Çünkü bebeklerin anne sütü ile beslenmesi ya da ek gıda ile beslenmesi kaka sıklığını değiştiren etkenler arasındadır. 1-5 gün arasındaki bebeklerin günde ortalama 5 kez kaka yapması beklenir. 1-6 hafta arasındaki bebeklerin ise sıvı kıvamlı olarak 3-4 kez kaka yapması mümkündür.
Ek gıdaya geçişle birlikte bebek kaka sıklığında azalma ve kıvamda koyulaşma görülebilir. Ayrıca bebeğin kakası yediği besinlerin rengine de dönebilir. Ancak eğer 6 aylık bebek kakasında kan varsa bu durum alerjik proktokolit habercisi olabilir.
Erken başlamak anne sütünde azalma, ishal, allerji ve ileride oluşabilecek otoimmün hastalıklar ve kalp damar hastalıkları, diyabet riskini, yutma işlevi ve püskürme refleksi henüz gelişmediği için solunum yollarına besin kaçırma (aspirasyon) ve obesite riskini artırabileceği gibi, geç başlamak da demir eksikliği ...
İlgili 15 soru bulundu
Bebeğinizi yeni bir gıdayla tanıştırdığınızda 3 gün boyunca başka bir gıda vermemelisiniz. Bir de ilk verilen gıda 1-2 tatlı kaşığı kadar az olmalı, daha fazla verilmemelidir. Zira bebeğin temel beslenmesi anne sütü olarak devam ettiği için aç kalma riski yoktur. 3 gün boyunca bu gıdadan azar azar devam edilir.
Ek gıda döneminde çoğu zaman anneler muhallebi yerine ikindi öğününü yoğurttan yana kullanmaktadır. Ek gıda döneminde bebeğin tanıştığı her yeni gıda gibi 3 gün aralıkla sadece 1 çay kaşığı miktarında başlayıp herhangi bir alerjik reaksiyon görülmezse yarım ile tam çay bardağı seviyesine çıkılmalıdır.
Bebeğe günlük 60 – 100 ml kadar meyve suyu verilmesi, laksatif etkiyle kabızlığı önlerken ek gıda olarak gerekli besin ve vitaminlerin teminini sağlar. Günlük diyette lif yönünde zengin elma, armut, kuru erik püresi, bezelye gibi gıdalara ağırlık verilmesi kabızlığın giderilmesinde yararlıdır.
Sıcak banyo, bebeğin dışkısını daha kolay atmasına yardım edebilir. Ayrıca banyo sırasında onun karnına masaj yapmak da faydalı olabilir. Anüsün dış tarafına krem veya vazelin sürmek de onun kakasını yapmasını kolaylaştıracaktır.
Normal olarak bazı bebekler günde 6-7 kez kaka yapabildikleri gibi 4-5 günde bir kez de yapabilirler. Eğer bebek; zorlanmadan, yumuşak kıvamda kaka yapıyorsa, beslenmesi ve kilo alması uygunsa, karnında şişkinlik olmuyorsa 5 gün bile kaka yapmaması kabızlık olarak değerlendirilmez.
Örneğin bazı bebeklerde kabızlık görülebilir. Bu durum özellikle ete başlangıçta, ekmek ve unlu gıdalara başlangıçta, çok sıkı lifli olan gıdalara geçildiğinde görülebilir. Bu durum bir süre daha devam edebilir. Bu dönemde bebeği rahatlatacak şekilde yemeklerini ayarlamak çok önemli.
Ek gıdaya geç geçilmesi bebeğe zararlı mıdır? Evet! 6. aydan itibaren bebekler anne sütünde olmayan vitamin ve minerallere de ihtiyaç duyarlar ve anne sütü yetersiz gelmeye başlar. Ancak bu dönemde ek gıdaya geçilmezse bebekte demir eksikliği başta olmak üzere bazı sağlık sorunları oluşabilir.
Kabız olan bebekler genellikle çok sert, kil benzeri dışkılar üretirler. Sert dışkıların çıkması zor olabilir, bu nedenle atıkları geçmek için normalden daha fazla zorlayabilir. Bağırsak hareketleri olduğunda da bebeğiniz telaşlanabilir ve ağlayabilirler.
Bebeklerde kabızlığın çözülmesi için bol sıvı, su ve yüksek lifli gıdalar tüketilmelidir. Ayrıca püre, havuç, kayısı, elma ve çilek gibi besinler de bebeklerde kabızlık sorununu hızlı bir şekilde çözer.
Bağırsaklarda uzun süre kalan dışkı toksin salgılamaya başlar, toksinler kana karışarak enfeksiyon oluşturur, ameliyat gerektirir. Çok ağır durumlarda ölümle sonuçlanabilir.
Bebeklerde Kabızlık Nedenleri
Bebeklerdeki kabızlığın genellikle yanlış beslenmeden kaynaklanır. Eğer bebeğiniz yeterli/dengeli beslenmiyorsa veya sindirim sistemi az çalışıyorsa kabız olabilir. Bunun dışında, ek gıdaya geçişte yediği besinler, kalsiyum yüksekliği, potasyum azlığı bebeklerde kabızlığın sebebi olabilir.
Bebeğin ıkınma için gerekli, karın kaslarının henüz gelişmemiş oluşu, sürekli olarak yatar pozisyonda olması en önemli sebeplerdir. Bebeğin sadece anne sütü alması, kakanın sıvı olmasına sebep olur. Posalı ve yarı katı olmayan kakada anüsteki kasları uyarmayacağı için bebek kakasını yapamayacaktır.
Bebeklere ya da çocuklara doğrudan zeytinyağı içirmek doğru değildir. Tam içtiği esnada öksürükle zeytinyağı akciğerlere kaçabilir ve kabızlıktan daha tehlikeli bir tablo ortaya çıkabilir. Kabız olan çocuğa lifli gıdalar verilmeli, yemeklere zeytinyağı katılmalıdır.
Kaka yaparken öne eğilmesini sağlayın.
Uygun kaka pozisyonu oldukça basit ve büyük bir fark yaratabilir. Bu pozisyon rektumu dikey pozisyona getirerek çocuğunuza yerçekiminin yardım etmesini sağlayabilirsiniz. Bu durum karın boşluğunu gererek kolonun boşaltımı için rektuma pompalama etkisi yapmasını sağlar.
Kabızlık genel olarak 3 gün civarı sürmektedir. Eğer 3 günü geçmiş ve hala aynı sorun yaşanıyor, kan görülmeye devam ediliyorsa mutlaka bir çocuk doktoruna gösterilmelidir. ' demektedir.
Beyaz ekmek, peynir, yoğurt, muz, patates ve havuç gibi sık yedirildiği zaman bebeklerde kabızlık yapan meyve ve sebzeler bir süreliğine yedirilmemelidir.
Kabızlık sorunu olanlar patates yiyemez bilgisi yanlıştır. Patates lif oranı çok yüksek gıdalardan biridir. Her öğünde tüketilmemek kaydıyla yemeklerde tercih edilebilir.
Bebeğin gece iyi uyuması için uyumadan önce muhallebi verilmesi ya da gece beslenmesinde cicibebe ilave edilmiş devam sütü / inek sütü verilmesi söyleniyor.
İlk ek besinleri öğle öğününde ve aç karna deneyin: tok bebek yeni gıdaları reddedebilir. Bebek, almadığı besinler için zorlanmamalı, bir süre sonra tekrar denenmelidir. Ek besinleri annenin yorgun olmadığı, keyifli olduğu, bebeğine yeni bir şeyler verme heyecanını duyduğu zaman vermek daha uygundur.
Bebeklerin 1 yaşından önce doğal yolla besinlerin içerdiği tuzdan aldığını, ilave tuza ihtiyaç kalmadığını dile getiren Diyetisyen Şengel, “1 yaşından itibaren bebeklere en az miktarda tuz verilmelidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri