1.emisyon testinde değerler çok yüksek çıkar veya test başarısız olur. 2.araç çekişten çok düşer. 3.alt devirler çok cansız olur 1500-3000 arası(dikkat edin şehiriçinde en çok kullanılan devir aralığıdır.) 4.yakıt tüketimi artar, rampa çıkmak eziyete dönüşür.
Tıkalı bir egzoz sistemi, egzoz gazı rahat atamayacak ve motorun hararetinin yükselmesine sebep olacaktır. Aracınızın egzozunun tıkalı olduğunu gaz pedalına basarken pedalın daha yavaş tepki vermesinden de anlayabilirsiniz.
Egzoz bölümünde bulunan katalitik konvertörün kırılması, özellikle araç ilk çalıştığında içerisindeki parçaların hareket etmesi sonuucunda tıkırtı sesi oluşur. Bu ses ilk zamanlar problem olarak gözükmese de zamanla katoyu komple tıkayıp araca hararet yaptırabilir.
Egzoz sistemi aracın önemli parçalarındandır. Otomobil üzerinde sessizlik ve motorun düzgün çalışmasını ve yakıt verimliliğini sağlar. Bazı egzoz arızaları ise; Katalitik konvertör kaynaklı ve anormal bir şekilde egzozdan yüksek ses çıkması şeklinde olabilmektedir.
Eğer egzoz ya da emme manifoldunda sorun varsa aracın çekişi ve performansı bariz bir şekilde düşer. Aracın çalışması ve özellikle hızlanması esnasında motordan hırıltı geliyorsa, yüksek patlama sesleri duyuluyorsa; egzoz manifoldunda çatlak, kırılmalar veya contasında kaçak, sızıntı olabilir.
İlgili 35 soru bulundu
Katalitik konvertör (katalizör) arızalandığında aracınızın yakıt sarfiyatında ciddi bir artış meydana gelir. Ayrıca motor performansındaki düşüş de katalitik konvertör arızasına işaret edebilir.
Partikül Filtresi Arıza Belirtileri Nelerdir? *Dizel partikül filtresi tıkandığında dolduğunda, gösterge panelinde motor arıza lambası veya egzoz arıza lambası (partikül filtresi arıza lambası) yanar. *Partikül filtresi dolu tıkanmışsa, aracın çekişi düşer, yakıt sarfiyatı artar, egzoz kokusu duyulabilir.
100 TL - 1800 TL
Profesyonel ve güvenilir Egzoz Tamiri hizmeti almak istersen talep oluşturabilir, gelen Egzoz Tamiri fiyatlarını karşılaştırabilir ve ihtiyacını kolayca karşılayabilirsin.
Egzoz susturucusu, egzoz borusu çıkışını daraltarak dışarıdan duyulan sesi azaltmaya yarayan araçtır. Bununla beraber, egzoz gazının çıkışını zorlaştırıp performansı düşürebilir. Araç susturucularının ortalama 80.000 kilometrede bir değiştirilmesi gerekir.
Sabun ve Su Kullanma ile Egzoz Borusunu Temizleyin
Egzoz borusunun sabun ve su ile temizlenmesi, aşınmış bir egzoz borusunu tekrar hayata döndürmenin ilk adımıdır. Egzosun içinde, egzos borusunda olabildiğince derin temizleyebilecek sert bir fırça kullanarak bir bez yardımıyla temizleyin.
Yetkili serviste orjinal katalizör değişimi en az 1500 tl civarındadır.
Bu parça bozulursa motorda herhangi bir zarar oluşmaz. Katalizör bozulduğunda araç zarar görmezken sadece çevreye zarar verilir. Fakat katalizörde olası bir tıkanıklık motor performansını ciddi oranda düşürür.
Katalizör ömrü ürünün özelliklerine ve aracın yapısına göre farklılık gösterir. Katalizörlerin ömrü aracın yaşına ve diğer parçaların durumuna da bağlıdır. Bununla birlikte katalizörlerin ortalama ömrü 80000 ve 10000 km arası olarak baz alınabilir.
Sistemde yer alan susturucular ise tüm bu süreç sırasında aracın sesini azaltır. Ancak kullanım süresi arttıkça susturucular ve katalizör eskimeye başlar. Eksoz tıkanması da işte tam bu noktada yaşanır. Zamanla eskiyip dağılan parçalar egzozdan atılmaya çalışır.
Yağ değil yakıt kullanmanıza rağmen bu dumanı atıyorsa, hava filtreniz tıkalı olabilir. Egzoz siteminizde yağ kaçağı olabilir ya da aracınız ateşleme yapmıyor olabilir. Mavi renk duman atıyorsa; Piston ya da segmanlarınızda aşınma olabilir. Ya da yanma odasına yakıt yerine yağın sızdığının göstergesidir.
Öncelikle patlak egzoz araç motorlarına zarar vermemektedir. Ancak araç performansını düşürerek yakıt tüketimini arttırır, çıkardığı gürültü nedeniyle çevredekilerde rahatsız olmaktadır. Patlak egzozun araç performansını düşürdüğünü çoğu sürücü bilmediği için egzoz arızalarını pek önemsememektedir.
Araçlar muayene süreleri geçtikten 1 gün sonra bile muayeneye girerlerse mutlaka muayene gecikme cezası öderler. Yani aracınızın muayenesini 1 gün bile geciktirmeniz cezai işleme tabii tutulmanıza sebep olacaktır.
Periyodik egzoz emisyon ölçümü araç sahipleri için oldukça önemlidir. Ancak bazı durumlarda tahmin edilemeyecek sebeplerden dolayı muayene günü geçirilebilir. Bu durumda, araç sahipleri muayene günü 1 gün geçerse dahi mutlaka gecikmiş egzoz muayenesi cezası ödemek zorunda kalırlar.
Egzoz muayenelerinin geçerlilik tarihinden sonra yaptırılmaması halinde gecikme cezası kesilmektedir. Egzoz muayene gecikme cezası 2023 yılı itibariyle 6 bin 227 TL olarak belirlenmiştir. Bu ceza diğer trafik idari para cezaları gibi ilk 15 gün içinde ödendiği takdirde yüzde 25 indirime tabidir.
Dünyaca Ünlü Egzoz Markası Akrapovic Yılın En İyi Markası Seçildi. Motoron Dergisi.
Egzoz tamiri, motor ustası olan kişilerce ve oto ekspertizi tarafından yapılan bir onarımdır. Araçlar için en önemli parçalardan olan egzoz, motor içerisinde biriken gazı süzerek dışarıya atılımını sağlamakla görevlidir.
Egzoz Tamiri Ücreti Ne Kadar
Ufak olan yerler için egzoz tamiri fiyatı ortalama olarak 80- 200 TL arasında tutmaktadır. Birçok egzoz tamircisi genellikle macun sürerek müşterinin sıkıntısını gidermektedir. Aracın egzozundaki delik büyük seviyede ise ustanızdan parça ekleyerek kaynak atmasını isteyebilirsiniz.
TUNAP partikül filtre temizleme ücreti 500 ile 1.000 TL arasında, araç ve servis hizmetine göre değişiklik göstermektedir. Çoğu durumda 3.000 TL ve daha fazla bir miktarı tasarruf edebilirsiniz.
Partikül filtresi tamamen tıkandığında, sürücü gösterge panelinde STOP ikaz lambası yanacaktır. Motor arıza modunda çalışır, çekiş düşer, en kısa sürede servise götürülüp bilgisayarlı partikül filtresi temizleme işlemi yapılmalıdır.
Dizel partikül filtresi temizlenmezse motorun performansı düşer ve yakıt tüketimi artar. Çünkü temizlenmeyen dizel partikül filtresi zaman içerisinde tıkanır bu da sürüş kalitesini ve araç performansını olumsuz yönde etkiler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri