Anavatanı Endonezya olup, tüm dünya mutfaklarında baharat olarak kullanılır. Adı Fransızca clou (çivi) dan gelir; çünkü tomurcuklar irili ufaklı çivileri andırırlar. Karanfiller, öncelikle Zengibar, Endonezya ve Madagaskar'da hasat edilir. Aynı zamanda Hindistan ve Sri Lanka'da yetiştirilir.
Hint Okyanusu etrafındaki adalarda da yetişen karanfil ağacı Türkiye genelinde Akdeniz ikliminin hakim olduğu yerlerde yetiştiriliyor. Özellikle Antalya ve Mersin illerinde yetiştirilen karanfil ağacı hoş kokuludur.
Karanfil (Syzygium aromaticum veya Eugenia caryophyllata), Myrtaceae familyasının bir üyesi olan, 10-20 m yüksekliğe kadar büyüyen, 100 yıl veya daha fazla yaşayabilen orta boy bir ağaçtır. Karanfil, eski ve değerli bir baharattır ve Türkiye'nin güneyinde bulunan sıcak iklimli bölgelerde yetişmektedir.
Karanfil çiçekleri balgam söktürücü ve öksürük kesici olarak infusyon ya da şurup halinde kullanılır. Karanfiller çoğunlukla kuzey yarı kürenin ılıman bölgelerinde, özellikle Akdeniz havzasında yetişen bitkilerdir. 80 kadar cinsi 2000'den fazla türü vardır.
Karanfil yetiştirilecek toprak; süzek, bitki besin maddelerince zengin olmalıdır. Toprak pH' sının 6-7 arasında olması karanfil için uygundur. Alkali topraklarda besin maddesi alımı engellenir, asitli topraklarda çürümeler, çeşitli hastalıklarda artışlar görülür.
İlgili 21 soru bulundu
Bu nedenle kışın en az 9 derece sıcaklığa sahip olan ortamlarda karanfil bakılmalıdır. Bu ortamlardan daha soğuk ortamlar karanfil için uygun değildir. Yaz aylarında 18 – 23 derece; kış aylarında ise 9 – 15 derece evde yetiştirilen karanfil için ideal sıcaklık dereceleridir.
Genellikle açık, güneşli ortamı sever. Bundan ötürü özellikle evde yetiştiriliyorsa günde minimum 5 saat açık havayla teması sağlayarak güneş ışınlarından beslenmesi sağlanmalıdır. Karanfilin gereksinimi sıcaklık değil daha çok ışıktır.
Avrupa'da en çok karanfil yetiştirilen ülkelerin başında ise laleleriyle ünlü olan Hollanda geliyor. Bunun dışında Kanada, Lüksemburg, İsrail, Belçika ve Fransa da karanfil yetiştiriciliğinde öncü olan ülkeler arasında yer almaktadır.
Mayıs-Ekim ayları arasında çiçeklenen karanfilin ucunda tek veya toplu çiçekler bulunur. Balkonda ve bahçede yetiştirmek mümkündür. Karanfil çiçekleri, parfüm sektöründe sık sık kullanılır. Hoş kokusuyla evlerde en çok tercih edilen çiçek türlerinden biridir.
Çok sayıda türü ve bu türlerin altında 80'den fazla çeşidi bulunan karanfil çiçeğinin bilinenleri belirli sayıdadır. Yetişme alanlarına göre Alp karanfili ve Anadolu karanfili en bilinenleridir.
İlk aşama olarak sulamadan söz edelim: Karanfil çok sulama gerektiren bir bitki değil. Bu sebeple onu ne zaman sulamanız gerektiğini iyi belirlemeli, toprağının kuruduğundan emin olmalısınız. Eğer toprağı nemli ise bir süre daha sulama yapmadan devam edebilirsiniz.
Karanfil tohumu ekim işleminden sonra toprağın her zaman nemli olması gerekmektedir. Bu sebeple de her gün düzenli olarak sulanması oldukça önemlidir.
Karanfil tohumu ekimi için en uygun zaman Nisan ayı olarak bilinmektedir. Kaç Günde Çimlenir? Karanfil tohumu çok kolay bir şekilde yetiştirilir. Karanfil tohumu ekildikten yaklaşık 20 gün sonra çimlenir.
1000 gr 529,00 TL/kg.
Metabolizmanın hızlanması da yağ yakımının hızlanmasını sağlıyor ve böylece düzenli olarak kullanılan karanfilli su, daha hızlı bir şekilde kilo vermeyi sağlıyor. İdrar söktürücü ve ödem attırıcı etkileriyle karanfilli su, vücutta ödem sonucu oluşan şişkinliklerin de yok olmasını sağlıyor.
Otsu ve çok yıllık bir çiçektir. Kokusu yoğun olan karanfil çiçekleri genellikle ılıman havaları sevmektedir. Boyları 20 ile 40 cm arasında değişir.
C: Karanfil çiçeği kendi içinde farklı anlamları sembolize etmektedir. Beyaz karanfil saflığı, masumiyeti ve şansı simgeler. Pembe karanfil minnettarlığı ve kadının sevgisini sembolize eder. Kırmızı karanfil ise aşkın ve romantizmin simgesidir.
İsa çarmıha gerilirken ağlar ve gözyaşının düştüğü toprakta karanfiller biter. O gün bu gündür; kırmızı karanfil, masum insanların dökülen kanını temsil etmek için kullanılır.
Metabolizmayı hızlandırır. Diş etlerini güçlendirir. İdrar söktürücüdür. Stres ve kaygıyı azaltır.
Kuru karanfil ağrıyan bölgeye konup bekletilirse o bölgeyi uyuşturarak ağrı hissini azaltır.
Bir karanfil kaliteli ise tomurcukları saplarından daha açık renktedir. Hasar gördüklerinde ise yağlı bir tabaka bırakırlar. Güçlü ve acı bir tadı olan karanfilin tazeliğini anlamak için suya atabilirsiniz. Karanfiller suyun yüzeyinde dik duruyorsa taze, yatay şekildeyse bayattır.
Yaz biterken, ağustos ayında başlanır çelik ile çoğaltmaya, şubat ortasında bitirilir. Eğer yazın uzun sürdüğü bir yerde karanfil yetiştirecekseniz (Akdeniz Bölgesi gibi) bu işleme ekim sonu veya kasım başı gibi başlayabilirsiniz.
Sonuçlara göre; karanfil üretimi, diğer kesme çiçek türleri arasında en kârlı olarak tespit edilmiştir. Ayrıca, karanfil üretim kararını etkileyen en önemli faktörler 'üretim masraflarının az olması ve alışkanlıklar' olarak saptanmıştır.
Suyu sevmeyen karanfil çiçeğinin toprağı çok sulanırsa karanfil solar. Kuruyan karanfil çiçekleri makas yardımı ile kesilmelidir. Aksi halde çiçek solabilir. Uygun toprak ve saksı olmazsa, karanfil çiçeği büyük ihtimalle solacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri