Ancak genellikle sezaryenin, hamileliğin 39. ya da 40. haftaları arasında yapılması önerilir. Bu öneri annenin erken doğum riskini azaltarak, bebeğini sağlıklı bir şekilde dünyaya getirmesi için yapılır. Bu sayede bebek gelişimini tam olarak sağlamış olur.
Sezaryen doğum yapılacak kişilerde hamilelik süresinin en azından 37. haftaya kadar ilerlemesi beklenir. Ve bu tarihten sonra doğum yapılabilir. Ancak en ideal olan durum, sezeryan doğumun hamileliğin 39. haftasından itibaren yapılmasıdır.
Cemal Ünlü - YouTube. Sezaryen ameliyatının haftası çok önemli. 39. hafta doldurulmadan doğumun gerçekleştirilmemesi gerekir. Bebeğin akciğer gelişmemesine bağlı problem yaşama ihtimalini en aza indirmek, sezaryen ie doğumun 39. haftada planlanması en doğru yaklaşım olucaktır.
Bu nedenle tüm dünyada artık planlı sezaryen zamanı 39. gebelik haftası olarak kabul edilmektedir. En uygun zaman da 39 hafta 0 gün civarıdır. O nedenle doktorunuz size bu hesaplamaya göre randevu verecektir.
Sezeryan ameliyatı eğer isteğe bağlı önceden planlanmışsa genellikle 39. haftada yani yukarıda hesaplanan tarihten bir hafta önce gerçekleştirilir. Acil bir nedene bağlı yapılan sezaryen ameliyatları doğal olarak gebeliğin her haftasında gerekebilmektedir.
İlgili 43 soru bulundu
28-29 haftalık gebelik, 7 aylık. 32-33 haftalık gebelik, 8 aylık. 36 haftalık gebelik, 9 aylık. 40. haftanın sonu ise 9 ay 10 günlük olarak kabul edilir.
36. haftaya ulaşılması ile birlikte bebek genellikle doğuma hazırlık sürecinin bir parçası olarak baş aşağı pozisyona geçer. Bazı gebeliklerde bebeğin pozisyonu bu şekilde olmaz hatta normal doğuma izin vermeyecek şekilde olabilir. Hal böyle olunca hekiminiz tarafından sezeryan doğum gündeme gelebilir.
Gebelikte 38. hafta içerisinde olan bir anne adayı için 9 ayın dolmasına yalnızca birkaç gün kalmış olduğu söylenebilir. 8 ay 26 günlük veya 9 aylık hamilelik olarak tanımlanabilecek bu hafta ile birlikte artık bebeğin kucağa alınması için günler veya saatler kalmış olabilir.
Sezeryan Doğumda Kaç Kat Kesilir? Sezeryan doğum ciltten başlanarak toplam 8 tabaka kesilmektedir. Kesilen bu tabakalar doğum sonrasında tekrar dikilerek kapatılır.
Ağrı ve Rahatsızlık: Sezaryen doğum sonrası ilk günlerde ağrı, rahatsızlık ve hassasiyet hissedebilirsiniz. Bu ağrılar zamanla azalır. Ancak iyileşme sürecinde bazı hafif ağrılar olabilir. Normal Aktivitelere Dönüş: Genellikle 6 hafta sonra normal aktivitelere dönebilirsiniz.
Vajinal yoldan yani normal doğumla doğması mümkün olmayan bebekler karın ön duvarı ve rahmin kesilmesi ile birlikte sezaryen aracılığı ile doğurtulmaktadırlar. Normal doğuma kıyasla ağrısız bir doğum yöntemi olan sezaryende plasentaya kadar kesilerek bebek alınmaktadır.
Anne karnındaki bebek 37. haftada bir yandan amniyotik sıvı ile nefes egzersizlerini sürdürür. Beyin ve akciğer yapılarının gelişimi henüz tamamlanmamış olsa da bu zaman diliminde doğan çocuklar gayet normal ve sağlıklı bir şekilde yaşamlarını sürdürebilir.
Sezaryen ameliyatı öncesinde sonda takmayı tercih ederiz çünkü operasyon sırasında dolu olan idrar torbası hasarlanabilir. Ameliyat sonrasında da anne hemen ayağa kalkıp tuvalete gidemeyeceği için ve idrar çıkış miktarının takibi için birkaç saat sondayla kalması gerekir.
38. Haftada Sezaryen Olur Mu? Prematüre doğum için tıbbi bir ihtiyaç varsa, sezaryen doğum gebeliğin 38. haftasında veya daha önce yapılabilir. Genellikle 38. haftada sezaryen kararı, annenin ve bebeğin sağlığı, sezaryen yapılma nedeni ve doğum uzmanının tavsiyesi gibi çeşitli faktörlere bağlı olarak alınır.
Doğumdan yaklaşık 6 hafta sonra, bu dokular kendini toplar ve cinsel yaşam başlayabilir. Sezaryen ile doğumda ise vagen dokusunda herhangi bir hasar oluşmadığından, lohusalık kanamasının aktifliğini yitirdiği 3. haftadan sonra, cinsel birleşme çiftlerin isteğine bağlı olarak sakıncasızdır.
Hasta 1 gece önce saat 24:00'dan sonra bir şey yememelidir. Hastanın ameliyat saatinden önceki 6 saat boyunca aç ve susuz kalması gereklidir. Hasta ameliyat için hastaneye gelirken takılarını çıkarmalıdır. Tırnaklarında oje varsa silmelidir.
Sezaryen ameliyatlarında bölgesel uyuşmayı sağlayan epidural anestezi sağladığı konfor nedeniyle tercih edilen yöntem. Ancak spinal anestezi ile birlikte uygulandığında anneye sağladığı konfor daha da artıyor. Memorial Hastanesi Ağrı Merkezi Uzmanları, “Kombine Spinal Epidural Anestezi” ile ilgili bilgi verdi.
Bebeğin dünyaya gelebilmesi için genellikle karnın alt kısmında yaklaşık 10 ile 20 cm uzunluğunda bir kesi yapılır. Sezaryen doğumda tüm işlemler genellikle 40 ile 50 dakika sürer.
Gebelikte 38. Haftada Bebeğin Boyu Ve Kilosu Ne Kadardır? Normal seyrinde devam eden gebeliklerde bebeğiniz, bu hafta geçen haftaya bakarak ortalama 50-100 gram daha ağırlaşmış ve 2900 gram ağırlığında, 48 cm uzunluğundadır.
38 hafta gebelikte bebeğin normal kilosu ne kadar olmalıdır? Bu haftada bebeğin kilosu ortalama 3000-3100 gr ağırlığındadır.
Gebeliğin 3. trimesterinde yani Gebeliğin 7., 8. ve 9. Aylarında bebeğin kilosundaki artışın giderek arttığı gözlemlenebilir. Yani hamileliğin son 3 ayında bebeğin kilosu artmaya başlayacaktır. Anne hamileliğin son ayına girildiğinde bebek her gün yaklaşık olarak 25-30 gram alarak büyür.
Sezaryen Doğumun Dezavantajları
Aşırı kanama, enfeksiyon ve rahime yakın organların zarar görme ihtimali düşük de olsa vardır. Bacak bölgesindeki damarlarda pıhtılaşma riski vardır. İyileşme süresi normal doğuma göre daha uzundur. Doğum sonrası ağrıları, normal doğuma göre biraz daha fazladır.
Sezeryan ameliyatı için bebeğiniz için en iyi zaman hamileliğin 39. veya 40. haftasıdır. Eğer sizin ve bebeğinizin sağlığı yerindeyse planlanmış bir sezeryan ameliyatı ancak 39. hamilelik haftasından sonra yapılır. Planlanmış sezeryan ameliyatının tarihinden önce de doğum sancısı görebilirsiniz veya suyunuz gelebilir.
Sezaryen Sonrası Güvenli Doğum Yapılabilir
Çoğu kadın sezaryen sonrasında güvenli bir şekilde normal doğum yapabilir. Bu yüzden geçmişte sezaryenle doğum yapan bir kadın, günümüzde genellikle diğer bebeklerini nasıl doğuracağı konusunda seçim yapma şansına sahiptir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri