Revani, Türk mutfağındaki tatlılardan biridir. Osmanlı döneminde Ermenistan'ın ve Erivan'ın fethedilmesi şerefine Saray aşçılarının icat ettikleri ve Erivan zaferi sebebiyle "Revani" adı verdikleri bir tatlıdır. Revaniye bazı yerlerde sünger tatlısı ya da yoğurt tatlısı da denilmektedir.
Ramazan tatlılarından bir klasik olan revani tatlısının bir diğer adı yoğurt tatlısıdır.
Şekerpare. Farsça şakar (şeker) ve bûre (börek) kelimelerinin birleşmesiyle ortaya çıkmıştır bu tatlının adı. Osmanlı mutfağında şekerli kurabiye olarak da adı geçer.
Alagöz dağının güneydoğusunda denizden 1000 m. yükseklikte kurulmuştur. Aras ırmağının sol taraftan aldığı bir kolu olan Zengi çayının kenarında yer alır. Anadolu, İran ve Kafkasya arasında önemli bir geçiş yolu teşkil etmekte olup Erebuni, Erevan, Yerevan ve Hrastan olarak da anılır.
Revani ile yoğurt tatlısı arasındaki fark nedir? Revani, gözenekleri çok, bol yumurtalı olduğundan rengi sapsarı ve yumuşacık süngerimsi bir tatlıdır. Kıvam olarak pandispanyaya benzer. Yoğurt tatlısı; daha sert, daha açık renk ve daha az kabarık hatta kıvam olarak Şam tatlısına benzer.
İlgili 18 soru bulundu
Revani yapımı kek tarifine oldukça benzer. Aradaki fark içeriğindeki irmik ve üzerine dökülen şerbettir. O yüzden pişirme, hazırlama hatta püf noktaları bile birbirinin aynıdır. Revani tarifine ilk olarak yumurtalar ile şekeri çırparak başlayın.
Revani, Türk mutfağındaki tatlılardan biridir. Osmanlı döneminde Ermenistan'ın ve Erivan'ın fethedilmesi şerefine Saray aşçılarının icat ettikleri ve Erivan zaferi sebebiyle "Revani" adı verdikleri bir tatlıdır. Revaniye bazı yerlerde sünger tatlısı ya da yoğurt tatlısı da denilmektedir.
(d.1475 edirne, ö.1524 istanbul) tam adı: şüca revani.
Farsça ravġanī روغنى "bir tür tereyağlı tatlı, tereyağında pişen her şey" sözcüğünden alıntıdır. Farsça sözcük Farsça ravġan روغن "yağ, özellikle tereyağı veya sadeyağı" sözcüğünden türetilmiştir.
İbiza ismi; Arapça "Yabisah" (يابسة) kelimesinden gelmiştir.
İnce bir hortumun (tulumba) içinden sıkılarak kızgın yağa atılan tulumba tatlısı, adını da yönteminden alıyor.
Fırından aldığımız tatlımız sıcakken soğumuş şerbeti üzerine dökün. Tatlının şerbetini çekmesi için en az 2-3 saat dinlenmeye bırakın. Dinlenen tatlımızı dilimleyip, üzerine isteğe göre Hindistan cevizi ya da Antep fıstığı serperek servis edebilirsiniz.
REVÂNİ i. (Fars. revġanі “çörek, poğaça”dan) Yumurta, şeker, irmik ve unla yapılan bir tatlı: Tezkîr için feth-i Revan ni'meti şükrün / Mecliste gerek kim gele helvâ vü revâni (Nedim'den).
- Fırın 170 derece ayara getirilerek kekin üzeri kızarana kadar ortalama 30 dakika kadar pişirilir. - Kekin ilk sıcaklığı çıktıktan sonra dilimlenir ve sıcak keke soğuk şerbet olacak şekilde şerbet ilavesi yapılır. - Tatlınızın daha lezzetli olması için 1-2 saat dinlendirmeyi unutmayın. Afiyet olsun.
Şerbetli tatlıları eğer 2-3 gün içinde tüketebilecekseniz kuru ve serin alanlarda saklamayı tercih edebilirsiniz. Böyle bir durumda onu buzluğa ya da buzdolabına kaldırmanız gerekmez.
Haşhaşlı Revani Tatlısı İçin Malzemeler :
1/2 su bardağı süt. 1 su bardağı irmik. 1 su bardağı mavi haşhaş
Önceden ısıtılmış 180 derece fırında 30-35 dakika kadar pişirin. Revani pişerken şerbeti için şeker ve suyu bir tencereye alın harlı ateşte şeker eriyene kadar karıştırarak kaynatın.
Revani Kilo Yapar mı? Diyette Yenir mi? 1 diliminde 348 kalori bulunan, orta kalorili tatlı olan revani, sürekli kullanımında kilo aldırır. Revani, diğer şerbetli tatlılara göre kalori bakımından daha masumdur; fakat kullanılan malzemeler göz önünde bulundurulmalı ve doğru oranlarda tüketilmesi gerekir.
Bu tarifi hazırlamak için toplamda 45 dakika gerekmektedir. Bu sürenin 10 dakikası hazırlık, 35 dakikası da pişirme süresidir. Tarifte vermiş olduğumuz malzemeler 12 kişilik klasik revani içindir.
Öncelikle şeker ve yumurtaları iyice çırpalım. Sonra içerisine süt, yağ, un, irmik, kabartma tozu ve vanilyayı sırasıyla ekleyip, iyice karıştıralım. Sonra tepsimizi yağlayalım ve revani harcımızı içine dökelim. 180°C önceden ısıtılmış fırında, 20-25 dk. pişirelim.
Kekimiz ilk sıcaklığı gitmiş şerbetimiz ise oda sıcaklığında olmalı. Şerbetini azar azar parça parça dökelim yoksa birden döktüğümüz zaman hamur olur.
Önceden ısıtılmış 180 dereceli fırında kızarana kadar pişirin. Şerbet için de su, şeker ve limon suyunu 10 - 15 dk. kadar kaynatın. Revaninin ilk sıcağı geçince dilimleyin. Ilıktan biraz daha sıcak olan şerbeti üzerine dökün ve çekmesi için 2-3 saat dinlenmeye bırakın.
Yumurta ve şeker iyice çırpılır. Üzerine süt sıvı yağ eklenir karıştırılır. Daha sonra un irmik kabartma tozu ve vanilya eklenir karıştırılır. Borcam yağlanıp üzerine biraz un serpiştirilir ( borcamda pisen hamur işlerinin altını unlarsanız altı daha güzel kızarır hamur kalmaz).
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri