Domates, biber, patlıcan, pırasa gibi birçok sebze, Ege'nin bereketli topraklarında üretiliyor. Ayrıca kereviz, patates ve salatalık gibi sebzelerde de Ege Bölgesi'nin üretici olduğundan söz edilebiliyor. Akdeniz iklimi etkisindeki bölge, hem kaliteli hem de verimli üretim için uygun koşulları sağlıyor.
Menderes ve Gediz Ovalarında üretilen pamuk, ülkemizde üretilen tüm pamuk üretiminin %42'sini karşılamaktadır. Bölgede üretilen diğer ürünlerin belli başlıcaları arasında; pirinç, haşhaş, ayçiçeği ile çeşitli turunçgiller ve baklagiller yer almaktadır.
Güney Ege Bölgesi incir, kestane ve zeytin üretiminde ülkenin lider bölgesidir. Bu meyvelerin yanı sıra üzüm, nar, turunç, badem, elma, mandalina ve portakal üretiminde de çok önemli bir yere sahiptir.
Bitki örtüsü maki dediğimiz bodur bitki topluluğudur. Maki; mersin, defne, kocayemiş, zeytin, zakkum, keçiboynuzu, kermez meşesi vb bitkilerden oluşur. Yüksek yerlerde ormanlar vardır (kızılçam ormanları) . Bölgede Akdeniz iklimi güneyden kuzeye doğru enlemin, batıdan doğuya doğru da yükseltinin etkisiyle bozulur.
Ege Bölgesi
Bodrum, Çeşme, Marmaris gibi önemli turistik destinasyonlar ile Efes, Bergama, Pamukkale gibi dünya mirası yerleri barındırır. İzmir köfte, kabak çiçeği dolması, çökertme, börülce ve zeytinyağlı bir çok yemek yöreye özgü en ünlü lezzetler.
İlgili 34 soru bulundu
Bölgede yetiştirilen ürünlerin başında incir, zeytin, tütün, haşhaş, pamuk, üzüm ve anason gelir. İncir ve zeytin üretiminin % 70'ten fazlasını, tütünün yarısından fazlasını ve üzüm üretiminin yarıya yakınını bu bölge sağlar.
Çöküntü graben ovalarının etkisiyle Akdeniz İklimi etkileri iç kısımlara kadar uzanır. Bu bölümde kışlar ılık geçer, kar yağışı ve don olayı fazla görülmez. Doğal bitki örtüsü alçaklarda maki, yükseklerde ormandır.
Soğan ve patates ekimi yaygındır; baklagillerden en çok nohut ekilir. Kavun ve karpuz üretimi de yaygın biçimde yapılmaktadır. Bölgede yetiştirilen sanayi bitkileri arasında tütün, pamuk, susam, keten ve şekerpancarı baş sıralarda yer alır.
- Üzüm, haşhaş, zeytin, incir ve tütünde önde gelen bölgeler arasında bulunur. - Kıyıda turunçgiller, iç kısımda şeker pancarı daha fazla yetiştirilir. - Besi ahır hayvancılığı küçükbaş hayvancılık ve kümes hayvancılığı bölgede önem ifade eder. Ege Bölgesinin genelinde hakim olan iklim tipi, Akdeniz İklimidir.
Domates, biber, patlıcan, pırasa gibi birçok sebze, Ege'nin bereketli topraklarında üretiliyor. Ayrıca kereviz, patates ve salatalık gibi sebzelerde de Ege Bölgesi'nin üretici olduğundan söz edilebiliyor. Akdeniz iklimi etkisindeki bölge, hem kaliteli hem de verimli üretim için uygun koşulları sağlıyor.
İzmir'de Bitkisel Üretim
İlde sırasıyla tarla ürünlerinden mısır, patates, pamuk ve buğday, meyvelerden satsuma mandalina, zeytin, üzüm, kiraz, incir ve kestane, sebzelerden domates, karpuz, biber kavun, hıyar, ıspanak, pırasa ve karnabahar üretimi en yüksek olan ürünlerdir.
İzmir, birçok üründe verim ve kalite açısından Türkiye ortalamasının üzerinde değerlere sahiptir. Pamuk, tütün, zeytin-zeytinyağı, üzüm ve incir önemli bir yere sahip olup üretim ve ihracatı ile kent ekonomisine katkı sağlamaktadır.
Hayvancılık da geçim kaynakları arasındadır. Denizli, İzmir ve Manisa'da kümes hayvancılığı yapılır. Arıcılık, balıkçılık iç kesimlerde küçükbaş hayvan yetiştiriciliği yapılır. Sanayi bu bölgede gelişmiştir.
Ege Bölgesi'nde toplam 8 tane il bulunmaktadır.
Kuzeyde Marmara, doğuda İç Anadolu, güneyde Akdeniz bölgeleriyle ve son olarak batıda Ege Deniziyle çevril Batıda; Çanakkaleye bağlı Bababurundan başlayarak tüm Edremit Körfezi, İzmir ve Aydın illerinin tüm kıyı şeritleri ve Muğlada, Köyceğiz hariç olmak üzere, kuzeyde güneye Köyceğiz kıyılarına kadardır.
Bitkisel ürünler, yaş sebze ve meyveler, kurutulmuş meyveler, baharatlar, bakliyatlar(nohut, fasulye, mercimek), hububat ürünleri( buğday, arpa, yulaf) tıbbi ve aromatik bitkiler. Hayvansal ürünler, et, süt bal, yumurta ve yağlar. İşlenmiş ürünler, un ve unlu mamuller, zeytinyağı, dondurulmuş gıdalar.
İç Batı Anadolu Bölümünde Yazılıkaya Platosu, Tavas- Çivril- Banaz-Örencik ovaları vardır.Asıl Ege Bölümünde horstlar arasında kalan grabenler birer alüvyon ovasıdır. Bunlar Bakırçay, Gediz, Küçük Menderes ve Büyük Menderes ovalarıdır.
Maki, Akdeniz ikliminin egemen olduğu bölgelere özgü, ortalama 1-2 metre boyundaki küçük ağaç ya da çalıların oluşturduğu bitki örtüsü. Bu bitki örtüsüyle kaplı alanlara makilik denir.
EGE BÖLGESİ'NDE MEYVE ZENGİNLİĞİ
İçlerinde en çok öne çıkanlar ise dünyaca ünlü sultaniye üzümü, Kırkağaç kavunu, zeytin, incir, kiraz, karadut, şeftali, satsuma mandalina, erik, çilek, fıstık ve her ne kadar reklamı iyi yapılamasa da kestane.
Ege mutfağı bol yeşil sebze, balık, zeytinyağı içermesi ve pişirme yöntemleri sayesinde sağlıklı ve zengin bir beslenme sunar. Kendi içinde Ayvalık, İzmir, Muğla, Datça mutfağı gibi yerel farklılıklar barındırır. Haritada iç kesimlere doğru ilerledikçe Akdenizli kimliğinden uzaklaşır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri