EGR valfi, birçok benzinli ve dizel aracın motorlarında yer alan bir parçadır. EGR; Exhaust Gas Recirculation, yani Egzoz Gazı Devridaimi kelimelerinin kısaltılmış halidir. EGR'nin kullanılmasındaki asıl amaç, motor içerisinde yaşanan yanma işlemi sonucunda açığa çıkan Azot Oksit (NOx) miktarının azaltılmasıdır.
Herhangi bir EGR valfi arızası yaşandığında, aracınız motor arıza ikaz ışığını yakarak sizlere bildirecektir. Bu parçanın çalışmadığı durumlarda yaşanabilecek olumsuz senaryolar ise şu şekilde; Egzoz emisyon değeri yükselir. Motorun çalışma sıcaklığı artacağı için bir süre sonra motor arızası ile karşılaşılır.
Aracın motorundan vuruntu ve uğultu sesleri gelebilir ve motorun arıza ışığı yanıyor olabilir. Seyir halindeyken aracın çekiş gücünün ve performansının düşmesi veya egzozdan siyah duman gelmeye başlaması gibi durumlar da EGR valfinin doğru çalışmadığının göstergesi olabilir.
Zayıf çekiş, sarsıntılı hareket veya zıplama veya tekleme gibi belirtiler EGR valfinin kirli olduğunu gösterebilir. Zamanında müdahale etmezse, başka sorunların ortaya çıkması çok muhtemeldir. Bu nedenle EGR valfinin en kısa sürede temizlenmesi gerekir.
İlgili 37 soru bulundu
EGR valfini temizlemek için öncelikle parçanın vidaları çıkarılıp sökümü yapılmalıdır. Sonrasında araç içerisinden çıkarılan EGR valfi, parçada biriken tortuyu çözecek özel sıvılar ve bir fırça ile temizlenmelidir. Temizleme işlemi tamamlandıktan sonra da EGR valfi tekrar motora monte edilir.
EGR valfi temizliği fiyatı net bir fiyat olmamakla birlikte 200-500 TL arasında değişiklik göstermektedir.
EGR valfi sıkışması motor üzerinde daha kötü etkilere de sebep olabilir. Motor aşırı derecelerde ısınması halinde, motor yağının yapısında bozulma meydana gelebilir. Turbo mili yağı da bu duruma bağlı olarak etkilenir ve bozulabilir. Bu durumda EGR valfi sıkışması araçta turbo mekanik arıza oluşturabilmektedir.
Dpf ve egr iptali olan araçlar kara duman atar mesela benim aracımda öyle. Egzozu temizliyorum 1 hafta sonra kromaj kapkara kurumla kaplanıyor.
EGR arızası sonucunda araç performans kaybı yaşar. Yaşanan performans kaybı aracı etkilese de çoğu zaman yolda bırakmaz.
Sistemin tıkanmaması adına düzenli olarak EGR valfi temizleme işlemini yapmak önemlidir. EGR valfi temizliği sırasında valf yerinden sökülür. Bu işlem sırasında ve sonrasında, açıkta kalabilecek silindir kafası ve emme menifoldunun içerisine yabancı madde kaçmamasına dikkat etmek gerekir.
Egr arızasında aracın çekişi düşer. Değiştirmenizi tavsiye ederim kurum bağlamıştır.
EGR valfi zamanla aşınır ve bozulmalar meydana gelir. Egzoz gazından dolayı içerisinde kurum birikir ve bu da performansı etkiler. Bu yüzden EGR valfi temizliği yapılmalıdır. Bu temizlik doğru zamanlarda ve doğru şekilde yapılmalıdır hatta gerekiyorsa değişimi yapılmalıdır.
EGR valf iptali, yakıt verimliliğini düşürerek sarfiyatın büyük ölçüde artmasına sebep olacaktır. 2- Aracınızın performansında düşüş yaşanır: Yakıtın sürekli olarak yakılamaması sebebiyle çekiş gücünde düşüş olur. Bu düşüşü araç sahibi kolaylıkla fark edebilir.
Egr Valfini Neden Bozulur? EGR valfinin bozulmasında en büyük payı olan kurum sebebiyle kirlenmedir. EGR valfinin çalışma gereğince içerde az miktarda egzoz gazı kalmasıyla beraber içeride kurum meydana gelir. Bu kirlenme sonucunda egzoz gazının geçtiği kanalda daralmalar ve tıkanmalar görülür.
EGR iptali faydaları kapsamında bu işlem araçlara birtakım avantajlar sağlamaktadır. Motorun almış olduğu temiz hava miktarında artış gözlenir. Otomobilin çekiş gücünde yükselme olmaktadır. Motor egzoz parçaları çalışma sürecinde temizlenebilmektedir.
DPF "Dizel Partikül Filtresi" çıkan egzoz gazlarındaki zararlı kurum partiküllerini yüksek ısı ile minimuma indirmek için kullanılır. EGR Valfi ise dışarı atılacak egzoz gazlarının bir kısmının tekrar motora girmesini sağlar böylece yanma odasındaki yanma reaksiyon hızı azalır ve yanma sıcaklığı düşer.
EGR soğutucularda motor soğutma maddesi, soğutma suyu olarak görev görür.
EGR genellikle rolanti de ve aracın düşük devir aralıkların da çalışmaktadır ani gaz tepkilerinde ve tam gazda iken bu sistem devre dışıdır. Çünkü araç tam gazda iken daha fazla temiz havaya ihtiyacı vardır.
Motor beyni EGR valfinin düzenlendiği şekilde tekrar programlanmalıdır. Ancak bu işlemlerin yapılması hem emisyon değerlerinin hem de yakıt tüketiminin yükselmesine neden olabilir. Bunun sonucu olarak aracın egzoz muayenesinden geçememe ihtimali vardır.
'EGR valfi hangi araçlarda var? sorusuna benzinli ve dizel motorların her ikisi için de yanıt verebilmek mümkündür. EGR, hem benzinli hem de dizel motorlarda kullanılan bir araç emisyon kontrol konsepti olarak bilinen egzoz gazı devridaimidir.
EGR, Egzoz Gazı Devridaimi anlamına gelir. Bu, arabanın egzoz gazlarındaki kirlilik miktarını azaltmaya yardımcı olan bir sistemdir. EGR iptali, EGR'yi iptal eden ve aracın performansını etkileyen bir sistemdir. Öte yandan emisyon miktarını azaltacağı için daha çok çevre kirliliğine neden olur.
EGR valfi genelde açık konumda sıkışık kalır. Bu durumda emme manifolduna sürekli egzoz gazı kaçar. Silindirlere aşırı egzoz gazı gireceğinden verimli bir yanma gerçekleşmez ve aracın çekişi düşer, motorun çalışması bozulur. Egzozdan siyah duman atılır.
Valf ve enjektörleri temizler, enjektör memelerinin ve giriş bölgesinin sökülmeden temizlenmesini sağlar. Benzin enjeksiyon sisteminin kontaminasyondan derin şekilde arınmasını sağlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri