunun sonucunda da daha uzun süre kalıcılık sağlar.
Eau de Toilette yani EDT, üretiminde %5 ila %15 oranında uçucu yağ kullanılan parfüm çeşidi olarak tanımlanabilir. EDP parfümlere göre daha hafif ve kalıcılık oranı daha düşük olan bu koku çeşidini günlük hayatta ve yaz mevsiminde rahatlıkla kullanabilirsiniz.
Parfüm kullanırken dikkat edilmesi gereken şeylerden biri de kıyafete parfüm sıkılmaması gerektiğidir. Çünkü kıyafetler vücut kokusunu da aldıkları için parfümle karıştığında kötü koku ortaya çıkarabilirler. Bunun yanında kıyafete sıkılan parfümün kalıcılığı tene sıkılmasına göre çok daha düşüktür.
Parfüm Nereye Sıkılırsa Kalıcı Olur? Parfümlerin daha kalıcı olmasını sağlamak için mutlaka banyo ve duş sonrasında cilde uygulanması önerilir. Banyo sonrası açılan cilt gözenekleri parfümün tene nüfuz etmesini sağlar ve uzun süre kalıcılık etkisi korunur. Parfüm nereye sıkılırsa kalıcı olur konusu da önemlidir.
Fransızca kökenli olan bu ifade, parfümün koku konsantrasyonunu belirtmek için kullanılır. EDT parfümler içerisindeki koku bileşenlerinin oranı yaklaşık %5-15 aralığındadır. EDP'lere göre daha az yoğun olan eau de toilette parfümler, bu sayede günlük kullanım için uygun hâle gelir.
EDT ve EDP parfümlerinin her ikisi de orjinal olabilmektedir. Orjinallik tamamen ürün üzerinde bulunan barkod ve kod ile anlaşılmaktadır. Paketin herhangi bir zarar görmemesi ve sağlam bir şekilde parfümün teslim edilmesi ile ürünün orjinal olup olmadığı da anlaşılmaktadır.
Buna göre EDC parfümler sıklıkla gençler tarafından tercih edilen ve yaklaşık 2 saat boyunca kalıcı özellik gösteren parfümlerdir. EDT parfümler ise esansiyel yağ yoğunluğu ne az ne fazla olan ve kalıcılığı yaklaşık 3 saat boyunca devam eden parfümlerdir.
Parfümünüzün kokusunu en iyi ortaya çıkaracak ve kalıcılığı doruklara ulaştıracak bölgeler cildinizin sıcak kısımları yani kan basıncının yüksek olduğu nabız bölgeleridir. Bu sebeple parfümde kalıcı olması isteniyorsa boyun, şakaklar, bilek ve dirsek içleri parfüm sıkmak için en ideal bölgelerdir.
Daha seyreltilmiş olduğundan, EDT daha ucuzdur ve günlük veya gece kokusu olarak serbestçe püskürtülebilir. Eau de parfum ve parfum daha pahalıdır, ancak daha düşük alkol miktarı hassas ciltlerle iyi çalışır ve uzun süre kalıcı, cilde yapışan bir koku sağlar.
Bu anlamda kokularının daha yoğun yani ağır olduğunu da belirtmeliyiz. Genel anlamda erkek parfümlerinin Edp olarak karşımıza çıkması söz konusudur. Bayanların ise özellikle de yaz aylarında hafif parfümlere yer verdikleri görülüyor. Burada da devreye Edt giriyor.
Parfüm içeriğindeki alkol ısıya maruz kaldığında buharlaştığı için parfümü asla sıcak bir ortamda saklamamalısınız. Bu yüzden parfümlerinizi kendi kutularında, kapağı kapalı bir şekilde buzdolabında saklamak, herhangi bir ısıya maruz bırakmadığından dolayı daha uzun süreli kullanım deneyimi sunacaktır.
Evet, vazelin veya vazelin benzeri bir ürün, parfüm kalıcılığını arttırabilir. Parfümü sıkmadan önce nabız noktalarınıza vazelin uygulandığınızda ciltte bir bariyer oluşturur ve bu bariyer parfümün buharlaşmasını engeller veya vazelin benzeri bir ürünle uygulamak kokunun daha uzun süre kalmasına yardımcı olabilir.
Parfüm nereye sıkılırsa kalıcı olur sorusuna yanıt olarak kıyafetler verilebilir. Parfümlerin giysilerinizde uzun süre kalmasını istiyorsanız, kumaş pamuk gibi malzemelerden yapılmış olmalıdır. Parfüm kokusu diğer triko ve giysilerde kalıcı olmayabilir.
Gerçek parfümlerin seri numarası ve barkodları kutunun sonunda ve ayrıca parfüm şişesinin üzerinde olacaktır. Benzer sertifikayı sahte parfümlerde alamazsınız.Yeni bir parfüm satın aldıktan sonra yapmanız gereken ilk şey orijinal parfüm barkod kontrolüdür. Sahte parfümün seri numarası olmayacaktır.
Yoğun parfümlerden 1-2 fıs, hafif parfümlerden 3-4 fıs sıkmak genel bir öneridir. Parfümün cilde yedirilmesi için ovmaktan kaçınılmalıdır. Aşırı parfüm kullanımı, boğucu bir kokuya neden olabilir.
%20 ila %40 esans yoğunluğuna sahip parfümler yani ''perfume'' 6 ila 8 saat kadar kalıcıdır. Eau de toilette %7 ila %15 yoğunluğa sahip, 2-3 saat kadar kalıcı, hassas ciltler için uygun. Eğer cildiniz yağlıysa parfümünüz 6 saate kadar kalıcılığını korurken kuru cilde sahipseniz bu süre daha az olacaktır.
Bir Eau de parfum (EDP), yaklaşık % 15-20 oranında yüksek dozda parfüm yağları ile yapılır. Kalıcılığı yaklaşık 6 saat kadar devam eder. EDP parfümlerin üst notaları (bir parfümün serbest bıraktığı ilk koku) solduktan sonra, orta notaları veya kalp notaları belirginleşir.
Ürünün arkasında 80 derece gördüğünüz ürünlerin hepsi dezenfektandır. Sadece kolonya kullanmanın dışında evde bulduğunuz veya dışarıdan satın aldığınız bir parfüm de hijyen sağlayabilir” diye konuştu. Fırsatçılara ödün verilmemesi gerektiğini vurgulayan Yalçınkaya, “Fırsatçılar çok fazla var. Bu da hoş bir durum değil.
"1. kalite parfüm" ifadesi, genellikle orijinal ve yüksek kaliteli bir parfüm ürününü ifade eder. Bu, parfümün kullandığı bir terimdir ve sürekli kaliteli ve güvenilir bir ürün sunabilen iddia eden parfüm markaları tarafından kullanılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri