Ehliyeti yanında olmadan araç kullanan kişilere uygulanan cezalar her yıl belirlenen oranlarca artış göstermektedir. Örnek vermek gerekirse; ehliyetsiz araba kullanma cezası 2018 yılında 2.018 TL iken; 2022 yılında 3674 TL'dir. 2023 yılında ise ehliyetsiz araba kullanma ceza tutarı 8.190 TL'ye kadar artırılmıştır.
İlk defa ehliyetsiz olarak araç kullanan sürücülere 1 ya da 2 ay hapis cezası verilmektedir. Ehliyetsiz olarak araç kullanan aracın sürücünün ruhsat sahibine 8.190 TL para cezası verilmektedir. Sürücü eğer uyuşturucu madde kullanmışsa, bu durumda 20.977 TL para cezası ödemesi gerekmektedir.
Ehliyetsiz bir şekilde araba kullanmanın cezası 2023 yılı itibariyle 8190 TL olarak belirlenmektedir. Ancak eğer ehliyetsiz olarak araç kullanmakta olan kişi aracın sahibi değil ise ceza iki katına çıkmaktadır. Böylelikle 16.380 TL olarak ödenmektedir.
Ehliyet sınıfına uygun olmayan araç kullandırma 2023 yılı için belirlenen temel cezası 4.060 TL, Ehliyeti yanına almama cezası 2023 yılında 951 TL olarak uygulanmaktadır.
2020 yılında ehliyeti yanında olmadan araç kullanma cezası 288 Türk Lirasıdır. Ancak ceza size yazıldıktan sonra on beş gün içerisinde öderseniz ehliyeti yanında olmadan araç kullanma cezasını 216 Türk Lirası olarak ödeyebileceğinizi unutmayın.
İlgili 31 soru bulundu
Ehliyeti yanında olmadan araç kullanan kişilere uygulanan cezalar her yıl belirlenen oranlarca artış göstermektedir. Örnek vermek gerekirse; ehliyetsiz araba kullanma cezası 2018 yılında 2.018 TL iken; 2022 yılında 3674 TL'dir. 2023 yılında ise ehliyetsiz araba kullanma ceza tutarı 8.190 TL'ye kadar artırılmıştır.
Ehliyetsiz araç kullanan kişiye ikinci kez aynı şekilde para cezası uygulanır. Bu ceza gerektiği zaman iki veya üç ay hapis cezasına dönüştürülebilir.
Tebliğ tarihinden itibaren 30 gün içinde trafik cezası ödenmezse, cezaya %5 oranında faiz uygulanır. Faiz ödenmeyen her ay için aynı oranda uygulanır. Bununla birlikte taksitlendirme durumu ortadan kalkar.
18 yaşından küçüklere trafik cezası yazılmaz diye bir şey kesinlikle düşünmeyin. 15 yaşını dolduran ve trafik ihlali yapan tüm sürücülere trafik cezası yazılmaktadır. Yani trafik cezalarında ceza yazılma yaşı 15'dir. 15 yaşını doldurmuş olan tüm kişilere ceza yazılabilmektedir.
Bir kişi bir başkasının ehliyetini kullanarak trafikte araba sürüyor ise arabayı süren kişiye ehliyetsiz araba sürdüğü için 5.396 TL, ehliyetini veren kişiye ise farklı nedenler göz önünde bulundurularak idari para cezası verilir.
Birçok kişinin “2. kez alkollü araç kullanma hapis cezası” olarak bildiği bu dava, her zaman hapis ya da para cezası ile sonuçlanmaz. İnsiyatif mahkemededir ve hakim kararına göre sürücü ya 6 aydan az bir hapis cezasına çarptırılır ya da bu ceza para cezasına çevrilir.
Eğer 16 yaşını bitirmişlerse M, A1 ve B1 sınıfı sürücü belgesi alma hakları mevcuttur. Fakat gerek bu ehliyetleri almadan ve gerekse diğer sınıflara dahil araçları ehliyetsiz olarak kullandığı tespit edilen kişiler hakkında 1228 TL (%25 indirimli 921 TL) idari para cezası uygulanacaktır.
ehliyet affı son durum hakkında açıklamalarda bulunan AK Parti Grup Başkanvekili Bülent Turan, Alkol, uyuşturucu, ölümlü ve yaralanmalı kaza, drift ve aday sürücülük halleri dışında olanları kapsayan trafik ceza puanını doldurdukları için ehliyetlerine el konulan sürücülerin ehliyetlerinin iade edileceğini açıkladı.
Hayır olmaz ama o cezanın devamı gelir.
Ehliyetsiz araç kullanma cezası aslında bir kabahat karşılığında uygulanan yaptırımdır. Bu nedenle uygulanan para cezası idari para cezasıdır.
Ehliyet ruhsat sorabilir. Şüpheli araç olarak nitelendirirse ki "ben şüphelendim" demesi yeterli kanun nazarında, durdurabilir. Evrak isteyebilir.
15 yaşından küçük kişilerin araç kullanırken tespit edilmesi halinde 5326 sayılı Kabahatler Kanunu'nun 11. maddesi gereği 8.190 TL ceza kesilecektir.
Yaş küçüklüğüne ilişkin hüküm, Türk Ceza Kanunu'nun 31. maddesinde düzenlenmiştir: “Fiili işlediği sırada on iki yaşını doldurmamış olan çocukların ceza sorumluluğu yoktur. Bu kişiler hakkında, ceza kovuşturması yapılamaz; ancak, çocuklara özgü güvenlik tedbirleri uygulanabilir.
Fiili işlediği sırada 18 yaşından küçük olanlar hakkında TCK'nın 53/1. maddesinde sayılan hak yoksunluklarına (örneğin; seçme ve seçilme hakkından yoksunluk) hükmedilemez. Çocuklar hakkındaki hapis cezaları, çocuk kapalı ceza evleri veya çocuk eğitim evlerinde infaz edilir.
Yeni uygulamada herhangi bir kuralı ihlal ettiği belgelenen sürücüye aynı anda birden fazla trafik cezası verilebiliyor.
Plakaya yazılmış olan cezalarda, ceza ruhsatınızda yazan adresinize gönderilmektedir. İkamet adresinize PTT vasıtası ile gönderilen ceza, siz evde bulunmuyorsanız postacı kapınıza not bırakmakta ve cezanızı muhtarlığa teslim etmektedir.
Araç sürücüleri, trafik cezalarının kaç gün içerisinde sisteme düştüğünü merak etmektedirler. 3 iş günü içerisinde bilgiler, e-Devlet sistemine düşmektedir. Trafik cezası tebligatı ise cezanın kesinleşmesinden sonra 10 iş günü içerisinde gelmektedir. Trafik cezası fiyatları suç durumuna göre değişebilmektedir.
Ehliyetsiz araç kullanma cezasına itiraz etmek için 15 günlük bir süre tanınmıştır. Bu nedenle Sulh Ceza Hakimliğine cezanın tebliğinin ardından 15 gün içinde ehliyetsiz araç kullanma cezası itiraz dilekçesi sunulmalıdır.
Stajyer ehliyet alan kişilerin tek başlarına trafikte araç kullanmalarında ise bir engel bulunmuyor.
Yasanın Meclis'ten geçmesi durumunda 80 yaşın üzerindeki sürücülerin ehliyetleri iptal edilecek.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri