Radyoaktif iyot; vücuttan çoğunlukla idrar, daha düşük oranlarda ise tükrük, ter ve dışkı ile atılmaktadır. Ağız yoluyla alınan iyodun önemli bir kısmı tiroid bezi tarafından tutulmaktadır.
Vücudun diğer kısımlarında tutulan iyot az miktardadır ve dokulara herhangi bir zararı yoktur. Radyoiyot; vücuttan çoğunlukla idrar yolu ile bir kısmı ise tükürük, ter ve dışkı ile atılır. Atılmayan kısmı ise bir süre sonra kendiliğinden yok olur; yaklaşık 10 gün ila 1 ay arasında vücudunuzda radyasyon kalmaz.
İyot fazlalığı tiroidin hızlı çalışmasına (zehirli guatr-hipertiroidi) neden olabilir, bu sebeple iyot düzeyine bakılmadan ve doktor kontrolü olmaksızın iyot takviyesi kullanmak sakıncalıdır.
İyot eksikliğinin iyotlu tuz tüketerek giderilmesi mümkündür. İyot her ne kadar vücuda gerekli olsa da çok fazla besin ve gıdada olmadığı için eksikliği genellikle rastlanan bir durumdur. İyot eksikliği durumunda iyotlu tuz ya da okyanus tuzu kullanılabilir.
Guatrojenik besinlerin tüketimine kota koyun
Bazı besinler var ki, içeriğindeki bazı besin maddeleri sebebiyle iyot emilimini azaltır. İyot emilimini engelleyip tiroit hormonunun çalışmalarını baskılayan besinler arasında ise çilek, şeftali, soya ürünleri, lahana, karnabahar, ıspanak gibi gıdalar yer alıyor.
İlgili 21 soru bulundu
İyot eksikliği tiroid bezinin büyümesine neden olur. Hamilelerde iyot eksikliği düşüklere, ölü doğumlara veya bebekte gelişme geriliğine neden olabilir. İyot eksikliği tiroid hormonlarının eksilmesine yani hipotiroidiye neden olduğu için bu olumsuz sonuçlarla karşılaşılır.
Belirgin TSH yüksekliği, ileri düzeylerdeki iyot eksikliklerinde beklenir, tiroid bezi uyarılır, tiroglobulin (Tg) sentez ve sekresyonu artar.
İyotun fazla alınması,vücutta iyot fazlalığına neden olur. İyot fazlalığı tiroid hormon üretimini engeller ve hipotiroidi oluşur. Bebek ve çocuklarda hipotiroidi oluşması başta beyin gelişimi olmak üzere tüm vücudun büyüme ve gelişimini bozar.
Tentürdiyotun oral yolla alımıyla zehirlenme sık görülmezken, pansuman amacıyla uzun süreli kullanımıyla; konfüzyon, halüsinasyon, koma, kusma, ateş, prematür ventriküler atımlar, P-Rintervalinde kısalma, transaminazlarda yükselme, proteinüri ile seyreden iyot intoksikasyonu bildirilmiştir (2).
İyodun yarı ömrü normalde 10 saat kadardır, iyot eksikliği durumlarında bu süre uzar. Sağlıklı bir erişkinin vücudunda, %70-80'i tiroid bezinde depolanmış vaziyette yaklaşık 15- 20 mg iyot bulunur.
Hipertiroidi yani tiroit hormonunun fazlalığı durumunda ise saç dökülmesi, aşırı terleme ve hızlı kilo kaybı görülür.
Çok fazla iyot tükettiği tespit edilen hastalarda metabolik asidoz, böbrek yetmezliği, hipotansiyon ve hatta sonuç olarak dolaşım kollapsı görülebilir. Hipotiroidizmi veya hipertiroidizmi olan bir kişinin Lugol solüsyonunu aşırı kullanması durumunda özel bir tehlike vardır.
Herkesin günlük alması gereken bir iyot miktarı bulunur. Bu miktar çocuklarda 90-120 mikrogram, yetişkinlerde 150 mikrogram, hamile veya emziren kadınlarda ise yaklaşık 250 mikrogram olarak belirlenir.
İyot, kimyasal elementler arasında yer alan ve vücudumuz için hayati öneme sahip olan bir element. Canan Karatay, ekmekte bulunan bromür, diş macunlarındaki florür ve çamaşır sularındaki klorürün iyot eksikliğinin en önemli nedenleri olduğuna dikkat çekti. Karatay, "İyot çok önemli bir mineraldir.
İyot yakıcı bir mineraldir. Bu nedenle direkt olarak ağızdan alınması ve cilde temas etmesi sakıncalıdır. Aynı zamanda Lugol alımı ile C vitamini alımı arasında en az 2 ila 3 saat fark olması gerekmektedir. Bunun nedeni ise D vitamini iyotun etkisini azaltmaktadır.
İyotun Faydaları
- Troid bezinin fonksiyonlarını düzenlemektedir. İyot Fazlalığı ve Zararları: Fazla miktarda iyot alınması tiroit bezinin hormon üretimini bozarak iyot eksikliğinde görülen durumların oluşmasına neden olur. Ayrıca, deride alerji ve sivilce görülebilir.
İyodun erime noktası 113.5 °C ve kaynama noktası 184.35 °C olarak bilinmektedir. İyot, birçok element ile bileşik oluşturabilir ancak diğer halojenlerden daha az reaktiftir. Bu element metallere özgü bazı özelliklere de sahiptir. İyot suda çok az çözünür.
Bu nedenle, Povidon iyot dezenfeksiyon ve sterilizasyonda etkilidir. Povidon iyot, insan için düşük toksisiteye sahip virüsleri, bakterileri, sporları, mantarları ve protozoaları öldürebilir.
Yan Etkiler/Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar. Günde 2,000 miligramın üzerindeki aşırı iyot dozları özellikle verem veya böbrek hastalığı gibi durumlarda tehlikeli olabilir. İyot fazlalığı tiroidin papiler kanserine ve hipertiroidiye neden olabilir.
İyot vücuttan idrarla atıldığından, büyük bir toplumda iyot eksikliği tanısını koyabilmek için idrar örneklerinde iyot miktarının ölçülmesi en iyi yöntemdir. Ortalama idrar iyot konsantrasyonunun 50µg/L altında olması iyot eksikliği olarak tanımlanmaktadır (bkz.
Ambalaj miktarı: 30ml 1 damlası yaklasık 6,25 mg iyot içerir Ürünlerimiz Alman Menşeili Merck Ürünleri ile hazırlanmıştır. Ürün Sertifikalarına , ürün kutusu üzerinde bulunan QR kod okutularak ulaşılabilir.
Bu yüzden iyot kullanımı hipertiroidi olan kişiler için sakıncalı olabilir. Ancak hipertiroidi hastaları tiroitin az çalışması veya diğer sebeplerle tiroit hormon ilacı alıyorlarsa normal iyotlu tuz tüketebilirler. Hipotiroidi olanların iyotlu tuz tüketmesinde sakınca yoktur.
İyot içeren ürünlere maruz kalma, iyot duyarlılığı olan kişilerde aşağıdakiler dahil çeşitli belirtilere neden olabilir: Zamanla gelişen kaşıntılı bir döküntü (kontakt dermatit), Kurdeşen (ürtiker), Anafilaksi.
İyot eksikliği; guatr, nodül oluşumu, hipotiroidi, toksik nodüler guatr oluşturabilir. Gebelikte ise ciddi düzeyde eksiklik varsa bebekte hipotiroidi, zeka geriliği, büyüme-gelişme geriliği ve bebek ölümlerine neden olabilir. İyot fazlalılığı ise hem hipertiroidi hem de hipotiroidiye neden olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri