Ekmeği fırında kurutmayın Ekmeğinizin fırında kabarmasını sağlamak için, pişirme esnasında üst ve alt fırın ısısını kullanın. Fan kullanmamaya özen gösterin, aksi durumda hamurun üstü çok çabuk kuruyacaktır.
- Evde yapılan ekmeklerin doğru kıvamı alması için fırında doğru bir şekilde pişirilmesi gerekir. Bunun için de fırın 180 dereceye ayarlanır. - Mayalandırmaya bırakılan ekmekler 15 dakika kadar üzeri kapalı tepside bekletilir. - Bekletme işleminin ardından ekmekler 180 derece önceden ısıtılmış fırına konulur.
Ekmek hamurunuzun içerisinde ılık süt, ılık su kullanmak ekmeğinizin yumuşacık olmasına etki eden malzemelerin başında geliyor. Soda ilave etmek yine hamurun kocaman kabarıp yumuşacık olmasını sağlayan unsurlardan biri.
Hamurdaki gaz kabarcıkları hamurun büyümesini sağlar. İyice dinlenmiş ve çoğalmış ekşi mayalı hamur, bir anda yüksek ısıya maruz kaldığında dışı sertleşir, içiyse gözenekli ve yumuşak bir form kazanır. Ekşi maya ekmeklerin sert olmasının nedeni budur.
Üzerine çırpılmış yumurta sarısı, yoğurt veya süt sürebilirsiniz. Eğer ekmeğinizin parlak bir kabuğu olmasını istiyorsanız, ekmeğinizi fırından çıkardıktan sonra biraz soğuk su ile fırçalayın.
İlgili 24 soru bulundu
Buhar, hamurun yüzeyinin çabucak sertleşmesini engelleyerek ekmeğin kabarmasına yardımcı olur. Hamurun ikinci kez kabarmasına izin verin: Ekmeği ilk kez şekillendirdikten sonra, hamurun tekrar kabarması için zaman tanıyın. İkinci kez kabarma süreci, ekmeğin gözeneklerinin daha da gelişmesini sağlar.
Ekmek, fırından çıktıktan sonra soğumaya bırakılmalıdır. Sıcak ekmeğin iç yapısı hala oturmakta olduğu için, kesilip servis edilmeden önce bir süre dinlendirilmesi önemlidir. Genellikle 15 ila 30 dakika arasında bir süre yeterlidir. Bu süre içinde ekmek içerideki sıcaklığı korur ve kendini tamamlar.
Yoğurma el robotuyla 1/2 l el ılık su ekleyerek pürüzsüz bir hamur elde edene dek yoğurun. 3. Hamuru kalıba alın ve önceden ısıtılmış fırında 200° (orta, fanlı 180°) yaklaşık 50 dakika pişirin.
Ekmek karışımına maya eklemediyseniz ya da az miktarda maya eklediyseniz ekmek kabarmayacaktır. Aynı zamanda karışıma eklediğiniz su sıcak ise, maya tuzla karıştı ise veya makinenin bulunduğu oda sıcaklığı çok düşük ise ekmeğiniz yine kabarmayacaktır.
Daha yüksek miktarda su, geniş gözenekler oluşmasını sağlayacaktır. Ve deneyiminiz arttıkça da su miktarını 600'den 700 mililitreye veya tam buğday ekmek yapıyorsanız 700'den 800mililitreye doğru arttırabilirsiniz.
Paketin üzerinde belirtilen miktarlara uyulmalıdır. Fazla miktarda maya kullanımı mayalanma hızını arttırmakta, ama buna karşılık hoş olmayan keskin bir maya tadının oluşmasına neden olmaktadır.
İlk olarak hazırlayacağınız hamurun büyüklüğüne uygun olarak belirlediğiniz miktarda unu, kullanmış olduğunuz unun etkisine göre %60 ya da %65 oranında soğuk su ile birlikte kazanın içerisine ilave etmelisiniz. Ardından hamurunuzu yaklaşık yarım saat ya da 45 dakika boyunca kazanın içerisinde yoğurabilirsiniz.
Ekmek hamurunu hazırlarken en basit şekilde un, su, tuz ve maya kullandığınız takdirde en uzun süre dayanan ekmeklerden birini elde etmiş olursunuz. Ekmek hamurunun içerisine tereyağı, yoğurt, süt ya da yumurta gibi malzemeler girdiğinde hamur çok kısa sürede tazeliğini yitirebilen bir ekmeğe dönüşebiliyor.
Yemeği daha hızlı pişirmek ve suyunu kaybetmeden kurumasını önlemek istiyorsanız fırını fanlı bir şekilde çalıştırmanız gerekiyor. Bu yöntem rosto tarzı kızartılması gereken etleri pişirirken oldukça kullanışlı oluyor. Fırın fanı özellikle kavurma ya da tatlı yaparken ve ekmek pişirirken kullanmanız tavsiye ediliyor.
Alt ve üst rezistans “fansız” olacak şekilde 220 °C 'de 20 dakika pişirin. Ekmeğin üzeri kızardıktan sonra üst rezistansı kapatın ve 20 dakika daha pişirmeye devam edin. Ekmeğimiz toplamda 40 dakika pişecek. Ekmeğin kalın kabuklu olmasını isterseniz ikinci 20 dakikada fırınımızı ''fanlı'' çalıştırabiliriz.
Fan, sıcak havayı fırın içinde dolaştırarak yemeğin her yerine eşit şekilde yayılmasını sağlar. Böylece yemeklerin dışı kızarırken içi de pişmiş olur ve aynı zamanda fırının üst ve alt kısmındaki ısı farklılıkları da azalır.
Kural: Mayalı hamurunuza şeker ekleyin.
Kısacası şeker açığa çıkar. Mayanın içindeki mantarlar da işte bu şekerle beslenir. Hamura ekstra şeker ilavesi yapmak yani mantarları daha çok beslemek hamurunuzun daha iyi kabarmasını sağlar. 3. Kural: Hamurunuzun yeterince elastik olması için uzun süre yoğurun.
Ekmek yaparken, undaki gliadin ve glütenin proteinleri hamurun yoğrulması sırasında elastik yapıdaki glüten proteinini meydana getirirler. Glüten hamurun iskeletini oluşturur ve hamura elastikiyet kazandırır. Hamuru fazla yoğurmakla glüten yapısı güçlenir; hamur daha sert ve elastik olur.
Hamurlar boyutlarına göre ve oda sıcaklığına göre ortalama 40 dakika - 1 saat arasında mayalanır.
Genel olarak, ev yapımı ekmekler 190-220 derece arasında pişirilir. Fırına yerleştirilen ekmek kabı, yaklaşık olarak 30-45 dakika arasında pişirilir. Pişirme süresi, fırın sıcaklığına ve ekmek büyüklüğüne göre değişebilir. Ekmek, fırından çıkartıldığında, kabı dikkatlice açılır ve ekmek kabından alınır.
Ekmek hamuru, 1 saat daha mayalandıktan sonra 200 derecede önceden ısıtılmış fırında 30 dakika pişirilir.
Hamurun içeriği, ülkeye ve bölgeye göre değişebilir. Ancak, tüm ekmek hamuru tariflerinde, yağ kullanmak yaygın bir uygulamadır.
Tüm haldeki bayat ekmeğimizi yağlı kağıdımızın üzerine koyalım ve tahminen 3 yemek kaşığı suyu elimizle üzerine serpelim. Daha sonra hiç açıklık kalmayacak şekilde yağlı kağıda sarıp fırına atalım. Fırınına göre değişir ama 200 derece fırında 10-15 dk içerisinde fırından çıkmış gibi çıtır çıtır ekmeğimiz hazır.
Kuruyan ekmeklerden galeta unu yapmak isterseniz bu aşamada 180-200 derecede ısıtılmış fırında 10-15dk fırınlayabilirsiniz. Daha sonra fırınlanmış ya da sadece kurutmuş olduğunuz ekmekleri rondoda çekin. Sıkı kapaklı saklama kaplarına koyarak buzdolabından muhafaza edebilirsiniz.
Bu durumda sıcak ve nemli bir ortamda dinlendirebilirsiniz. Hamuru yoğurmak: Hamur düzgün bir şekilde yoğrulmazsa, içindeki maya eşit derecede dağılmaz. Hamuru çok fazla yoğurmak ise sertleşmesine neden olur ve hamur kabarmaz. Hamur elastik ve pürüzsüz bir kıvama gelene kadar yoğurun, ardından dinlenmeye bırakın.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri