1979 model yılı ve öncesi dizel motorlu taşıtlar, hibrit ve elektrikli araçlar ile hidrojen yakıtlı araçlar egzoz gazı emisyon ölçüm işleminden muaftırlar. Egzoz Gazı Emisyon Ölçümü olmaması ağır kusur olarak değerlendirilmektedir.
Ulaştırma ve Alt Yapı Bakanlığı tarafından yapılan yeni düzenlemeyle, araç muayenelerinde egzoz emisyon ölçümü olmaması artık "ağır kusur" olmaktan çıkarken, kusurun "hafif" kusur olarak sayılacağı bildirildi.
Yapılan ölçüm sonrasında “Kusurlu” bulunan aracın ölçüm tekrarı, bir ay içinde aynı muayene istasyonunda ücretsiz olarak yaptırılabilir. Ölçüm tekrarı yapılmış olan veya bir ay içinde ölçüm tekrarına gelmeyen araçlardan ölçüm ücreti tam olarak alınır.
Egzoz emisyon ölçümü yaptırmamış araçlar, muayeneden geçemez. Ayrıca egzoz emisyon ölçümü değerleri için özel olarak çalışan kuruluşlar da vardır. Buralardan da ölçüm yaptırmak mümkündür.
Araç muayenesi geciktiğinde gecikilen her gün için muayene ücretinin yüzde 5'i kadar gecikme faizi ödenmektedir. Araç muayenesi bir gün dahi gecikse bir günlük gecikme faizi muayene randevusu alınırken muayene ücretine yansıtılır.
İlgili 41 soru bulundu
Egzoz muayene gecikme cezası 2023 yılı itibariyle 6.227 TL olarak belirlenmiştir. Eğer ilk 15 gün içinde egzoz muayene cezasını ödersen %25 indirimden faydalanarak da ödeme yapabilirsin. Muayene sonucunda egzoz emisyon ölçümünün standartların dışında çıkması durumunda ise 12.561 TL para cezası kesilecektir.
Egzoz muayenesi gecikme cezası 2022 yılı itibariyle 2067 lira olarak belirtiliyor. Bu ceza kesildikten sonra ilk 15 gün içinde ödendiği takdirde %25 ceza indiriminden faydalanılarak 1.550,25 lira olarak ödeme imkânı sunuluyor.
Taşıt kaynaklı egzoz emisyonlarının azaltılmasında en etkin yöntemler arasında katalitik konverterler, seçici katalitik indirgeme ve partikül tutucu filtreler yer almaktadır. Bunun yanında alternatif yanma türleri ve yakıtlar ile yapılan çalışmalar taşıt kaynaklı emisyonların azaltılmasında önemli bir yer tutmaktadır.
EMİSYON YAPTIRMAYANA SMS İLE UYARI
Kanun kapsamında egzoz emisyon ölçümü yaptırmayan motorlu taşıt sahiplerine 1546 lira, standartlara aykırı emisyona sebep olan motorlu taşıt sahiplerine ise 3 bin 93 lira idari para cezası uygulanıyor.
Egzoz Muayenesinin Uygulanma Biçimi
Egzozdan çıkan dumanın kalitesi, yoğunluğu iyi saptanmalı ve muayenesi yapılarak çevreye verdiği zararın önüne geçilmesi gerekmektedir. Her ülkeye göre farklılık gösteren muayene biçiminde amaç, yanmamış hidro karbon ve karbon monoksite bakılması denilebilir.
Egzoz muayene ücretini kaçıranlara kötü bir haberimiz var. Gecikmeler durumunda gecikme cezası ödemektesiniz. Standartlara uymayan araçlara 5.633 TL idari para cezası uygulanmaktadır.
Sıfır temin edilen araçlarda 3 yıl sonunda ilk egzoz emisyon muayenesi gerçekleştirildikten sonra yine her 2 yılda bir muayene tekrarlanmalıdır. Ticari araçlar açısından ise ilk 1 yılın tamamlanmasında muayene yapıldıktan sonra yine her yıl yeniden egzoz gazı kontrol ettirilmelidir.
TR distribütör faturalı, EC/ECE sertifikalı, model damgalı slip-on egzozlar, katalitik iptal edilmeden no-map (ayar gerektirmeden) yasal olarak kullanılabiliyor. Tüm bu belgeler ile muayeneden geçmesi gerekiyor.
Bu kapsamda: Egzoz Gazı Emisyon Ölçüm Bedeli K.D.V. Dahil 180 TL (115 TL Bakanlık Payı, 65 TL İstasyon Payı) Egzoz Gazı Emisyon Ölçüm Yetki Belgesi Bedeli 18.500TL 1/1/2023 itibari ile istasyonların ellerinde bulunan ölçüm kotaları yeni ücrete göre otomatik olarak hesaplanacaktır.
İçten yanmalı motorların bulunduğu araçlar sebebi ile oluşan egzoz emisyonu, çevre ve insan sağlığına en çok zarar veren faktörler arasında yer alır. Dünya üzerinde hızla artmaya devam eden araç sayısı, egzoz gazı emisyonunun ciddi problemlere yol açmasına sebep olur.
2023 araç muayene ücreti traktör, motosiklet, motorlu bisikletler için 575,84 TL; otomobil, minibüs, kamyonet, römork, yarı römork, arazi taşıtı için 1130,44 TL; kamyon, tır, çekici, otobüs için ise 1528,10 TL olarak belirlenmiştir.
Temiz bir dünya ve temiz bir gelecek adına egzoz emisyon ölçümü, araç sahipleri tarafından dikkat edilmesi gereken konular arasında olmalıdır. Aynı zamanda geçerli egzoz gazı emisyon ölçümünü sağlayamayan yahut aracının ölçümünü yaptırmayan sürücülere trafik cezası uygulanır.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca hazırlanan yönetmelik ile 1 Ocak 2018 itibarıyla egzoz gazı emisyon pulu ve ruhsatı kullanımı sona erecek, egzoz gazı emisyon ölçümlerinin takibi online sistem üzerinden yapılacak.
Araç Muayene Günü Geçerse Ne Olur? Araç muayene günü geçmesi durumunda aracınıza muayene randevusu aldığınız esnada gecikilen her ay için muayene ücretine yüzde 5 ceza uygulanır. Peki, araç muayenesi 1 gün gecikirse ne olur? Bu durumda da yine bir aylık gecikme cezası uygulanır.
Egzoz emisyonu, motorlu taşıtlarda kullanılan yakıtın yanması ile ortaya çıkan kimyasalların sebep olduğu hava kirliliğini tanımlayan kavramdır. Egzoz emisyon ölçümüyle araçların egzozlarından çıkan gazlar sebebiyle oluşan hava kirliliğinin azaltılması ve önlenmesi amaçlanır.
Hard Yazilim olarak tabir edilen yazilimlarda, örnegin araç oksijen dengesi degistirilmesi ile egzozdan siyah duman elde edilmesi gibi islemler egzos emisyon oranlarini kötü etkiledigi için araciniz egzoz muayenesinden geçemez.
Egzoz Emisyon Ölçümü Ne Kadar Süre Geçerli? Egzoz emisyon ölçümü, aracın son geçerli ölçüm tarihinden itibaren iki yıl süreyle geçerlidir. Belirli alanlarda garajda bulunan araçların her iki yılda bir yeni bir emisyon muayenesi yaptırması gerekmektedir.
Egzoz gazı emisyon ölçümü için öncelikle e-devlet üzerinden giriş yapılır. Arama alanına “egzoz gazı emisyon ölçümü sorgulama” yazılır. Sorgulama ekranına ulaşıldığında “sorgulama tipi” seçilir. Bu alandan tescil belgesi ile de sorgulama yapılabilir.
Ölçüm yapılan cihazdan başarılı sonuç alınırsa aracınız için egzoz emisyon pulu verilmektedir. Egzoz emizyon gazı ölçümü yaklaşık olarak 15 ile 20 dakika arasında bitmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri