Bilimsel ismi hylocereus olan ejder meyvesinin ana vatanı; Meksika, Orta ve Güney Amerika gibi bölgelerdir.
Ejder meyvesi Türkiye'de çok yüksek olmayan ve denize yakın yerlerde yetişmektedir. Özellikle Akdeniz ikliminin hakim olduğu Antalya, Adana, Mersin ve Muğla gibi bölgelerde yetiştirilmesi mümkündür ve son yıllarda yetiştirildiği bölgeler artış göstermiştir.
Mağaza stoklarıyla sınırlıdır. Ürünün stok, fiyat ve kampanya bilgisi teslimat bölgenize göre değişiklik gösterebilmektedir. Pitahaya Tekli Paket, bir diğer adıyla ejderha meyvesi (dragon fruit), bir çeşit kaktüs meyvesidir.
Ejder meyvesi, Meksika ve Orta Amerika'ya özgü tropikal bir meyvedir.
Günümüzde ejder meyvesi ağacı ticari olarak ise, Vietnam, İsrail, Malezya ve Türkiye'de yetiştiriliyor. Bu ağaç ülkemizde ise, Antalya, Mersin, Muğla, Adana gibi denize sıfır olan ve Akdeniz İkliminin hakim olduğu yüksekliği ise maksimum 200 rakım olan yerlerde üretiliyor.
İlgili 32 soru bulundu
Tropikal meyvelerin en lezzetlileri arasında yer alan Ejder meyvesi üreticiyi 80 TL'lik kilogram fiyatıyla da sevindirdi. Türkiye'nin tarım da üretim merkezleri arasında yer alan Mersin'de son yıllarda tropikal meyve üretimi de arttı.
Ama yine az bilinen bir şey daha varsa o da bu meyvelerin uzun süredir Türkiye'de de üretildiği. Aralarında avokado, mango, pitaya (ejder meyvesi), çarkıfelek, longan, liçi gibi ürünlerin de olduğu 40'tan fazla tropikal meyve çeşidi Muğla'dan Adana'ya kadar bir hatta yüzlerce dönümlük seralarda yetişiyor.
Ejder meyvesi, C vitamini bakımından zengin bir meyvelerdendir. Antioksidan özelliği göstererek vücudu hastalıklardan korur. İçinde kalsiyum oranı fazla olduğu için kemiklerin gelişiminde büyük rol oynar. Kalp ve damar hastalıklarına iyi gelir.
Pitaya, bilimsel anlamda Hylocereus cinsi çeşitli kaktüs türlerinin (tatlı pitaya) olarak adlandırılan meyvesidir.
3. kabaca kivi gibidir. icinde onun gibi cekirdekleri vardir. yumusakligi ve tadi da benzer sayilabilir. ama buyukluk acisindan ejder meyvesi kividen cok daha buyuktur. 4. icinin rengi kirmizi olanlar diskinin rengini pembe yapabilir.
Tadı kivi ve armutun karışımına benzetilmektedir. Kalorisi düşük ve vitamin değerleri yüksektir. Meyve suyu yapımında ve şarap yapımında da tatlandırıcı olarak kullanılabilir.
İçeriğinde bulunan yüksek kalsiyum değeri sayesinde kemikleri güçlendirir ve kemik gelişimine yardımcı olur. Antioksidan özelliği ile bağışıklık sistemini güçlendirir. Kalp ve damar hastalıklarına yakalanma riskini düşürür. Yüksek lif içeriği sayesinde bağırsak hareketlerini düzenler ve kilo vermeye destek olur.
Salatalarınıza da ejder meyvesini ekleyebilirsiniz. Çilek, muz ve kivi gibi meyvelerle salata yaparak tüketebilirsiniz. Ayrıca ejder meyvesinin kabuğu acı olduğu için kesinlikle tüketilmemeli. Eğer kabuğu yenirse birtakım rahatsızlıklara neden olabilir.
Türkiye'de ejder meyvesi hangi şehirde yetişir diyenler için de Akdeniz illerinden bahsedebiliriz. Ülkemizde Antalya, Adana, Mersin ve Muğla illeri pitaya yetiştirmeye başlayan ilk yerlerden biridir. Bu şehirler günümüzde de ejder meyvesi söz konusu olduğunda akıllara gelir.
Meyveye dönüşenler ceviz büyüklüğüne ulaşınca bu sayı teke düşürülür. Meyve beyaz cinslerde daha iri olur, 300gr üzerindekiler ticari olarak değerlendirilebilir. 1kg gelen meyve aldık ama ortalaması 400gr civarındadır. Kırmızıda ise 200gr üzerindekiler ticari olarak değerlendirilir, ortalaması da 250gr civarındadır.
Ejder meyvesi kabuğu kesinlikle yenememelidir. Eğer yenilirse, karın ağrısına neden olur. Kalp basıncını düşürerek yüksek tansiyon hastalığının önüne geçer. İçeriğinde bol miktarda bulunan likopen sayesinde kalp ve damar hastalıklarına yakalanma riskini büyük oranda azaltır.
İsmine gelince, henüz ülkemizde yeni yeni bilinirliği arttığı için farklı kültürlerin etkisiyle pitaya, pitahaya, ejder meyvesi, çilek armudu, kaktüs meyvesi ya da dragon fruit olarak anılabiliyor. Pitaya bitkisinin hiç bir zararlısı olmadığı için zehirli tarım ilaçları ile mücadele gerektirmez.
Dragn fruit ve pitaya gibi isimlerle bilinen Ejder meyvesi, kültür bir meyve türüdür. Çin, Endonezya ve Vietnam gibi ülkelerde sıklıkla tüketilen bu meyve türü ülkemizde son 5 yıldır popüler olmaya başladı. Tropikal bir tür olan ejder meyvesi her yerde yetişmez. Ancak Mersin de üretimine başlandı.
3) Karaciğer Yağlanmasını İyileştirir
Bundan dolayı karaciğere iyi gelen ejder meyvesi yani pitayanın tüketilmesi son derecede önemlidir. Karaciğer yağlanmasını doğal yollardan iyileştirmek için ejder meyvesi tercih edebilirsiniz. Kalorisi de son derecede düşük bir meyve olarak bilinir.
Ejder Meyvesini Olası Riskleri
Bir de bu meyveyi tükettikten sonra idrar rengi kırmızımsı bir renge dönebilir. Meyve vücuttan tamamen atıldıktan sonra idrarınızın rengi normale dönecektir.
Pitaya betalain, lif ve fenolik bileşen içeriği ile plazmada HDL kolesterol seviyesini yükselterek, LDL ve toplam kolesterol seviyesini düşürerek antihiperlipidemik etki göstermektedir (HOSSAIN ve ark., 2021; IBRAHIM ve ark., 2017).
Yüksek C vitamini içeriği sayesinde saç dökülmesini engellerken aynı zamanda cilt sağlığı açısından da oldukça fayda sağlıyor. Zengin lif içeriği sayesinde sindirim sistemini düzenleyen bu tropikal meyve kan sulandırıcı etkisi sayesinde trombositlerin birikmesine engel oluyor.
1. Yubari kral kavunu. Yetiştirildiği yer Japonya olan bu kavun türü neredeyse araba fiyatına satılıyor. Bu kavunun iki tanesi ise yaklaşık olarak 26 bin dolar.
Çimlendirme işlemi için plastik bardak veya çimlendirme kaplarına uygun miktarda toprak koyun. Kağıt havluda beklettiğiniz tohumları toprağın üstüne yerleştirin ve üstlerine azıcık toprak ekleyin. Sürekli nemli bıraktığınız topraklarda ejder meyvesi bitkisi, 20 ila 30 gün arasında çimlenecektir.
-Dış Mekan İçin Ekim Zamanı; Haziran. -İç mekanda dört mevsim ekim yapabilirsiniz. -Tohumlar toprağa çok gömülmemelidir, 1 cm kadar altına ekilmelidir. -Tohumun çimlenme süresi 14-28 gündür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri