3 günden fazla süre ekşi mayalı ekmek saklamak için en uygun yöntem buzdolabında saklamaktır. Ekmeğinizi daha uzun süre saklamak için isterseniz derin dondurucuda da saklayabilirsiniz.
Ekşi mayayı uzun süre kullanmayacaksanız dondurucuda saklayabilirsiniz. Mayayı besledikten ve aktifleştikten sonra buzdolabı poşetlerine porsiyon porsiyon bölünür. Porsiyonlanmış ekşi maya dondurucuda saklanır, ardından kullanmak istediğinizde dondurucudan çıkartılır ve oda sıcaklığında eritilir.
Mayalanma işleminden sonra 12 saat buzdolabında bekletilmesi ekmeğin daha sağlam dokulu ve lezzetli olmasını sağlar. Fırına verilmek üzere hazırlanan hamurun üzerine jilet yardımıyla çizik atılması hamurun görüntüsünü ve kabarıklığını korumasına yardımcı olur.
Her parça ayrı bir buzdolabı poşetine konularak dondurucuda saklanır. Böylelikle ekşi maya uzun süre saklanabilir. Lazım olduğundaysa oda sıcaklığında erimeye bırakmak yeterlidir. Çözüldükten sonra besleyerek içindeki yararlı enzimleri aktif hale getirebilirsiniz.
Tüm mayalı hamurları, ağzı kapalı bir kabın içerisine yerleştirerek buzdolabında saklamanızı öneririz. Yumurtalı yaş mayalı hamurlar buzdolabında 1 gün, yumurtasız yaş mayalı hamurlar buzdolabında 2 gün, kuru mayalı hamur da buzdolabında maksimum 3 gün bekleyebilir.
İlgili 38 soru bulundu
3 günden fazla süre ekşi mayalı ekmek saklamak için en uygun yöntem buzdolabında saklamaktır. Ekmeğinizi daha uzun süre saklamak için isterseniz derin dondurucuda da saklayabilirsiniz.
Mayalı hamur, buzluğa konulabilen malzemelerden biridir. Bunun için hamur mayalanmaya başladığında parçalara ayırın ve yoğurun. Ayırdığınız bezeleri streç film ile güzelce sarın. Daha sonra hamurları kilitli poşetlere koyup ağzını kapatın.
Ekşi mayayı beslemek için buz dolabından çıkartın, mayanız çok fazlaysa arada bir mayayı azaltmak beslerken pratiklik kazandıracağı için gereklidir. Malum sürekli beslenerek çoğalan bir mayadır.
Yani buzlukta mayayı muhafaza etmek mümkün. Yaş maya canlı bir mikroorganizma olduğu için buzlukta saklandığında etkisi sadece biraz azalıyor. Fakat kullanım miktarını artırdığınızda etkisini gösteriyor. Yaş maya buzdolabında ya da daha soğuk şartlarda olması için buzlukta saklanabilir.
Bozuk ekşi mayalar yemek içerisine kullanılmaması gerekiyor. İnsan sağlığı için oldukça önemli olması nedeniyle, bozuk ürünlerin kullanılmaması gerekir. Bozuk ekşi mayada, kırmızı ve pembe renkte küflenmeler görülür. Hamur içerisinde kırmızı ve pembe renkler görülüyorsa, ekşi mayanın bozulduğunu işaret eder.
Kendi yaptığınız ya da Siyez Evi adresinden satın aldığınız ekşi mayalı ekmeğinizi dondurucuda 3 aydan fazla tutmamanız da söylenen tavsiyeler arasında. Çözdürdüğünüz ekşi mayalı ekmeği 2 gün içerisinde tüketmelisiniz, çözünen ekmeği de tekrar dondurmaktan kaçınmalısınız.
Kısa sürede tüketilemeyecek ekmeğin derin dondurucuda saklanması; bayatlamaması, küflenmemesi ve lezzetini kaybetmemesi için en doğru yöntemdir. Buzdolabının soğutucu veya derin dondurucu kısımlarında kilitli buzdolabı poşetlerinde saklanmalıdır. Bu işlem bayatlama hızını arttırır fakat ekmeğin küflenmesini önler.
Gereğinden fazla satın alınması halinde alındığı gün dondurucuda muhafaza edilmelidir. Donmuş ekmeklerin lezzet kaybına uğramaması için 3 ay içinde tüketilmesi gerekir.
3) Kurutarak Saklama
Bir diğer sevdiğim mayanın gerçekten çok uzun dayanmasını sağlayan da kurutarak saklama yöntemidir. Bunun için yine mayanızı her zamanki gibi besleyin ve bir saat oda sıcaklığında bekletin. Ardından yapışmaz kağıda mayanızı olabildiğince ince bir tabaka halinde yayın.
- Ekshi maya uzun süre beslenmezse (10 günden fazla) veya uzun süre sıcakta kalırsa bozulabilir. Eğer bu mayayı beslerseniz kesinlikle kabarmaz, baloncuklar oluşmaz. - Sağlıklı bir maya hafif ekşi kokar ama kötü bir kokusu yoktur, eğer kötü kokuyorsa (bozulmuş patates gibi veya aseton gibi) mayanız bozulmuş olabilir.
Mikroorganizmalar, mayalar ve bakteriler üzerine çalışmalar yapan biri olarak net cevap vereyim. Merak etmeyin ekşi mayanız bozulmaz.
Mayalı hamurları da buzlukta bekletme şansına sahispiniz. Hamurunda soda, karbonat gibi ekstra kabartan malzemeler olmayan hamurları mayalandırma işlemi henüz başlamışken yoğurup bezelere ayırın. Ayırdığınız bezeleri streç filme sarın ve kilitli buzluk poşetine yerleştirin. Ardından da buzluğa koyun.
Ekşi mayalı ekmek probiyotik etkisi ile bağırsak problemlerini gidererek zayıflamaya, sindirim sistemi (gastirit, reflü, ülser) problemlerine, insülin direncine, demir eksikliği anemisine, vitamin ve mineral eksikliklerinin giderilmesine yardımcıdır.
Yaş mayanın kullanımı, birçok tarifte su içerisinde eritilerek gerçekleştirilir. Buzdolabından çıkartıldıktan sonra ılık su ve şeker içerisinde yumuşatılan maya kullanıma hazır hale gelecektir.
Hamuru katlama işlemine 2 saat dinlendirip, tuzunu verdikten sonra yarım saat daha dinlendirip geçiyoruz. Bundan sonra 5 saatimiz var. ilk 2 saatte her yarım saate bir, geri kalan 3 saate saat başı katlama işlemi yapacağız ve toplamda 7 katlama ile bitirip ikinci mayalanma sürecine geçeceğiz.
Bazı artan ekşi maya, eğer güçlü ve sık beslenen bir koloniden geliyorsa, ekmek veya pizza yapımında dahi kullanılabilir; ancak genelde, inaktif olarak tabir edilebilen bir canlılığa sahip olduğundan sınırlı fermantasyon kapasitesi sergiler.
*Mayayı karıştırdıktan sonra kavanozun kapağını çok sıkı kapatmayınız. İçinde gaz oluşmasın. *Mayayı karıştırırken kavanozun etrafına bulaşmış olan mayaları tahta kaşığın sapı ile aşağı doğru itin ki ekşiyip tadını bozmasın.
Benim her sene yapıp dondurucuya attığım bir tarif çalıştığım için akşamdan çıkarıp sabaha hem donu eriyor hem mayalanıyor pişi, pizza, gözleme, bazlama, poğaça vs. Ne istersem yapıyorum.
Yapmamız gerekenler çok basit mayasız hamur buzdolabında ya da buzlukta ağzı iyice kapak olarak 1 hafta, yaş mayalı hamur sadece buzdolabında 2 gün, toz mayalı hamurumuz ise 3 gün yine buzdolabında ağzı kapalı olarak muhafaza edilebilmektedir.
Banyolu börek, sodalı çıtır börek, rulo börek gibi buzluk böreği tarifleri, bazısı kıyır kıyır bazısı yumuşacık buzluk poğaçaları, buzlukta saklanan pide ve lahmacunlar, mantılar derken dolu dolu bir liste oldu. Hiçbiri de buzluğa girdiği için lezzetinden ve tazeliğinden kesinlikle ödün vermedi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri