Hipotez cümleleri, açık ve net olmalıdır. Cümleler basit bir şekilde kurulmalı ve karmaşık cümle yapılarından oluşmamalıdır. İçeriğinde deneyler ile ispat edilebilecek olasılıklar barındırmalı yani sınanabilir olmalıdır. İlişkiler açık e anlaşılır bir şekilde ifade edilmelidir.
Basit hipotez: İki değişken arasında birinin bağımlı değişken veya neden olduğu ve diğerinin bağımlı değişkene veya etkiye sahip olduğu hipotezidir. “Sigara kansere yol açar” bir basit hipotez örneğidir. Karmaşık hipotez: Birden fazla bağımsız değişken içeren hipotezdir.
Hipotez, belli bir bilimsel sorunun çözümüne dair ortaya atılan tahmin veya varsayımlara denmektedir. Hipotez ya da diğer adıyla ön sav, olaylar arasında ilişkileri kurmak ve olayları bir sebebe bağlamak üzere tasarlanan ve geçerli sayılan önermelerdir.
H0 ile gösterilir. Mevcut veriler sıfır hipotezinin doğruluğu hakkında şüphe uyandırdığında kıyas yapmak için ortaya sunulan ikinci hipotez alternatif hipotezdir. Yapılan işlemler eğer H0'ı yanlış çıkarırsa bu HA'nın kabulü anlamına gelir.
İlgili 45 soru bulundu
Hipotez ya da varsayım, bilimsel yöntemde olaylar arasında ilişkiler kurmak ve olayları bir nedene bağlamak üzere tasarlanan ve geçerli sayılan bir önermedir. Bilimsel bir ifadenin hipotez kabul edilebilmesi için sınanabilmesi gerekir.
Araştırma sorusu, iki veya daha fazla değişken arasındaki ilişkiyi ortaya çıkartır ama bu ilişkiyi bir soru olarak ifade eder; hipotez ise iki veya daha fazla değişken arasındaki ilişkiyi beyan eden bildirim cümlesi şeklinde bir ifadedir.
Örneğin tıpta, denenen bir tedavinin etkisiz olması; hukukta, sanığın suçsuz olması birer sıfır hipotezdir. Modern bilim hipotezler üretip bunları test ederek ilerler; bir sıfır hipotezinin belirli bir güvenilirlik aralığında istatistiksel olarak kabul ya da reddedilmesi hipotez testleriyle yapılmaktadır.
Sorusu kısaca şöyle cevaplanabilir: Sorunun belirlenmesi, veri toplama, hipotez kurma, deney yapma, teori, yasa.
Bilimsel yöntemler kullanarak herhangi bir olayı açıklığa kavuşturma ve yaşanan şeyleri bir nedene bağlama amacıyla kullanılır. Hipotez üretmede temel amaç bilimsel yöntemler kullanarak olayı mantık çerçevesinde ve matematiğe oturtarak açıklamak olduğu için sınanması gerekir.
Bilimsel araştırmaya başlanmadan önce problemler belirlenir ve bu problemlere çözüm olarak öngörülen hipotezler kurulur. Araştırmanın yöntemi bu öngörülere göre belirlenir. Buna göre bilimsel araştırma sonucunda geçerli bir teoriye ulaşabilmenin yolu doğru hipotezler üzerinde çalışmaktır.
Hipotez oluşturma, bir değişkenin bağım- lı bir değişken üzerindeki etkisi hakkında deneyle test edilebilecek bir önerme geliştir- me becerisidir. Bir hipotez genellikle herhangi bir deney veya araştırmadan önce öne sürülür ve değişkenler arasındaki ilişkiler hakkındaki tahminleri içerir.
H0 ve H1 hipotezleri genelde aşağıdaki gibi kurulur. H0: Örneklemden elde edilen değer ile anakütlenin bilinen değeri arasında bir fark yoktur. H1: Örneklemden elde edilen değer ile anakütlenin bilinen değeri arasında bir önemli (anlamlı) bir fark vardır.
• Yönsüz (Non Directional) Hipotez
değişken arasındaki ilişkiyi tahmin eder, fakat bağımlılığın yönüne özgü değildir. – ör: Kızların ahlak bilimini öğrenme yetenekleri erkeklerle aynıdır.
Hipotez, bilimsel olarak çözülmeyi bekleyen sorunların çözülebilmesi için ortaya attığımız varsayımlara veya tahminlere denir. Teori ise olayları sistemli ve bilimsel bir şekilde açıklayan kurallar, yasalar bütünü olarak tanımlanır.
Hipotez testinin aşamaları
Anlam düzeyinin (α- alfa) belirlenmesi. Örnekleme dağılımının belirlenmesi. Ret alanının ve kritik değerin belirlenmesi. Karşılaştırmalar, sonuç ve yorum.
Araştırma üzerinden ne bulunacağına dair bilgi ve tahmin veren yapı araştırma hipotezi olarak ifade edilir. Genel olarak henüz test edilmemiş bir araştırma sorusuna karşılık geçici bir cevaptır. Özellikle bazı araştırma hipotezleri, araştırmalar konusunda farklı yönlerini değinme imkanı verir.
Görüldüğü gibi kuram da hipotez gibi bir açıklama aracıdır. Ancak hipotez belli ve sınırlı bir açıklama iddiası taşırken, kuram daha kapsamlı ve köklü açıklamalar getirir.
Dolayısıyla hipotez; basitçe bir iddia, bir savdır. Çözüm olarak ortaya atılan bu iddia, doğrulanmaya ya da doğrulamanın daha kolay bir yolu olarak yanlışlanmaya çalışılır. Bir hipotez kurup bu hipotezi doğrulama ya da yanlışlama ve sonunda bir karara varma işlemlerinin bütününe hipotez testi denir.
Hipotez (Denence)
Bir araştırmanın olası sonucuna dair yapılan tahminlerin ifadesidir.
Son paragraf çok önemlidir. Bu paragraf, genellikle, paragrafın ilk cümlesinde, hangi deneysel sorunun mevcut çalışma ile cevaplanacağını açıkça belirtir. Buna göre hipotez açıklanır.
ARAŞTIRMANIN TEZİNİ (HİPOTEZ) OLUŞTURMA
Tez henüz doğruluğu sınanmamış bir önermedir. Fakat hiçbir zaman da kör ve rasgele bir görüş değildir; tersine, birtakım ön çalışmalara, deneyim, gözlem ve akıl yürütme faaliyetlerine göre oluşturulmuştur.
Hipotezlerin özellikleri şunlardır: •Sınanabilir olmalıdır, Belirli değişkenler arasındaki ilişki hakkında bir ifade olduğu için kapsamı sınırlıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri