Kaplarınızın üzeri açık bir biçimde fırının içerisine yerleştirin ve 75 derecede fansız programda fırınınızı çalıştırın. 1 saat bu şekilde fırında yoğurtlarınızı bırakın. Ardından fırının kapağını açın ve 15 dakika kadar soğumaya bırakın. Soğuduktan sonra yine üstleri açık bir şekilde dolapta 1 saat kadar bekletin.
Tutmayan yoğurt yeniden mayalamak mümkün. Ancak bazı detaylara dikkat etmek gerekiyor. Yoğurt olarak kıvamı tutmayan sütü, 1 saat kadar buzdolabında dinlendirin. Fırını 75 dereceye ayarlayarak 15 dakika bekletin.
Şimdi gelelim mayalama işlemine;Başka geniş tencereniz varsa içine mayalayacağımız süt kabını içine oturtalım kenarda az bi boşluk yapalım ki kaynar suyumuzu rahat dökelim dikkat edelim. Süt kabının yarısına gelecek kadar suyu koyalım fazla doldurmayın . Sütü kavanozlara koyupta tencerenin içinde mayalayabilirsiniz.
Tüm şartlara rağmen yoğurt tutmuyorsa;
Genişçe bir kaba kaynar su ekleyip içerisine mayalanmamış sütün olduğu tencereyi koyun. Birkaç saat bu şekilde beklettikten sonra süt tenceresini buzdolabında 5 saat dinlendirdikten sonra yoğurt hazır olacaktır.
İlgili 37 soru bulundu
Nohuttan Yoğurt Mayası Yapımı
Yoğurt mayası nasıl elde edilir diye merak edenler 15 tane nohut ve 1 bardak günlük süt ile tarifi kolaylıkla yapabilir. Derin bir cam kavanoza nohutları yerleştirip üzerine kaynatılmış sütü dökebilirsiniz. Bir gün boyunca bu karışımı bezle sararak veya kapalı fırında bekletebilirsiniz.
Yoğurt mayalarken kaynatılan sütün sıcaklığı da uygun olmalı. Çok sıcak süt ile yoğurt mayalanırsa, yoğurt fazla sulu olabiliyor veya mayası tutmayabiliyor.
Yoğurdun ideal mayalanma sıcaklığı 45 derece civarındadır. Eğer termometreniz yoksa serçe parmağınızı süre batırınca yaklaşık 7 saniye yanmadan sütün içinde tutabiliyor olmanız gerekir. Sütün daha sıcak olması halinde yoğurt ekşirken, daha soğuk olduğunda ise yoğurt tutmayabilir.
2-Yoğurt mayasının süte homojen karışımını sağlayın.
Yoğurt mayasını önce ılık süt ile karıştırıp, mümkün ise enjektör ( şırınga ) ile sütün içine enjekte etmek, yoksa mayanın sütün her yerine eşit ( homojen ) dağılması için kaşıkla karıştırın.
Çok sıcak süt ile yoğurt mayalanırsa, yoğurt fazla sulu olabiliyor veya mayası tutmayabiliyor. Uygun sıcaklığı ayarlayabilmek için geleneksel yöntemlerde olduğu gibi önce elinizi yıkayın ve parmağınızı batırın. Parmağınız hafif yanacak sıcaklıktaysa mayalama işlemine başlayabilirsiniz.
Yoğurt mayalamakta kullanacağınız süt hazır yani pastörize edilmiş ise yoğurt tutmaz. Maya için kullanacağınız yoğurt hazır yoğurt ise yoğurt sulu olur. Yoğurt yaparken, kesinlikle köy yoğurdu kullanmaya dikkat etmeli, eğer bulamıyorsanız süzme yoğurt kullanmalısınız.
Yüksek lisansım süt ürünleri üzerine olduğu için bu önerilerle yoğurt yapmış birinin mis gibi mayalanmış ev yoğurtları yiyebileceğini söyleyebilirim.
Mayalanma süresi kışın 6-7 saat- yazın 4 saatten fazla tutulursa da sulanma olur. Mayalanan yoğurdun üstüne kapak yerine süzgeç konulmazsa kapakta oluşan buhar su damlacığına dönüşüp tekrardan yoğurdun üstüne damlar ve sulanmaya neden olur.
Sıcak suyu içine doldurun ve yoğurt tasını içine yerleştirerek kapağını kapatmaktır. Bununla beraber yoğurdunuzu mayalarken kutu süt kullanmaktan kaçının. Yoğurdunuzun tutmasına mani olur.
Soğuyan süt tekrar ısıtılıp mayalanır mı? * Yoğurt yapmak için hazırladığınız sütün iyice kaynamış olması ve tamamen soğumadan ilk ısısı düştüğünde kullanılması gerekir. Kaynamış ve soğumuş sütü tekrar yoğurt yapmak için ısıtırsanız hüsranla sonuçlanabilir.
Oda sıcaklığına göre 4 ila 6 saat aralığında bu şekil mayalanmaya bırakılmalıdır. Yoğurt kıvama geldiğinde yemeden önce mutlaka buzdolabında bir gece dinlendirin. Buzdolabında bütün bir gece beklemek taş gibi yoğurt elde etmemizi sağlar.
Küçük bir kapta yoğurt mayasını, şekeri ve yeteri miktarda tuzu karıştırın. Şeker kullanmak, mayayı aktifleştirir ve daha iyi bir kıvam almasını sağlar. Tuz kullanmak ise yoğurdun ekşimesini engeller.
Mesela kapak yerine bir tel süzgeç koyulabilir ve bir bez vasıtasıyla sarılabilir. Bunun ardından ise 5 ya da 6 saat boyunca en az bekletilmeye bırakılmalıdır. Bu süreç içerisinde mayalanmış olan yoğurt damda istendiği gibi taş gibi sert hale gelecektir. Bu süre geçtikten sonra ise buzdolabına kaldırmak yeterlidir.
Ev yoğurdunu 1 litre süt için kullanabilirsiniz. Leziz bir yoğurt için, 1 litre süte en fazla 1 tatlı kaşığı maya kullanın. Oda sıcaklığındaki yoğurdu cam biz kavanoza aldıktan sonra üzerine 43 derece olan sütü ekleyin.
Yoğurt mayalarken ideal süt ısının 40 derece olması gerekir. Aynı zamanda yoğurdun sulanmasını önleyen bir diğer detay da yoğurdun mayası süte katılırken yarım çay kaşığı tuzu mayaya ekleyip öyle süte karıştırın. Az miktarda da olsa tuz yoğurdun sertleşmesine yardımcı olacaktır.
Yoğurt yaklaşık olarak dört saatte mayalanır. Dört saatin sonunda buzdolabına kaldırmalısınız. Yoğurt bekledikçe üste çıkan suyu alıp dökmelisiniz. Beş litre sütün yaklaşık olarak dört litresi yoğurda dönüşür.
Yoğurdun sünmemesi ve sulanmaması için mayalama esnasında sütün çok yüksek sıcaklıkta veya düşük sıcaklıkta olmaması gerekmektedir. Sütün düşük ısıda olması yoğurdun sünmesine neden olurken yüksek ısıda olması ise yoğurdun sulanmasına sebep olmaktadır.
kaynar derecedeki süte yoğurt mayalanmaz çünkü mayalanma işlemini gerçekleştiren bakteriler o sıcaklıkta ölür.
Kaynamaya başladıktan sonra yaklaşık 40 dakika daha kaynatılır. 40 dakikanın sonunda sütün altı kapatılır. Soğumaya bırakılır. Elimizi yakmayacak ama sıcaklığında hissettirecek kadar soğuması gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri