Hususi (binek) ve Resmi Otomobiller: İlk üç yaş sonunda ve sonrası her iki yılda bir yapılmalıdır. Diğer Motorlu Taşıtlar: İlk bir yaş sonunda ve sonrası yılda bir yapılmalıdır.
Sıfır temin edilen araçlarda 3 yıl sonunda ilk egzoz emisyon muayenesi gerçekleştirildikten sonra yine her 2 yılda bir muayene tekrarlanmalıdır. Ticari araçlar açısından ise ilk 1 yılın tamamlanmasında muayene yapıldıktan sonra yine her yıl yeniden egzoz gazı kontrol ettirilmelidir.
Egzoz muayenelerinin geçerlilik tarihinden sonra yaptırılmaması halinde gecikme cezası kesilmektedir. Egzoz muayene gecikme cezası 2023 yılı itibariyle 6 bin 227 TL olarak belirlenmiştir. Bu ceza diğer trafik idari para cezaları gibi ilk 15 gün içinde ödendiği takdirde yüzde 25 indirime tabidir.
Muayene saatinden 1-2 saat önce giderek kolayca ölçüm yaptırılabilir. Ruhsat ve kimlikle başvuruda bulunmak yeterlidir. Egzoz emisyon ölçümü yaptırmamış araçlar, muayeneden geçemez.
2023 Egzoz Muayene Ücreti
Trafiğe çıkan motorlu taşıtların egzoz muayenesine girmesi zorunludur. TÜVTÜRK araç muayene istasyonlarından vize alacak araçların öncesinde egzoz muayenesi yaptırması gerekir. 2022 yılında muayene ücretleri 110 TL iken 2023 egzoz muayene ücreti 180 TL olarak belirlenmiştir.
İlgili 41 soru bulundu
Türkiye'de trafiğe kayıtlı 23 milyon 44 bin araçtan yaklaşık 17 milyon 500 bini egzoz emisyon ölçümüne tabi tutuluyor. Bu araçlardan otomobiller (ticari hariç) ilk 3 yaştan sonra iki yılda bir periyodik ölçüme tabi olduğu için her yıl yaklaşık 11 milyon aracın egzoz gazı emisyon ölçümü yaptırması gerekiyor.
Periyodik egzoz emisyon ölçümü araç sahipleri için oldukça önemlidir. Ancak bazı durumlarda tahmin edilemeyecek sebeplerden dolayı muayene günü geçirilebilir. Bu durumda, araç sahipleri muayene günü 1 gün geçerse dahi mutlaka gecikmiş egzoz muayenesi cezası ödemek zorunda kalırlar.
Motorlu Taşıt Egzoz Muayenesi Ne Zaman Yapılır? Ölçüm periyotları araç tipine göre farklılık gösterir. Hususi (binek) ve resmi otomobillerin ilk üç yaş sonunda başlamak üzere, her iki yılda bir, Diğer motorlu taşıtların ise bir yaş sonunda ve sonrasında her yıl ölçüm yaptırması zorunludur.
Egzoz Muayenesi Olmadan Araç Muayeneden Geçer mi? Hafif kusurlu sayılarak araç muayenesini tamamlayabilirler.
Ölçüm yapılan cihazdan başarılı sonuç alınırsa aracınız için egzoz emisyon pulu verilmektedir. Egzoz emizyon gazı ölçümü yaklaşık olarak 15 ile 20 dakika arasında bitmektedir.
Egzoz muayene ücretini kaçıranlara kötü bir haberimiz var. Gecikmeler durumunda gecikme cezası ödemektesiniz. Standartlara uymayan araçlara 5.633 TL idari para cezası uygulanmaktadır.
Otomobil araç muayene ücreti 2023 yılı içim 1.130,44 TL olarak belirlenmiştir. Herhangi bir cezai yaptırım ile karşılaşılmaması adına araç sahiplerinin düzenli olarak otomobil muayenelerini yaptırmaları gerekmektedir.
2023 araç muayene ücreti traktör, motosiklet, motorlu bisikletler için 575,84 TL; otomobil, minibüs, kamyonet, römork, yarı römork, arazi taşıtı için 1130,44 TL; kamyon, tır, çekici, otobüs için ise 1528,10 TL olarak belirlenmiştir.
Egzoz muayenesi gecikme cezası 2022 yılı itibariyle 2067 lira olarak belirtiliyor. Bu ceza kesildikten sonra ilk 15 gün içinde ödendiği takdirde %25 ceza indiriminden faydalanılarak 1.550,25 lira olarak ödeme imkânı sunuluyor.
Egzoz gazı emisyon ölçümü için öncelikle e-devlet üzerinden giriş yapılır. Arama alanına “egzoz gazı emisyon ölçümü sorgulama” yazılır. Sorgulama ekranına ulaşıldığında “sorgulama tipi” seçilir. Bu alandan tescil belgesi ile de sorgulama yapılabilir.
Araç Muayene Günü Geçerse Ne Olur? Araç muayene günü geçmesi durumunda aracınıza muayene randevusu aldığınız esnada gecikilen her ay için muayene ücretine yüzde 5 ceza uygulanır. Peki, araç muayenesi 1 gün gecikirse ne olur? Bu durumda da yine bir aylık gecikme cezası uygulanır.
Egzoz muayenesi, araç sahibi tarafından zorunlu olarak yaptırılması gereken bir uygulamadır. Egzoz muayenesi yaptırmayan araç sahipleri para cezasına çarptırılır. 2022 yılı içerisinde egzoz muayene tarihini geçiren araç sahipleri için belirlenen ceza tutarı 2.815 TL idi.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca hazırlanan yönetmelik ile 1 Ocak 2018 itibarıyla egzoz gazı emisyon pulu ve ruhsatı kullanımı sona erecek, egzoz gazı emisyon ölçümlerinin takibi online sistem üzerinden yapılacak.
Egzoz muayenesi ile Araç muayenesi farklı bakanlıklara bağlı. O yüzden sadece Tüv'de ölçme gibi bir durum yok. İstediğiniz yerde ölçüm yaptırırsınız. Egzoz Gazı Emisyon ölçümü 1 Ocak 2020 tarihi itibariyle KDV dahil 80 TL'dir.
Yapılan ölçüm sonrasında “Kusurlu” bulunan aracın ölçüm tekrarı, bir ay içinde aynı muayene istasyonunda ücretsiz olarak yaptırılabilir. Ölçüm tekrarı yapılmış olan veya bir ay içinde ölçüm tekrarına gelmeyen araçlardan ölçüm ücreti tam olarak alınır.
Bu kapsamda: Egzoz Gazı Emisyon Ölçüm Bedeli K.D.V. Dahil 180 TL (115 TL Bakanlık Payı, 65 TL İstasyon Payı) Egzoz Gazı Emisyon Ölçüm Yetki Belgesi Bedeli 18.500TL 1/1/2023 itibari ile istasyonların ellerinde bulunan ölçüm kotaları yeni ücrete göre otomatik olarak hesaplanacaktır.
Egzoz emisyon ölçümleri randevu almaksızın yetkili egzoz gazı emisyon ölçüm istasyonlarında gerçekleştirilmektedir.
Ulaştırma ve Alt Yapı Bakanlığı, 16 Ocak 2019 tarihi itibari ile milyonlarca sürücüyü ilgilendiren önemli bir uygulamayı hayata geçirdi. Yapılan düzenlemeyle, eskiden "ağır kusur" olarak sürücünün karşısına çıkan egzoz emisyon ölçümleri, kusurlar tablosu güncellenerek artık hafif kusur kapsamına alındı.
Egzoz Gazı Emisyon Ölçümünü tüm sabit TÜVTÜRK Araç Muayene İstasyonlarında ve İzmir Konak Motosiklet Muayene İstasyonunda yaptırabilirsiniz. Gezici araç muayene istasyonlarımız, bulunduğu lokasyonda sabit egzoz gazı emisyon ölçümü hizmeti vermeye yetkili kurum varsa bu hizmeti verememektedir.
Egzoz Muayenesi
Aracınızın geçer not alması için hem genel muayene hem de egzoz muayenesinin olması gerekmektedir. Egzoz muayenesi farklı zamanlarda da yapılabilir. Bunun için belirli bir zaman olmamaktadır. Ancak aracınızın egzoz muayenesi yoksa aynı şekilde satışını gerçekleştiremezsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri