Eğer kabuğunun parlak olmasını istiyorsanız, ekmeğinizi fırından çıkarır çıkarmaz biraz soğuk su ile fırçalayın. Alternatif olarak pişirmeden önce ekmeğinizin üzerine çırpılmış yumurta sarısı sürebilirsiniz.
Ekmeklerin üzerinin kızarması için yoğurt kullanmak istemiyorsanız yine bir fırça ile üzerlerine su sürebilirsiniz. Eğer ekmeklerin üzerlerinin taş fırın ekmeği gibi olmasını isterseniz de un serpebilirsiniz.
Ekmek hamurunuzun içerisinde ılık süt, ılık su kullanmak ekmeğinizin yumuşacık olmasına etki eden malzemelerin başında geliyor. Soda ilave etmek yine hamurun kocaman kabarıp yumuşacık olmasını sağlayan unsurlardan biri.
Ekmeği sakladığımız torbamız çok geniş olmamalı ki içerisinde hava girmesin. Bunun için kutuya veya poşete koyarken ekmeği tam saracak ürünler; streç film veya kilitli poşetler kullanabiliriz. Ekmeğin küflenmemesi için ekmek kutusunu 15 günde bir sirkeli su ile silebiliriz.
İlgili 40 soru bulundu
Ekmeklerimizin üstüne birer parça tereyağı sürüyoruz. Çırptığımız yumurtaya tuz ve karabiberi ekleyip ekmekleri tek tek batırıp tepsiye diziyoruz. Sırayla üstüne sucuk, domates, biber koyup üstüne de kaşar rendelerini paylaştırıp fırına veriyoruz. Kaşarlar eriyip kızarana kadar bekleyip sıcak sıcak servis yapıyoruz.
Sebep 1 Fırın sıcaklığı yetersiz geliyor olabilir. Eğer kabuk kararmış ama iç kısım çiğ kalmışsa fırın çok sıcak olmalı. Sebep 4- Hamurun su oranı, unun kaldırabileceğinden fazla olduğunda yani çok cıvık olduğunda iç kısım hamur kalacaktır.
Ekmek, çörek ve benzerinin pişirilmesinde kullanılan hamur yoğurma sürecinde ısınır. Bu nedenle hamura eklenen suyun, hamuru, ikincil laktik, butirik ve nem fermentasyonunu önlemek için yoğurma makinasından çıkartırken yaklaşık 22 ila 25°C arasında bir sıcaklıkta tutmak için soğutulması gerekir.
Mayaların Çalışma Prensibi
Mayalar, şekeri bünyelerinde sindirirler. Tıpkı diğer canlılarda olduğu gibi besini sindirip enerjiye dönüştürdükten sonra atık madde ortaya çıkar. Bunlar etil alkol ve karbondioksit gazıdır. Açığa çıkan karbondioksit gazı hamur içerisinde hapsolur ve hamurun kabarmasını sağlar.
Pişirdikten sonra hemen kesmeyin
Tüm aşamalarda gösterdiğiniz sabrı piştikten sonra da gösterin. Ekmeğinizi oda sıcaklığında 30 dakika kadar mutlaka dinlendirin.
Fırını önceden 150° (fanlı 140°) dereceye getirin. Ekmek pişirme kalıbını kapatın ve fırına verin. Ekmeği fırında (altta) yaklaşık 45 dk. kadar üzeri altınımsı kahverengi olana kadar pişirin.
Ilık süt kullanmak hamurun daha hızlı mayalanmasına yardımcı olur.
Teflon tavamıza yağımızı döküp ısınınca yumurtaları kırıp tuzunu ekliyoruz, yumurta pişinceye kadar tahta kaşıkla karıştırıyoruz ki yumurtalarda küçük parçalar halinde pişsin, ardından kırdığımız yufka ekmekleri pişen yumurtanın üzerine ekleyip pembeleşinceye kadar karıştırarak kızarmasını sağlıyoruz, kahvaltıda tercih ...
10. Pişirmeden önce ekmek hamurlarının üzerine fırça yardımıyla yoğurt sürebilir ya da bir miktar un serpebilirsiniz.
EKMEĞİ ÇİZERKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER
-- Hamurun üzerine bastırmayın, yeterince keskin bir bıçak bastırmadan da çizebilir. -- Bileğinizi değil tüm kolunuzu hareket ettirin. -- Bıçağınızı ıslatır hatta sıvı yağla yağlarsanız daha pürüzsüz kesikler elde edersiniz. Bunu özellikle yapışkan hamurlarda yapın.
Bunun için de fırın 180 dereceye ayarlanır. - Mayalandırmaya bırakılan ekmekler 15 dakika kadar üzeri kapalı tepside bekletilir. - Bekletme işleminin ardından ekmekler 180 derece önceden ısıtılmış fırına konulur. Bu şekilde ekmeklerin üzerinin iyice kızarması sağlanır.
CO2, ekmeğin kabarmasını sağlar. Ekmeğin yapısını ise undaki proteinler belirler. Ekmek yapımında; maya, tuz, un-hamur- ve sıcak su (süt ) karıştırılır. Yoğurma işlemi, iyi bir karışım elde edilinceye kadar sürer (Başka bir deyişle, gluten proteini açığa çıkarana kadar sürdürülür) ve ekmek hamuru kabarmaya bırakılır.
Kural: Mayalı hamurunuza şeker ekleyin.
Kısacası şeker açığa çıkar. Mayanın içindeki mantarlar da işte bu şekerle beslenir. Hamura ekstra şeker ilavesi yapmak yani mantarları daha çok beslemek hamurunuzun daha iyi kabarmasını sağlar.
Tüm mayalı hamurları, ağzı kapalı bir kabın içerisine yerleştirerek buzdolabında saklamanızı öneririz. Yumurtalı yaş mayalı hamurlar buzdolabında 1 gün, yumurtasız yaş mayalı hamurlar buzdolabında 2 gün, kuru mayalı hamur da buzdolabında maksimum 3 gün bekleyebilir.
İlk olarak hazırlayacağınız hamurun büyüklüğüne uygun olarak belirlediğiniz miktarda unu, kullanmış olduğunuz unun etkisine göre %60 ya da %65 oranında soğuk su ile birlikte kazanın içerisine ilave etmelisiniz. Ardından hamurunuzu yaklaşık yarım saat ya da 45 dakika boyunca kazanın içerisinde yoğurabilirsiniz.
"BUZ, HAMURU SOĞUK TUTMASI İÇİN KATILIYOR"
Hamurun canlı olması ve hamuru sıcaktan korumak için buz katıyoruz. Hamur az kabardığı zaman hamurun içinin daha sağlam olması için ekmek hamuru yoğrulduğu sırada buz ilave ediyoruz. Bu sıcaklarda buz katmazsak hamuru soğuk tutmazsak hamur kendiliğinden çöker iyi ekmek çıkmaz.
Ekmek fırınlarının yaydıkları ısı nedeniyle binanın statik yapısına zarar verdiğini belirten Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, fırınların müstakil yerlerde olması zorunluluğuna getirilen eleştirilere yönelik, “Depremlere gerekli önlemler hızla alınmaya başlanmıştır.
Fazla miktarda maya kullanımı mayalanma hızını arttırmakta, ama buna karşılık hoş olmayan keskin bir maya tadının oluşmasına neden olmaktadır. Bir tarifi çoğaltıp azaltırken maya miktarı un miktarıyla aynı oranda arttırılıp azaltılmaz.
Yağ ve kullanımı:
Hamurunuzun daha yumuşacık ve gevrek olmasını istiyorsanız, katı ya da sıvı yağ ilavesi ile bunu başarabilirsiniz.
Fırınızı ısıtmaya başlarken içi su dolu, ısıya dayanıklı bir kap koyduğunuzda o nem dengesi sağlanmış oluyor, ekmeğinizin içerisi yumuşacık pişiyor. Dışı da çıtır çıtır kalıyor. Bu sayede o hep hayalinizi kurduğunuz ekmekleri evlerinizde pişirebilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri