Karıncaların Yaşamı Ve Beslenmesi Karıncalar yaz aylarında ve sıcak mevsimlerde oldukça fazla çalışırlar.Günün 16 saatine yakın bir zamanını çalışarak geçiren karıncalar geceleri 5 – 8 saat boyunca dinlenir.Çok küçük yapılı olan bu böceklerin dünyada 10 000'lerce türü bulunur.
Dolayısıyla, 40 bin karıncalık bir koloninin toplam beyin hücresi toplamı bir insanınkine denktir. ) * Bazı karıncalar günde yedi saat uyur. (Normal bir insan günde ortalama sekiz saat uyur.) * Bir karıncanın dışı sert kabuktandır, buna dış iskelet adı da verilir.
Karıncalar için zaman diye bir kavram yoktur. Gece, gündüz her an çalışabilirler. Görmek için gözlere de ihtiyaç duymadıkları için, kimyasal kokuları takip ederek zifiri karanlıkta bile rahatlıkla görevlerini yerine getirebilirler.
Sahra gümüş karıncası saniyede 50 büyük adım atarak bir metre uzunluğundaki mesafeyi kat edebilir. Bilim insanları, dünyanın en hızlı karıncasını keşfetti. Bu karıncaların hızı, insan boyutlarına orantılandığında, saatte yaklaşık 580 km'ye denk geliyor.
İlkbaharın gelişiyle karların erimesi ve havanın ısınması ile yuva popülasyonu hareketlenmeye başlar, uykudan uyanan karıncalar zaman kaybetmeden yuvanın toprak üstündeki kısımlarına toplanır ve havanın iyice ısınması ile özellikle öğleden sonra 12:00-17:00 saatleri arasında orman alanına dağılarak 80-100 m mesafe ...
İlgili 26 soru bulundu
“Karıncalar neyi sevmez?” sorusunun cevaplarından biri işte bu: limon! Yemeklerinizde ya da salatalarınızda limon kullandıktan sonra limon kabuklarını atmayın ve rendeleyin. Rendelediğiniz limon kabuklarını, karıncaların çıktığı noktanın önüne ve karıncaların çokça geçtiği yerlere koyun.
Karıncalar şekerden çok hoşlanır ama biberden nefret ederler. Karıncaların evinize girdiği bölgelere biber serpin. Bu karıncalardan kurtulmaya yardımcı olacak. Kırmızıbiber veya karabiber karıncalar tarafından nefret edilir.
Bir karıncayiyen bir yuvada beslenmek için yaklaşık bir dakikalık bir zaman geçirir ve günde 200 kadar yuva ziyaret ederek yaklaşık 30.000 birey ile beslenir. Karıncayiyen bir yuvadan, asker karınca ya da termitlerin kimyasal saldırıları ya da ısırmaları nedeniyle uzaklaşmak zorunda kalabilir.
Türe bağlı olarak kolonide tek kraliçe karınca olabileceği gibi yüzlerce kraliçe karınca da olabilir. 90 sene yaşayabilen kraliçe karıncalar, beklenen yaşam süresi en fazla olan böcek türüdür.
günde 1 karıncayiyen 30.000 kadar karınca yiyebilir . Düşük besin değerli yiyeceklerle beslendiklerinden enerjilerini korumak için yavaş hareket ederler ve diğer karasal memeli türleri içinde en düşük vücut ısısına sahiptirler.
Karıncalar kakanın dışında idrar atmazlar. Bunun yerine, idrarın önemli bir bileşeni olan üreyi ürik asit olarak atarlar.
Birçok böcek gibi karıncalarda birbirine bağlı sayısız küçük lenslerden oluşan petek göz vardır. Karıncaların gözleri hızlı hareketleri tespit etmede iyi olsa da optik çözünürlüğü yüksek değildir. Ayrıca kafalarının üstünde ışık düzeylerini ve polarizasyonu ayırdeden üç küçük sade göz de bulunur.
Hindistan zıplayan karınca kolonisinde kraliçe öldüğünde, o güne kadar işçi olarak yaşamış dişi karıncaların önünde bir kraliçe olma fırsat doğuyor. Kraliçe öldükten kısa bir süre sonra kolonideki dişilerin yaklaşık yüzde 70'i, bir başka deyişle yüzlerce karınca, 40 güne kadar uzayabilen bir dövüş turnuvasına başlıyor.
Kaya tuzu, karıncaların yuvalarının etrafına veya yollarının üzerine serpilerek kullanılabilir. Kaya tuzu, karınca yuvalarındaki nem seviyesini azaltarak karıncaların hayatta kalma şansını azaltır. Biberiye yağı ise karınca yollarına veya karınca yuvalarının etrafına püskürtülerek kullanılabilir.
Karıncalar doğada yaprak biti olmuş bitkilerle beslenmeyi severler. Bunun yanında insanların hazır olarak kullandığı özellikle yağ, tuz ve şeker çok sevdiği besinlerdir.
Beyinlerinin sade yapısı nedeniyle karıncaların bizler gibi karmaşık duyguları da yok. Sevgi, öfke, empati gibi şeyler hissetmiyorlar.
Koloniler ve Süper Koloniler
Kraliçe, işçi, asker. Erkek karıncalar ise belli zamanlarda üretilir, kraliçe ile çiftleşir ve ölürler. Kraliçe karınca iri ve bazı türlerde kanatlıdır, belli dönemlerde erkek karıncalarla çiftleşir ve yumurtlar.
Yuvaları terk eden karıncalar kütlelerin, kayaçların sesini daha çok algılıyor ve ayakları kulaklarının içinde olması nedeniyle sersemliyor. Bu sersemlediği zaman küme şeklinde olduğu zaman ölüyor. Yüzde 80'i öldüğünde büyük deprem işareti olarak görüyoruz. Bu da 72 saat öncesinden ölüyor.
Tilki, tavşan, balina ve kutup ayısı gibi bazı sıcakkanlı canlılar ise kış uykusuna yatmazlar. Karıncaların ise soğuk havalarda vücut sıcaklıkları düşer ve hareketleri yavaşlar. Fakat kış uykusuna yatmazlar. Uğur böceği kış uykusuna yatan böceklerdendir.
Böylece her bir insana karşılık 2,5 milyon karınca bulunduğu tespit edildi. Karıncaların toplam ağırlığının 12 megatona ulaştığı düşünülüyor. Bu, karıncaların bütün kuş ve memelilerin toplamından daha ağır olduğu anlamına geliyor.
KİŞİ BAŞINA 2,5 MİLYON KARINCA DÜŞÜYOR
PNAS adlı bilimsel dergide yayımlanan çalışmada araştırmacılar, dünyada 20 katrilyon karınca olduğunu tahmin etti. Bu durum, dünya nüfusunun 7,8 milyar olduğu düşünüldüğünde kişi başına 2,5 milyon karınca düştüğü anlamına geliyor.
Türkiye'nin tek karıncayiyen ailesi Bursa'da yaşıyor.
Merak etmeyin karıncalar suyla temas etmeleri halinde ölmeyeceklerdir. Sadece onları püskürteceksiniz. Karıncalar, buldukları hazinenin izini kaybetmemek için kendilerince iz bırakırlar.
Tebeşir dışında bariyer olarak zerdeçal, tarçın, salatalık kabuğu, karbonat, tuz, beyaz sirkeli su, kırmızı ya da karabiber de kullanabiliriz. * Karıncaların evinize girdiği noktalara bu bariyerler uygulanabilir.
Zararlı bir hayvan olmasına rağmen, bitkilere dadanan karıncaların, doğaya ve insana kötülükten çok iyiliği dokunur. Çünkü, çiçek tozu karıncaların vücuduna yapışır. Tıpkı arılarda olduğu gibi karınca da vücuduna bulaşan bu çiçek tozunu çiçekten çiçeğe taşıyarak bitkilerin üremesine yardım eder.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri