Turbolu araçtada turbonun bakımını yaptırınca gene bişey olmaz. 2-egr ve dpf iptali sonrası egzoz gazına daha az maruz kalması söz konusu değil çünkü dpf en büyük egzoz gazı filtreleyicidir ve siz egzoz gazı çıktığı sıcaklıkta ne kadar filtresiz ve direk geçirirseniz o kadar maruz kalır.
EGR iptalinin motora zararı yoktur; EGR iptalinin yazılımsal yöntemlerle yapılması uzmanlar tarafından önerilmektedir. Yazılımsal iptal işleminde araç beyninde tanımlı olan EGR tamamen silinir. Bu yöntemle araç EGR fonksiyonunu tanımaz ve sorunsuz şekilde aracınızı kullanabilirsiniz.
EGR, Egzoz Gazı Devridaimi anlamına gelir. Bu, arabanın egzoz gazlarındaki kirlilik miktarını azaltmaya yardımcı olan bir sistemdir. EGR iptali, EGR'yi iptal eden ve aracın performansını etkileyen bir sistemdir. Öte yandan emisyon miktarını azaltacağı için daha çok çevre kirliliğine neden olur.
EGR valfi kapalı konumda sıkışıp kalırsa:
Motoru aşırı ısınması, motor yağının yapısını bozabilir, bu da turbo mili yatağının yağlanmasını bozabilir, turboda mekanik arıza oluşabilir.
EGR valf iptali, yakıt verimliliğini düşürerek sarfiyatın büyük ölçüde artmasına sebep olacaktır. 2- Aracınızın performansında düşüş yaşanır: Yakıtın sürekli olarak yakılamaması sebebiyle çekiş gücünde düşüş olur. Bu düşüşü araç sahibi kolaylıkla fark edebilir.
İlgili 31 soru bulundu
EGR iptali avantajları:
Aracın çekiş gücü yükselir. Motorun aldığı temiz hava miktarı artış gösterir.
EGR valfi iptali bazı araçlar da yüksek performans için iyi bir işlem olabilmektedir. Ancak bu durumda araç içi destek sağlanması gerekmektedir. Yazılım sayesinde EGR valfi iptali halinde, motor beyni valf konumunun olmadığı bir şekilde tekrar programlanabilmektedir.
Turbo mili yağı da bu duruma bağlı olarak etkilenir ve bozulabilir. Bu durumda EGR valfi sıkışması araçta turbo mekanik arıza oluşturabilmektedir. Aynı zamanda motorun aşırı ısınması ile birlikte aracın yağ yakması durumu da ortaya çıkabilir.
Kesinlikle fişi çıkartın. Hiçbir zarari olmaz. Çekişin artacağını göreceksiniz. Egr zehirli gazin bir kısmını tekrar motora basarak, egsozdan çıkan zararli gazlarin oranini düşürüyor güya.
Bir EGR sisteminin temizlenme zamanının geldiğini; egzoz borusundan koyu siyah duman çıkıyor, motor tekliyor ya da çalışmıyor, motor ısısı artıyor, sürekliliği halinde motorda hasar, yakıt tüketimi hızla artıyor, gaz pedalından kaynaklı tekleme oluyor ise belirtiler temizlenme zamanının geldiğinin habercisidir.
Dpfsi ve egrsi iptal olan araçların egzozları daha sıcaktır. Zaten egr Egzoz gazının %10-15 civarını emme manifolduna basıyor hepsini değil sanılanın aksine. Dpf ve egr iptali olan araçlar kara duman atar mesela benim aracımda öyle. Egzozu temizliyorum 1 hafta sonra kromaj kapkara kurumla kaplanıyor.
Katalitik konvertör bir geri dönüşüm sistemi değildir yani motora tekrar geri dönüşüm yapmaz ancak katalitik iptal ediliyorsa EGR.nin muhakkak iptal edilmesi gerekir.
Trafikte rölantide beklenirken dahi sistem kendini temizler, rölanti karışımı mükemmeldir. EGR'nin temiz kalması veya temizlenmesi için yinede ilave bir şey yapılmak isteniyorsa, her 5 veya 10 bin km'de düzenli enjektör temizleyici kullanabilirsiniz.
DPF İptali kesinlikle araçlarınıza zarar vermez.
Aracın motorundan vuruntu ve uğultu sesleri gelebilir ve motorun arıza ışığı yanıyor olabilir. Seyir halindeyken aracın çekiş gücünün ve performansının düşmesi veya egzozdan siyah duman gelmeye başlaması gibi durumlar da EGR valfinin doğru çalışmadığının göstergesi olabilir.
DPF "Dizel Partikül Filtresi" çıkan egzoz gazlarındaki zararlı kurum partiküllerini yüksek ısı ile minimuma indirmek için kullanılır. EGR Valfi ise dışarı atılacak egzoz gazlarının bir kısmının tekrar motora girmesini sağlar böylece yanma odasındaki yanma reaksiyon hızı azalır ve yanma sıcaklığı düşer.
Dpf (dizel partikül filtresi) iptali yaptırmak isteyen kullananların akıllarındaki en büyük soru işareti ise, iptal sonrası muayenede bir sorun yaşayıp yaşamayacakları oluyor. Katalizör ile ayrı birim olan sistemlerde dizel partikül filtresinin iptali muayenede hiç bir sıkıntı çıkarmaz.
EGR Kendini Temizler mi? Trafikte rölantide beklenirken dahi sistem kendini temizler.
Gaz pedalına yüklendiğinizde turbo devreye girmiyorsa, nedeni wastegate veya wastegate hortumunda tıkanma olmasıdır. Aşırı miktarda yağ yakmak, tipik olarak turbo yetmezliğinin işaretidir. Turbonun ön tarafındaki boruyu ayırın. Bir endeskop kullanarak türbinin içine bakabilirsiniz.
Turbo Arızası Nasıl Kontrol Edilir? Turbo motorlu araçlar arızalandığında bazı belirtiler sürücüler tarafından fark edilebilir. Örneğin; araç yakıt tüketimi artar, turbodan ıslık sesi yükselir, rampalarda performans düşüklükleri meydana gelir. Bu belirtilerin dışında araçta arıza ışığı yanar ve yağ dumanı oluşur.
En yaygın neden, turboşarjın arızalı olmasıdır. Turboşarj arızalıysa ve düzgün çalışmazsa, motorun çalışması için gerekli olan takviye basıncını üretemez. Bu durum motorun güç kaybetmesine ve sonunda durmasına neden olur. Daha yaygın neden tıkanmış bir atık kapısıdır.
Ayrıca bazı yerlerde aracın EGR iptali sonrasında hararet yapma olasılığının daha fazla olduğu belirtilmiş.
EGR valfi kurum bağladığı zamanda araç egzozdan siyah duman atmasına sebep olabilir. Beyaz renkli egzoz dumanı kullanıcıların sıklıkla karıştırdığı duman biçimidir. Çok ince, şeffaf su buharı şeklinde ise bunun nedeni egzoz gazının içerisinde de bulunan su buharıdır.
İptalinin yakıt tüketimi ve normalden yüksek basınca maruz kalan enjektörlere katkısı vardır. İptal işlemi için DPF 'yi açıp içindeki filtrenin çıkartılması veya sökülüp yerine boru koyulması gerekir. Motor beyni üzerinden DPF parametrelerinin tamamen silinmesi gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri