Ejder meyvesi ekimi yapıldıktan sonra ağaçlar 30 ve 50 gün süre içinde meyve vermeye başlar. Ağaçlar yeterli bakımı gördükleri takdirde bir yıl içinde birçok kere meyve verebilirler.
Ejder meyveleri, bitki çiçek açtıktan yaklaşık 30 gün sonra olgunlaşır. Bu süre zarfında meyveleri toplayıp hasat edebilirsiniz. İlkbahar döneminde, şubat, mart veya nisan aylarında yapılan dikimlerde, yaz aylarına kadar 4-5 yavru fidan elde edebilirsiniz.
Ejder meyvesi, ilkbahar döneminde Şubat, Mart ve Nisan aylarında dikilmesi gereken ejder meyvesinin fidanları ise, yaz dönemine kadar, 3-5 yavru fidan verir.
Fidanın yaşı, boyu, çeşidi ve genel sağlık durumu ve dikim zamanına bağlı olarak 1 ila 1 buçuk yıl içerisinde meyve vermektedir. Ejder Meyvesi (Pitaya) Fidanının dikim yapılacak zamanı, yine fidenin mevcut durumu (köklü mü? daldan kesilmiş yeni çelik mi?) ve sonraki bakımları meyveyi alabilmenin en önemli koşullarıdır.
22 metre ye kadar uzayabilen Pitaya tırmanabileceği saçaklarını gövdesinde saklar ve uzadıkça bu saçaklar sarmaşıklar gibi uzayarak bulunduğu ortama adeta yapışarak ilerler. Karşısına çıkan engelleri aşarak hiçbir engel bitkinin uzamasına ve tırmanmasına engel olamaz.
İlgili 32 soru bulundu
Ejder meyvesi, (pitaya), kaktüsgiller familyasından bir bitki olduğu için çok fazla suya ihtiyaç duymaz. Bu yüzden toprak kurudukça sulama işlemi yapabilirsiniz. Ancak sulama esnasında suyu sadece toprağa dökmeli, bitkinin gövdesine gelmemesine özen göstermelisiniz.
Ejder meyvesi kaktüs türünde bir bitki olduğundan fazla sulanmaya ihtiyaç duymaz. Uygun koşullarda ekildiğinde havadaki nemden bile su ihtiyacını karşılayabilir. Yaz döneminde 5-7 günde bir kış döneminde ise 10-15 günde bir sulanması yerinde olacaktır.
“Ejder meyvesi bebeklere ne zaman verilir?” sorusu da merak edilen konular arasında. 12.ayında olan bebeğinizi ejder meyvesinin lezzetiyle tanıştırabilirsiniz.
Bitkinin yaşına göre nisan-haziran döneminde başlayan çiçek tomurcukları ülkemizde yaz ayları boyunca sürekli her 30 – 40 günde bir çiçek açar ve ekim – kasım ayına kadar sürekli meyveye döner.
Evet, saksıda ejder meyvesini kolayca büyütüp meyvesini alabilirsiniz. Bunun için saksının büyük olması ve günlük bakımının yapılması yeterli olacaktır. Saksıda ejder meyvesini yetiştirmek için ılıman bir ortamda saksıyı konumlandırmanız gerekir.
Pitaya ejder meyvesi fidanı - 154,00 TL.
Fakat normal şartlarda fidan dikildikten sonra gerçek ve asıl verme başlangıcı ikinci yıl olmaktadır. En verimli dönemi ise 3. yılda başlamaktadır.
Ejder Meyvesi , 21 ile 29 santigrat derece arasında ortalama sıcaklıklarla kuru, tropikal bir iklimi tercih eder. Kısa süreler için 40 dereceye kadar ve 0 dereceye kadar düşük sıcaklıklara dayanabilir.
Buda genelde ilk hasat sezonu olan haziran – temmuz aylarında 500 adet, ikinci hasat dönemi olan ağustos – eylül aylarında 1.000 civarı, üçüncü hasat dönemi olan eylül – ekim aylarında 1.500 civarı ve son hasat dönemi olan kasım – aralık ayında yaklaşık 1.000 adet civarı meyve hasat edilmektedir.
Ejder meyvesi bitkisi kaktüsgillerden olduğu için çok sık sulamaya ihtiyaç duymaz. yalnızca toprağı tamamıyla kuruduğunda sulama yapılması yeterlidir. Sulama esnasında bitkinin doğrudan toprağını hedef almaya dikkat edilmelidir. Bitkinin gövdesine suyun gelmemesi önemlidir.
Genel olarak, Filipinler'de, ejder meyvesi çiçeklenmeden 28-32 gün sonra hasat edilir.
-Verime Geçmiş Bir Pitaya Fidanı Kaç Kilo Meyve Verir:Pitaya fidanı tarlada ağaç başı 50-100 kg meyve verebilir.Saksıda bu verim düşecektir.
Ejder meyvesi hakkında bilmeniz gerekenler
İçeriğindeki bolca C vitamini ile bağışıklık sistemini güçlendiriyor. Vücudu hastalıklardan koruyor. Yüksek kalsiyum miktarı ile kemik gelişimine destek oluyor. Kan basıncını düşürme özelliğine sahip olan ejder meyvesi, yüksek tansiyon riskini önlüyor.
Bitkiye verilecek tuzlu su kök bölgesinde tuz fazlalığına neden olarak bitkinin topraktan su ve besin almasında zorlanmasına ve “fizyolojik kuraklık” denen durumun ortaya çıkmasına yol açar. Oluşacak tuz stresi koşullarındaki bitkilerde enzim aktiviteleri ve zar geçirgenlikleri azalır.
Ejder meyvesi halk arasında pitaya olarak da bilinir. Ejder meyvesini yetiştirilmesi oldukça kolaydır. Kum ve mil bakımından zengin organik topraklarda yetiştirilmektedir. Dikilen ejder meyvesi çekirdekleri yeterli miktarda su ile beslenirse birkaç hafta içinde filizlenebilirler.
Özellikle soğuktan bitkinizi sürekli korumalı, onu 10 derecenin altında kalacak alanlarda tutmamalısınız. 28 santigrat derece ise bitkinin meyve vermesi için ideal sıcaklık olarak belirlenmiştir, bizden söylemesi.
· Organik maddesi yüksek, geçirgen, nemli toprakları sever. · 0 derecede donar, 4 derece altında üşüme zararı başlar. · Güneş ışınlarını çok sever ancak yaz aylarında yüksek sıcaklıklarda hafif gölgeleme ihtiyacı duyar.
Filiz genelde saçaklı uçları kırmızı cinslerde kırmızı beyaz cinslerde koyu yeşil olur. Tomurcuk ise kırmızılarda da beyaz cinslerde de sarımsı açık yeşil bir renkte ve nohut başı gibi olur biraz daha büyüdüğünde nohutu andırır.
Özellikle soğukken lezzeti iki katına çıkacaktır. Ancak ejder meyvesinin kabuğu tüketildiğinde karın ağrısına neden olabilir. Ejder meyvesi ile tatlılarınıza sos hazırlayabilir, salatalarda kullanabilir, kokteyl içecekler hazırlayabilir ve formunuzu korumak için ara öğünlerinize ekleyebilirsiniz.
Kışı yumuşak geçen bölgelerimizde dikim için en uygun zaman Sonbahar , Kışı sert geçen bölgelerimizde ise İlkbaharda fidan dikimi daha uygun bulunmaktadır. Fidanlar İlkbahar da gövdelerine su yürümeden yerlerine dikilmiş olmaları gerekmektedir. Ejder Meyvesi köklü fidan için yılın 12 ayı dikim yapılmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri