Sonuç olarak ehliyet ile oy kullanımı gerçekleştirilebilecek.
Resmi dairelerce verilen soğuk damgalı kimlik kartı, pasaport, evlenme cüzdanı, ehliyet (sürücü) belgesiyle oy kullanılabilecek. Oy verirken seçmen bilgi kağıdı zorunluğu bulunmuyor. e-Devlet üzerinden veya YSK aracılığıyla sandık yerleri sorgulanabiliyor.
Seçmen kağıdı kimlik belirlenmesinde belge olarak kullanılmıyor. Bu sebeple oy kullanırken seçmen kağıdının vatandaşın yanında olma zorunluluğu bulunmuyor. Oy kullanılacak okulun adı, adresi ve sandık numarası internet üzerinden sorgulanabiliyor.
Bakanlığımızın yeni hizmeti olan ehliyet bilgilerinin kimlik kartlarına yüklenmesi bugün resmen başladı. Nüfus ve Vatandaşlık Müdürlükleri'nden randevu alan vatandaşlar işlemlerini yaptırarak ehliyet taşımak zorunda olmaktan kurtuluyorlar.
Seçmen Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarasını taşıyan Türkiye Cumhuriyeti kimlik kartı, geçici kimlik belgesi, nüfus cüzdanı, resmî dairelerce verilen soğuk damgalı kimlik kartı, pasaport, evlenme cüzdanı, askerlik belgesi, sürücü belgesi, hakim ve savcılar ile yüksek yargı organı mensuplarına verilen mesleki kimlik ...
İlgili 29 soru bulundu
Kimler Oy Kullanamaz
Kamu hizmetlerinden yasaklı olanlar, Silah altında bulunan erler, onbaşılar ve kıta çavuşları ile askeri öğrenciler, Taksirli suçlar dışında, kasıtlı suçlardan cezaevinde bulunan hükümlüler.
Mührün oy kullanma yerinin dışında zarf, pusulanın arka tarafı, aday fotoğrafının üzeri gibi durumlarda oy geçersiz sayılır. Seçmenlerin oy kullanılırken sadece tercih ettiği adayın altındaki yuvarlak bölüme taşırmadan ve diğer adaya da bulaştırmayacak şekilde mühür basarak oyunu kullanması gerekmektedir.
Ancak, nüfus cüzdanı veya T.C. Kimlik Kartı ibraz edilememesi halinde ilgiliden Ehliyet, Pasaport, Memur cüzdanı, Avukat kimlik kartı, Basın kartı, Yabancılara mahsus ikamet tezkeresi, Yabancı ülke kimlik kartı veya pasaportu belgelerinden biri istenir.
2 Nisan 2018 tarihinden itibaren pasaport, sürücü belgesi ve kimlik kartları tek bir nokta olarak nüfus müdürlüklerinden verilmeye başlanmıştır. 3'ü Bir Yerde uygulaması ile T.C. kimlik kartı, pasaport ve sürücü belgelerine ait tüm süreçler standart hale getirilerek vatandaşlara verilen hizmet kalitesi arttırılmıştır.
Eşleştirme ile sürücü belgesi ve kimlik kartının ikisini birden taşımaya gerek kalmayacak. Kimlik kartı ve sürücü belgesinde yeni bir döneme girildi. Sürücü belgeleri artık çipli nüfus kartlarına yüklenebilecek. Böylece cepte iki yerine tek kart taşınacak.
Seçmenin nerede oy kullanacağını gösteren seçmen bilgi kağıdının getirilmesi zorunlu olmayacak. Seçmen, üzerinde T.C. kimlik numarası bulunan resmi nitelikteki herhangi bir belgeyle oy kullanabilecek.
Eski tip sürücü belgelerinin yenilenmesi için belirlenen son tarih 31.12.2024. Nüfus cüzdanlarının kimlik kartı ile değiştirilmesi ile ilgili belirlenen bir son tarih yok.
Evlenme cüzdanı ile oy kullanabilir miyim? Evlenme cüzdanı ile oy kullanılabilir.
Seçmenler, T.C. kimlik numarası bulunan resmi bir belgeyle oy kullanabilirler. Bu belge, kimlik kartı veya pasaport gibi herhangi bir resmi belge olabilir.
Geçici kimlik belgesi, T.C. Kimlik Kartını almak için başvuru yapacağınız İlçe Nüfus Müdürlüğünden alınır. Her nüfus müdürlüğü tarafından verilmemektedir. Eğer geçici kimlik belgesine ihtiyacınız olduğunu (kayıp, çalıntı, tahrip olmuş nüfus cüzdanı) belirtmez iseniz geçici kimlik belgesi alamayabilirsiniz.
Stajyer ehliyet, 2 yıl boyunca aday sürücü konumundaki kişilere trafikte motorlu taşıt kullanabilme hakkı sağlıyor. Stajyer ehliyet ne zaman biter sorusunun da cevabı niteliğindeki bu süre, sürücü adayının belgeyi nüfus müdürlüklerinden teslim alması ile başlıyor.
TC kimlik kartlarına ehliyetlerin yüklenmesi için ilk olarak randevu almak zorunludur. Hes kodunuz ile randevu aldıktan sonra nüfus müdürlüklerine giderek kısa bir süre içerisinde yükleme işlemlerini yaptırabilirsiniz. Ehliyet bilgilerinin TC kimlik kartına aktarılması işlemi ücretsizdir.
Dezenformasyonla Mücadele Merkezi, kimlikler için herhangi bir değiştirme tarihi olmadığını, ehliyetler için de son değiştirme tarihinin 31 Aralık 2024 olduğunu belirtti.
37 TL harç bedelinin ödendiğini gösteren belge ve son 6 ayda çekilmiş 1 adet biyometrik fotoğraf ile randevu saatinde nüfus müdürlüğüne giderek yeni kimliğe başvurulabilir. Daha sonra yeni ehliyete ve birleştirme işlemine başvurarak kimlik ile ehliyet birleştirme işlemi tamamlanabilir.
Kimlik kartı başvurusu için randevu alınması; yurt içinde Alo199 üzerinden veya https://randevu.nvi.gov.tr/ internet adresinden veya e-devlet kapısı üzerinden yapılır. Kimlik kartı; doğum, değiştirme, kayıp, yeniden kayıt ve vatandaşlığın kazanılması nedenleriyle düzenlenir.
Geçerli kimlik belgesi ( Pasaport, TC veya KKTC Kimlik Belgesi, Ehliyet )
e- devlet kapısı üzerinden veya yurt içinde Alo 199 numaralı çağrı merkezi aranarak kimlik kartının kayıp kart bildirimi yapılmalı ya da nüfus cüzdanı/kimlik kartı kaybı nedeniyle yurt içinde nüfus müdürlüklerine, yurt dışında ise dış temsilciliklerimize yeniden kimlik kartı başvurusu yapılmalıdır.
Üzerinde yer alan Cumhurbaşkanı adaylarına ait bölümleri belirgin bir şekilde ve özel olarak karalanmış, çizilmiş veya işaretlenmiş olan oy pusulası GEÇERSİZDİR. Hiçbir yerine “TERCİH” veya “EVET” mührü basılmamış olan oy pusulası GEÇERSİZDİR.
Geçersiz oy biçimleri
Pusulaya hiç işaret (mühür) koyulmaması (boş oy). Pusulanın oylama kurallarına aykırı olarak işaretlenmesi, mesela: İzin verilenden daha fazla ya da daha az işaret (mühür) koyulması. Sıralama oylamalarında belirtilen ardışıklığın bozulması.
Oy pusulaları geçersiz sayılacak:
Birden fazla siyasi partiye veya bağımsız adaya ayrılan alana taşmış "tercih" veya "evet" mührü basılan oy pusulaları. Sandığın ait olduğu seçim çevresinden başka bir seçim çevresi için düzenlenmiş oy pusulaları. Bütünlüğü bozulacak şekilde yırtılmış veya koparılmış oy pusulaları.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri