Türk Dil Kurumu şekeri: Şeker kamışı, şeker pancarı, patates, havuç, mısır, buğday vb. bitkilerin sap ve köklerinin öz suyundan veya nişastasından çıkarılan, birleşiminde karbon, oksijen ve hidrojen bulunan, beyaz, suda eriyen, mayalanabilen ve çoğu tatlı olan maddelerin genel adı olarak tanımlar.
Bir glukoz molekülü ile bir fruktoz molekülünden oluşan bir disakarittir ve doğada başlıca şeker kamışı ve şeker pancarından elde edilir. Meyve sebzelerin çoğunda da serbest olarak bulunur.
Türkiye'de şeker, tamamen şeker pancarından üretilmekte ve yıllık yaklaşık 2.5 milyon ton üretimi ile Rusya, ABD, Almanya ve Fransa gibi ülkelerden sonra gelmektedir. Yaklaşık 350 bin çiftçi ailesi, yıllara göre 350-500 bin hektar arasında değişen ekim alanında şeker pancarı yetiştirmektedir.
Rusya en büyük pancar şekeri üreticisi
Türkiye'ye ilk kez şeker ihraç ettiğini duyuran Rusya Federasyonu, pancardan şeker üretiyor. Hem de, pancardan şekeri en çok üreten ülke. 2017 verileri ile 1 milyon 175 bin hektar alanda yaklaşık 52 milyon ton şekerpancarı üretiyor.
Şeker kamışı
Şeker pancarı tarımı ve şeker pancarından şeker üretimi ise 19. yüzyılda başlamıştır. Dünyada üretilen şekerin yaklaşık %74,4'ü şeker kamışından, %25,6'sı ise şeker pancarından elde edilmektedir. Şeker kamışı tropik ve subtropik bölgelerde, şeker pancarı ise daha ılıman bölgelerde yetişmektedir.
İlgili 26 soru bulundu
pancar şekeri, akçaağaç şurubu, agave şurubu, pekmez, bal, hurma şekeri, mısır şurubu ve esmer şeker kıyaslanmış, hangisi daha faydalı diye araştırılmış. Bu kıyaslanan doğal şeker gruplarında en faydalı ve en yüksek antioksidana sahip şeker türünün hurma şekeri olduğu anlaşılmış.
Şeker üretirken herhangi bir katkı maddesi katılıyor mu? sorusuna karşılık, “Halk arasında kemik tozu ve taş katıldığına dair söylentiler var. Bu söylentiler gerçeği yansıtmamaktadır. Çünkü şeker yapımında ilk olarak pancarın suyu alınıyor ve bu su dezenfekte edilmek için kireç ile muameleye sokuluyor.” dedi.
Böylelikle 33 şeker fabrikası; devlete ait 15, özel sektöre ait 12 ve pancar kooperatiflerine ait 6 olmak üzere faaliyet göstermektedir.
Oysa İsrail aynı zamanda dünyanın en fazla şeker tüketen ülkesi. 2018'de İsrail'de kişi başına 60 kg şeker tüketilmişti. Bu, günde 165 gram, yani 30 tatlı kaşığı şeker demek. Malezya, Barbados, Fiji ve Brezilya da İsrail'in ardından ilk 5 sırada yer alıyor.
Tüketimde 21,2 milyon ton ile Hindistan birinci sırada yer alırken, 18,6 milyon ton ile AB ikinci, 13,7 milyon tonla Çin üçüncü, 11,4 milyon tonla Brezilya dördüncü, 9,3 milyon tonla ABD beşinci sırada gelmektedir. Bu beş ülkenin tüketimdeki payı %50 civarında olmuştur.
Ülkemizdeki tarım olanakları sayesinde şeker pancarından elde edilen şeker kullanılır. Bu durum aslında bir şanstır. Zira şeker pancarından elde edilen bildiğimiz toz şeker bir molekül glikoz ve bir molekül früktoz (meyve şekeri) içermektedir.
Dünya şeker üretiminde Türkiye yüzde 7'lik payla Rusya, Fransa, ABD ve Almanya'nın ardından 5'inci sırada gelmektedir.
Şeker üretmede kullanılan pancarın içindeki şeker varlığına bağlı olarak yaklaşık 7-8 kg. pancardan 1 kg. beyaz kristal şeker elde edilir. Kristal Şekerin Raf Ömrü Ne Kadardır?
Şeker kamışı, dünyada ilk olarak MÖ.8000'lerde Yeni Gine'de ve MÖ.6000'lerde de Hindistan'da çiğnenerek ve emilerek tüketilmiş ya da ilkel yöntemlerle ezilerek ve özsuyu çıkarılarak içindeki şekerden faydalanılmıştır (Avcı, 1991: 5,6).
Şeker yerine kullanılabilecek alternatif doğal besinler
Hurma. Pekmez. Akçaağaç şurubu. Esmer pirinç şurubu.
2003 yılında temeli atılan tamamı öz kaynakla finanse edilerek 2004'te tamamlanan fabrika, dünya şeker sektöründeki en modern tesisler arasında yer alıyor. Hammaddesini 20 km. yarıçaplı bir alandan temin edebilen tesis, Türkiye'nin en büyük şeker fabrikası olma özelliğini taşıyor.
Diyabet hastalarının sayısı açısından ise Türkiye, Avrupa genelinde Rusya ve Almanya'nın ardından üçüncü sırada. Türkiye Diyabet Vakfı'ndan Prof. Dr. Mehmet Temel Yılmaz, Türkiye'de bugün yetişkin nüfusun yaklaşık yüzde 15'inin diyabet hastası olduğunu söylüyor.
Türkiye, şeker pancarından şeker üretiminde yaklaşık 2,5 milyon ton yıllık üretimi ile Dünyada beşinci, Avrupa Kıtası'nda dördüncü sıradadır.
Cargill Tarım ve Gıda Sanayii ve Ticaret A.Ş.
Yozgat'ta, Sorgun'un ardından ikinci şeker fabrikası Boğazlıyan ilçesinde kuruluyor. ozgat'ta, Sorgun'un ardından ikinci şeker fabrikası Boğazlıyan ilçesinde kuruluyor.
Türkiye'nin ilk ortaklık yapısıyla ile kurulan şeker fabrikası Uşak Şeker Fabrikası, ilk üretime geçen fabrika ise Kırklareli'nde bulunan Alpulu Şeker Fabrikasıdır (Kasım 1926). Hala hazırda şeker üretiminin %55 kısmı devlete ait şeker fabrikalarında yapılmakta.
2021/2022 Pazarlama yılı itibariyle, Dünyanın en büyük şeker üreticisi olan ve şeker kamışından şeker üretimi yapan Hindistan (35,9 milyon ton) ve Brezilya (32,1 milyon ton) dünya şeker üretiminin %39'nu elinde bulundurmaktadır.
Beyaz şekerin hammaddesi olarak şeker pancarı çok daha yaygın olarak kullanılır. Üretimindeki saflaştırma işlemi sonucunda beyaz rengini alır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri