Ejder meyvesi günde ne kadar tüketilmeli diye soracak olursanız günde bir taneden fazla tüketmemenizi önerebiliriz. Ejder meyvesinin kabuğu oldukça sert ve acıdır. Bu nedenle tüketmek karın ağrısına sebep olur. Meyvenin sadece yumuşak ve sulu iç kısmını tüketmelisiniz.
Karbonhidrat, lif ve protein bakımından zengin olan ejderha meyvesi, ortalama 1,5-2 ay buzdolabında saklanabilir ancak, maksimum 15 gün içinde tüketilmesi önerilir.
Yemek kaşığını meyvenin kabuğunun kenarlarında gezdirin ve içindeki bölümü gevşetebilmek için kaşığı alta doğru yerleştirin. Meyve olgunsa, kaşık sayesinde kabuğundan kolayca ayrılacaktır. Elde ettiğiniz beyaz etli kısmı, sade bir şekilde tüketebilirsiniz. Ejder meyvesi, özellikle soğukken çok lezzetli bir meyvedir.
Ejder meyvesi, antioksidan bakımından zengindir. İç kısmı kiviye benzeyen bu meyve ülkemizde de tüketiliyor. Tropikal bir meyve olan ejder meyvesinin tüketirken dikkat edilmesi öneriliyor. Çünkü içeriğinde barındırdığı fruktozdan ötürü, aşırı tüketilmesi halinde kilo artışına neden olabilir.
Karbonhidrat, protein ve lif bakımından zengin olan ejder meyvelerini belirli koşullarda saklayabilirsiniz. Kabuğu soyulmayan meyveyi en fazla 15 gün içerisinde tüketmeniz önerilir. Doğru koşullarda saklanan bu meyveler buzdolabında 1.5-2 aya kadar dayanır.
İlgili 35 soru bulundu
Biraz içe doğru çöküyorsa muhtemelen olgunlaşmıştır. Çok fazla yumuşaksa fazla olgundur ve içi o kadar da iyi olmaz. Sertse yemeden önce birkaç gün beklet. Üzerinde koyu lekeler ve kahverengi kuru noktalar varsa veya dalları kuruysa alma.
Ejder Meyvesi Zararları
Çok az kişide alerjik reaksiyona neden olan bir meyvedir. Yine de ilk kez tüketirken tedbirli olmakta fayda vardır. Ejder meyvesinin alerjik reaksiyonları vücudumuzda kendisini geçici kaşıntı ve kızarıklıkla gösterir. Aşırı tüketilmesi durumunda ishal ve karın ağrısına sebep olabilir.
Ejder meyveleri yüksek lif içeriğine sahiptir, bu da bağırsak hareketlerini düzenlemeye yardımcı olur, sindirim kanalından düzgün geçişi kolaylaştırır, peristaltik hareketi uyarır ve sindirim sularının salınmasını indükler.
Ejder Meyvesini Olası Riskleri
Tükettikten sonra alerji belirtilerinizin olup olmadığına dikkat edin. Bir de bu meyveyi tükettikten sonra idrar rengi kırmızımsı bir renge dönebilir. Meyve vücuttan tamamen atıldıktan sonra idrarınızın rengi normale dönecektir.
3. kabaca kivi gibidir. icinde onun gibi cekirdekleri vardir. yumusakligi ve tadi da benzer sayilabilir. ama buyukluk acisindan ejder meyvesi kividen cok daha buyuktur. 4. icinin rengi kirmizi olanlar diskinin rengini pembe yapabilir.
Ejder meyvesi, C vitamini bakımından zengin bir meyvelerdendir. Antioksidan özelliği göstererek vücudu hastalıklardan korur. İçinde kalsiyum oranı fazla olduğu için kemiklerin gelişiminde büyük rol oynar. Kalp ve damar hastalıklarına iyi gelir.
Pek çok meyve gibi ejder meyvesiyle de leziz bir kokteyl hazırlayabilirsiniz. Aynı zamanda ejder meyvesinin yanına limon ya da kırmızı meyveler ile takviye yapabilir, lezzeti ikiye katlayabilirsiniz.
3) Karaciğer Yağlanmasını İyileştirir
Bundan dolayı karaciğere iyi gelen ejder meyvesi yani pitayanın tüketilmesi son derecede önemlidir. Karaciğer yağlanmasını doğal yollardan iyileştirmek için ejder meyvesi tercih edebilirsiniz. Kalorisi de son derecede düşük bir meyve olarak bilinir.
Ejder meyvesini küçük parçalar halinde dilimleyip, yoğurt ve fındık/ceviz ile harmanlayıp hafif bir ara öğün yapabilirsiniz.
Tropikal meyvelerin en lezzetlileri arasında yer alan Ejder meyvesi üreticiyi 80 TL'lik kilogram fiyatıyla da sevindirdi. Türkiye'nin tarım da üretim merkezleri arasında yer alan Mersin'de son yıllarda tropikal meyve üretimi de arttı.
Meyveye dönüşenler ceviz büyüklüğüne ulaşınca bu sayı teke düşürülür. Meyve beyaz cinslerde daha iri olur, 300gr üzerindekiler ticari olarak değerlendirilebilir. 1kg gelen meyve aldık ama ortalaması 400gr civarındadır. Kırmızıda ise 200gr üzerindekiler ticari olarak değerlendirilir, ortalaması da 250gr civarındadır.
Güneydoğu Asya'nın eski zamanlara dayanan güzellik pratiklerinde de kendine yer bulan ejder meyvesinin, bir parça ezildikten sonra yüze uygulanması durumunda yaşlanmayı geciktirdiğine ve daha genç bir görünüm sağladığına inanılıyor. Ayrıca bu yöntem sivilce ve güneş yanığı gibi cilt sorunları için de oldukça etkili.
Karbonhidrat, lif ve protein bakımından zengin olan ejderha meyvesi, ortalama 1,5-2 ay buzdolabında saklanabilir ancak, maksimum 15 gün içinde tüketilmesi önerilir. Ayrıca 7derecede %80 -%90 nemli bir ortamda muhafaza edilmesi tavsiye edilmektedir.
Dağılımı Hylocereus türü pitaya üreten kaktüslerin anavatanı Meksika, Orta Amerika ve Güney Amerika dır. Ayrıca Asya'da Endonezya, Güney Cava, Tayvan, Vietnam, Tayland, Filipinler, Sri Lanka, Malezya, yeni olarak Bangladeş 'de üretimi yapılmakta ve kültür türleri yetiştirilmektedir.
Ejder meyvesinin afrodizyak etkisi olduğu belirlenmiştir. Böylelikle cinsel hayata üst düzeyde katkıları vardır. Aynı zamanda zindelik, güç ve enerji veren bir besin olduğu için yaşam kalitesini arttıran özelliktedir.
1. Yubari kral kavunu. Yetiştirildiği yer Japonya olan bu kavun türü neredeyse araba fiyatına satılıyor. Bu kavunun iki tanesi ise yaklaşık olarak 26 bin dolar.
İsmine gelince, henüz ülkemizde yeni yeni bilinirliği arttığı için farklı kültürlerin etkisiyle pitaya, pitahaya, ejder meyvesi, çilek armudu, kaktüs meyvesi ya da dragon fruit olarak anılabiliyor. Pitaya bitkisinin hiç bir zararlısı olmadığı için zehirli tarım ilaçları ile mücadele gerektirmez.
Ejder meyvesi kabuğu kesinlikle yenememelidir. Eğer yenilirse, karın ağrısına neden olur. Kalp basıncını düşürerek yüksek tansiyon hastalığının önüne geçer. İçeriğinde bol miktarda bulunan likopen sayesinde kalp ve damar hastalıklarına yakalanma riskini büyük oranda azaltır.
İç kısmı çiğ olarak yenebilir, hafif bir tatlılık verir ve kalori yönünden azdır. Pitaya meyve suyu, şarap yapımında ya da diğer içecekleri tatlandırmada kullanılabilir. İşte ejder meyvesinin faydaları...
Kaktüsgiller ailesinden bir bitkinin meyvesi olan pitaya ya da bilinen diğer bir adıyla ejder meyvesi, pembe, kalın ve farklı kabuğunun altında susama benzer siyah çekirdekleri olan beyaz ya da kırmızı bir meyve.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri