Atopik dermatit olarak da adlandırılan egzama, ciltte kaşıntılı ve kırmızı lekelere neden olan yaygın bir cilt problemidir. Vücudun birçok bölgesinde görülebilen egzama, vajinanın dış kısmında da görülebilir.
Vulvar egzama, vulva bölgesinde meydana gelen egzama türüdür ve çeşitli belirtilerle kendini gösterir. Bu belirtiler şunlar olabilir: Kaşıntı (Pruritus): Vulvar bölgede şiddetli kaşıntı en yaygın belirtidir. Kaşıntı, cildin tahriş olmasına ve sürekli kaşınma isteğiyle sonuçlanabilir.
Egzama, bir alerji veya stres neticesinde ciltte meydana gelen ve halk arasında yaygın olarak görülen bir deri hastalığıdır.
Genellikle yüz, saç derisi, bacaklar, dirsekler, diz arkaları ve kalça gibi bölgelerde ve çoğu hastada el bölgesinde gözlenir. Hastalık; çeşidine bağlı olmakla birlikte stres, alerji, tahriş veya dolaşım sorunlarından kaynaklanabilir.
Egzama bulaşıcı bir hastalık değildir.
İlgili 18 soru bulundu
Cilt kuruluğu, çatlama, kabarıklık ve şişlik, ciltte kaşıntı ve pullu deri döküntüsü egzamanın en tipik belirtileridir. Tahriş edici veya alerjenle temas edildiğinde egzama belirtileri daha da şiddetlenebilir. Semptomları iyileştirmeye yardımcı olacak tedaviler mevcuttur ancak egzamanın kesin bir tedavisi yoktur.
Egzama ve Mantar Arasındaki Fark Nedir? Mantar bulaşıcıdır, egzama ise bulaşıcı değildir. Mantar, Candida türünden kaynaklı bir deri hastalığı iken egzama ise vücudun çevresel etkenlere tepki göstermesidir.
Egzama, diğer bir adıyla atopik dermatit, çeşitli nedenlerle ortaya çıkabilen ve kızarıklık, kaşıntı, şişlik, veziküller gibi belirtilerle kendini gösteren bir cilt hastalığıdır. Toplumda sık rastlanan cilt hastalıklarından biridir.
Egzama, çocukluk döneminde başlayıp ileri yaşlarda ise astım ve saman nezlesi gibi hastalıklarında habercisi olan kronik bir hastalıktır. Egzama hastalığı ciltte kurumaya bağlı yoğun bir kaşıntı şeklinde görülür ve bulaşıcı bir hastalık değildir.
Egzama kendi kendine geçer mi? Egzama kendiliğinden geçebilen bir cilt rahatsızlığı değildir. Egzama belirtileri genellikle tedavi edilmeden devam eder ve hatta kötüleşebilir. Egzama tedavisi semptomları kontrol altına almak ve ciltteki iltihabı azaltmak için ilaçlar, kremler ve losyonlar kullanmayı içerebilir.
Buna vulvar egzama, halk dilinde ise rahim egzaması denilmektedir. Bu durumda vajinanın etrafındaki yumuşak deri kıvrımları ağrılı, kırmızı ve kaşıntılı hale gelir; ince çatlaklar, kırmızı lekeler, vajinal akıntı ve kabuk oluşumuna neden olur. Vulvar egzama, vulvanın derisini ve çevresini etkiler.
Hayır! Sedef hastalığı deri kanseri riskini arttırmaz.
Enfeksiyon balaniti, maya, mantar, bakteri ya da virüsten kaynaklanabilir. Penis başında veya penis ucunda kızarıklık, tahriş, akıntı ve şişlik olur. Hem sünnetli hem de sağlam erkeklerde olabilir. Sünnetli erkeklerde, sünnet olmamış erkeklere göre daha sık görülür.
Bacak egzaması çeşitli sebeplerle ortaya çıkan kan dolaşımı problemleri, özellikle de toplardamarlarda basınç artışı, damar epiteli problemleri ve pıhtı ile damarın tıkanması gibi durumlarda ortaya çıkar. Bacak egzamasına zemin hazırlayan durumlar aşağıda belirtilmiştir; Obezite. Sigara ve alkol içimi.
Egzama kaşıntısına ne iyi gelir denildiğinde akıllara gelen doğal çözümlerden biri aloe veradır. Aloe vera egzamanın neden olduğu kaşıntıyı iyileştirebilir ve ciltteki hasarları hızlıca onarabilir. Aloe vera jelinin egzamalı bölgeye zarif hareketler ile masaj yapılarak uygulanması önerilir.
Bununla birlikte havalar da soğuktur. Bu nedenle cilt daha çok kurur. Cildin kuruması egzamayı tetikleyici faktörlerden birisidir. Kalın kıyafetler giymek, sıcak su ile duş almak da egzamayı tetikleyen faktörlerdendir.
Kuru hava, iç mekan ısıtma sistemleriyle birleştiğinde cildinizi kurutabilir. Cilt kendi kendine nemli kalamadığı için egzama alevlenir. Alevlenmeler ayrıca çok fazla giysi giymek, sıcak banyo yapmak veya çok fazla yatak örtüsü kullanmaktan da kaynaklanabilir.
Su içmenin faydaları arasında cildi doğal olarak nemlendirmek başta kalır. Yeterince su içilmediğinde susuz kalan ve kuruyan cilt, egzama gibi bir dizi cilt sorununa daha açık hale gelir. Bol su içmek cildinizi nemlendirir, kuru ciltten kaynaklanan cilt hasarını önler.
Patch Testi: Egzama hastalığına neden olan alerjik maddelerin tespitinde kullanılan bir testtir. Bir bant üstüne kimyasal maddeler dökülür ve bu bant hastanın sırtına yapıştırılarak 2 gün beklenir. Kızarıklığın olduğu bölgeler alerjen maddenin tespitini sağlar.
Atopik dermatit bebeklik döneminde ortaya çıkmaktadır. İmmünolojik yatkınlık ve çevresel etmenler atopik dermatite sebep olabilmektedir. Vazelin egzamaya iyi gelir mi? Deri bariyerini güçlendirmek ve nemlendirmek amaçlı vazelin kullanılmasında bir sakınca yoktur.
Açık tende, egzama tipik olarak kuru ve kaşıntılı iltihaplı pembe veya kırmızı lekelere neden olur.
Tinea cruris yani kasık mantarı, dermatofitlerin oluşturduğu bir enfeksiyon türüdür. Özellikle nemli ve sıcak bölgelerde, aşırı terleyen kişilerde ve obezlerde daha sık oluşmaktadır. Kasık bölgesinde kızarıklık, kaşıntı ve döküntü şeklinde ortaya çıkan bir sağlık sorunu olarak tanımlanmaktadır.
Mantar enfeksiyonu vücudun hemen her bölgesine yerleşebilir. En sık rastlanan belirtisi kaşıntıdır. Mantar nerede yerleşmişse o bölge kaşınır. Cilt yüzeyini etkilediği durumlarda ciltte; pullanma, kırmızı döküntüler ve yumrular, saç mantarında; saç dökülmesi ve etkilenen bölgede kellik meydana getirebilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri