Bunu anlayabilmek için ise satın alınmış olan bu ekranın sağ ve sol ile alt ve üst kısmından ekrana bakmak yeterli gelebilir. Bu bağlamda yansıma sorunları, renk kaybı ya da ekran görüntü kaybı gibi durumlar yaşanmıyorsa IPS monitör olduğu anlaşılabilir.
Sıcaklık ve ısınma. Daha önce de belirtildiği gibi, IPS monitörler daha fazla güç tüketerek net görüntüler sunar. Bu ekstra güç tüketimi IPS monitörlerin, LED monitör muadillerine göre daha fazla ısı yaydığı anlamına geliyor. LED monitörler daha parlak olmalarına rağmen, düşük güç tüketimi sayesinde daha az ısınmakta.
Decipat. Ekranın arkasında bir etiket olması lazım. O kodu taratarak her türlü bilgiye erişebilirsiniz.
Günümüzde yaygın olarak kullanılan üç ekran paneli türü var. Bunlar TN, IPS ve VA. Monitör almadan önce bu panel tiplerinin özelliklerini ve farklarını bilmek doğru monitörü tercih etmenize yardımcı olacaktır.
Eğer oyun oynamak dışında tasarımsal şeyler ile de uğraşacaksanız IPS panel tercih etmek gerekir. IPS panellerde, görüş açısı ve renkler konusunda diğer panellere göre daha iyi sonuç alıyorsunuz. VA panellerin avantajı ise daha yüksek kontrast değerlerine sahip olması. Bu da siyahları daha iyi göstermesini sağlıyor.
İlgili 32 soru bulundu
IPS ekran telefonlarda da tercih edilen bir teknolojidir. Bu sistem sayesinde telefon yalnızca dik konumdayken değil yan ve yatay şekilde tutulduğunda da renkler doğru şekilde görülmeye devam eder. Böylece telefonla oyun oynarken veya video izlerken de net görüntüye erişmek mümkün olur.
- Masaüstünde bulunan “Bu bilgisayar” seçeneğine sağ tıklayın. - Sol bölmeden “Aygıt Yöneticisi” bölmesini açın. - Açılan pencerede “Görüntü Bağdaştırıcıları” seçeneğine tıklayarak, sahip olduğunuz ekran kartı bileşenlerini görüntüleyebilirsiniz.
IPS Monitör Nedir? (IPS Monitör Teknolojisi) IPS (In-Panel Switching) monitörler zengin renkler üretmek için paralel şekilde hizalanmış sıvı kristaller kullanır. IPS paneller, sıvı kristallerin değişim düzenlerine göre tanımlanır. Bu monitörler, TN panellerin kısıtlamalarının üstesinden gelmek için tasarlanmıştır.
Ekran Paneli: Bir e-sporcu için biçilmiş kaftan panel elbette TN paneldir. TN paneller doğası gereği yüksek tepkime hızlarına ve yüksek yenileme oranlarına erişebilirler.
Bu durumda canlı ve parlak renkler istiyorsanız OLED ekranlı bir cihaz almalısınız. Ancak renkler biraz sarıya kayacaktır (panel kalitesine bağlıdır). Ancak daha serin ve doğru renkler istiyorsanız, IPS ekranlı bir cihaz satın almanız gerekir. Bu ucuz maliyetin yanı sıra ekran parlaklığında da düşük sonuç verecektir.
Hangisini Tercih Etmelisiniz. Eğer sizin için renk doğruluğu renk canlılığından daha önemli ise IPS ekran, ama çok canlı görüntüler, video, fotograf içeriği tüketmek istiyorsanız ve daha az güç tüketen bir ekran arıyorsanız Amoled ekranları tercih edebilirsiniz.
OLED, IPS LCD'den daha koyu siyahlar oluşturur ve daha iyi bir görüş açısına sahiptir. Ayrıca, OLED daha iyi bir kontrast oranına sahiptir. IPS LCD'ler grimsi resimleri veya siyah veya siyah renkli videoları görüntüler. Resimler veya videolar, LCD'de farklı bir açıdan bakıldığında daha az canlı görünür.
En iyi görüntü kalitesini istiyorsanız, bir IPS ekranı seçmelisiniz. IPS monitör en yüksek renk gamına sahiptir. Oyun grafiklerini en iyi şekilde görüntülediği anlamına gelir.
IPS ekranlarda OLED kadar yaygın değil fakat ekran yanığı kesinlikle olabiliyor.
Zaten ips panelde çok ghosting olmaz. Asıl seni üzecek test ips glow testi olacaktır.
IPS Paneller: Renk Doğruluğu ve Görüş Açısı
IPS paneller, bu konuda en iyilerden biridir. IPS paneller, geniş görüş açısı sunar. Bu, monitörü farklı açılardan görüntüleyen insanların aynı görüntüyü aynı kalitede görmelerini sağlar. TN panellerde olduğu gibi, görüntüyü değiştirmeden monitörün yanından bakmak mümkündür.
IPS ekranların, TFT ekranlardan çok daha hızlı ve daha hızlı frekans iletimine sahip olması nedeniyle, karşılaştırmada kolayca TFT ekranları solladığı yer burasıdır. Artık TFT ekranlar ile IPS ekranlar arasındaki iletim farkı 1ms'ye karşı 25ms civarında olacaktır.
En iyi ekrana sahip telefonlar
DxOMark verilere göre 2023 yılı itibariyle en iyi ekrana sahip telefon Honor Magic 5 Pro oldu. Cihaz, okunabilirlik, renk ve akıcılık gibi birçok konuda ortalama 151 puan almayı başardı. İkinci sırada ise geçtiğimiz yıl tanıtılan iPhone 14 Pro Max karşımıza çıkıyor.
Akıllı telefonlarda kullanılan birçok ekran türü vardır. LCD, OLED, AMOLED, Süper AMOLED, TFT, IPS gibi. İlaveten günümüz telefonlarında nispeten daha az bulunan TFT-LCD. Ayrıca artık orta ve yüksek sınıf telefonlarda sık bulunan IPS-LCD'yi de unutmayalım.
bakalım: Başlat menüsünden Ayarlar'ı açın ve Sistem'e tıklayın. Sistem ayarları menüsünden Ekran'ı seçin ve Gelişmiş ekran ayarlarına tıklayın. Ekran bilgileri altında, PC'nizde hangi ekran kartının bulunduğunu ve ekran kartının özelliklerini görebilirsiniz.
Beş tür monitör vardır: CRT (Katot Işın tüpü), LCD (Sıvı Kristal Ekran), LED (Sıvı Yayan Diyot), OLED (Organik Işık Yayan Diyot) ve Plazma Monitör.
İşte AMOLED ve LCD ekranlar arasındaki en önemli farklar: Kontrast Oranı: AMOLED ekranlar, piksellerin kendi ışığını üretmesi nedeniyle, siyahlar daha derin ve renkler daha canlı görünür. LCD ekranlar ise, bir arka ışık kaynağından yansıtılan ışığı kullanır, bu nedenle daha düşük bir kontrast oranı sağlarlar.
Apple, iPhone'da LCD ekran kullanıyor ve daha yüksek kontrast ve tepki süresi sunan AMOLED'i kullanmıyor.
Intrusion Prevention System'in kısaltması olarak kullanılan IPS, ağ trafiğinin içerisindeki zararlı bağlantıları, zararlı hareketlerin tespit edilerek önlenmesi ve durdurulması için kullanılan bir güvenlik sistemi olarak da nitelendirilebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri