13- Diğer Nedenler: Eksik gün nedeni sayılan nedenler arasında bulunmuyorsa, diğer nedenler kodu seçilebilir. Eksik gün nedeninin niteliğine göre her zaman düzenlenebilir nitelikte olan veya olmayan belgelerle ispat edilir. 15- Devamsızlık: İşçinin mazeretsiz şekilde işe gelmemesi halinde bu kod seçilir.
13- Sgk Eksik Gün Nedenleri
Çalışanın 30 günden az çalışma sebebi diğer maddelerde belirtilen bir nedene uymuyorsa bu kodla bildirim yapılır.
Bu kod “Askerlik” tanımlanmıştır. İşçi askerlik görevini yerine getirmek üzere işten ayrılmışsa bu kod seçilecektir. SGK Çıkış Kodu 13 Nedir? gerekçesiyle iş akdini sona erdirmiş ise, çıkış kodu olarak bu kod seçilir.
SGK eksik gün tabiri, bir aylık çalışma süresi içerisinde çalışanın kaç gün eksik prim günü olduğunu ifade eder. Eksik gün bildirimi ise çalışanın çeşitli sebeplerle 30 günden az çalışmış olması durumunda işverenler tarafından bağlı olunan SGK'ya bir belge ile yapılan bildirimdir.
21-Diğer Ücretsiz İzin: Özellikle Nisan dönemi öncesi için, kısa çalışma uygulaması kapsamında olduğu halde, kısa çalışma ödeneğinden faydalanamayan işçilerin, sadece kısa çalışmaya dayalı eksik günleri bu kod üzerinden bildirilecektir.
İlgili 28 soru bulundu
12- Birden fazla: Eksik gün sebebi birden fazla ise bu kodla bildirim yapılır. (Hem hastalıktan raporlu olması hem de kısmi istihdam olması gibi) Eksik gün nedeninin niteliğine göre her zaman düzenlenebilir nitelikte olan veya olmayan belgelerle ispat edilir.
SGK eksin gün, çalışan kişinin o ay işe gelmedikleri günleri ve nedenini ifade eder. Çalışan iş yerinde 30 günden az çalıştığında bu bildirim yapılır.
Ay içerisinde hiç çalışmayan ve (0) gün (0) kazanç şeklinde bildirimi yapılan sigortalılar için işverenlerce eksik çalışma nedenlerinden “07-Puantaj Kayıtları” kodunun seçilmesinin engellendiği açıklanmıştır.
kapsam dahilinde olmak üzere eksik gün nedenlerine “25- Diğer Belge / Kanun Türlerinden Gün Tamamlama” koduyla yeni bir eksik gün nedeni ilave edilmiştir. Yabancı sigortalı çalışanlar için bazı belge türlerine ilişkin olmak üzere eksik gün kontrolü yapılabilmesi imkanı sistemden kaldırılmıştır.
iliskin olmak üzere eksik gün nedenlerine “25-Diger belge/kanun türlerinden gün tamamlama” adında bir eksik gün nedeni ilave edilmistir. Bu kapsamda bildirimi yapılacak Türkiye Cumhuriyeti vatandası sigortalılar ile yabancı uyruklu sigortalılar için bu eksik gün nedeninin seçilmesi gerekmektedir.
Puantaj eksik gün bildirimi, çalışanın belirli bir zaman dilimi içinde çalışma süresinin yanlış veya eksik olarak bildirildiğini gösterir.
İşten çıkarılmada 25 kodu girilmişse kıdem tazminatı ve işsizlik maaşı alınır.
Eksik Gün Bildirim Formu Uygulaması Kaldırıldı, Asgari Ücret Desteği Düzenlemesi. Eksik Gün bildirimi uygulaması: 27 Mart 2018 tarihinden itibaren “Eksik gün bildirim formu” nun düzenlenmesine gerek kalmamış bulunmaktadır.
SGK verilecek belge türlerinden biri de 13 No.lu belge türü olup,işsizlik sigortasından muaf olacaklar için seçilecektir.
Eksik gün nedeninin bildirildiği aylık prim ve hizmet belgesinin yasal olarak verilmesi gereken son günü izleyen 6 aydan sonra değiştirilmesinin talep edilmesi halinde ise değişiklik talebinin her zaman düzenlenebilir nitelikte olmayan belge ile kanıtlanması istenilecek, kanıtlanamaması halinde ise değişiklik ...
Eksik gün bildiriminde işveren Sosyal Güvenlik Kurumu'na her ayın 23'üne kadar çalışanlarının işe gelmedikleri günleri belgeleyerek bildirmesine deniliyor. Bu eksik gün bildirimi çalışanın iş yerinde 30 günden az çalışması ile bildirilmektedir.
Sigorta giriş tarihinden sonra mecburi durumlardan dolayı sigorta primi eksik kalan kişiler için "askerlik borçlanması" ve "doğum borçlanması" gibi imkanlar sunuluyor. Çalışanlar, bu imkanlar dahilinde eksik kalan primlerini tamamlayarak emekli olma hakkına sahip oluyorlar.
Yaşı doldurmuş ancak prim günü eksiği olanlara emekli olma imkanı sağlanıyor. Belli bir yaşın üstünde olan vatandaşlar, eksik primlerini borçlanıp emekli olabilecek. Yapılandırma kanunuyla geçmişe dönük borçlanan Bağ-Kur'lulara yaş, yıl ve prim şartını yerine getirmeleri halinde emekli olabilme fırsatı verilmişti.
İşverenin sigorta primlerini ödememesi dediğimiz zaman eksik ödenmesini de kastediyoruz. Yani ödenmemesi veya eksik ödenmesi halinde bu ceza söz konusu olur. Buna göre; eksik bildirimin yapıldığı her ay için işverene asgari ücretin 2 katı kadar idari para cezası uygulanmaktadır.
Ücretsiz İzine Çıkarılan Çalışanlara Yönelik Eksik Gün Kodu Olarak “28 Pandemi Ücretsiz İzin” Kodu Sisteme Tanımlanmıştır.
Kısa çalışma ödeneği alan sigortalıların aynı ayda başka bir eksik gün nedeni olması halinde (İstirahat, tutukluluk vs) eksik gün nedeni olarak “27-Kısa çalışma ödeneği ve diğer nedenler” kodu seçilmelidir.
Eksik gün nedeni olarak kısmi istihdam (06 kodlu) seçilip 20 günden fazla hizmet bildirilmesine çalışıldığında “Eksik gün nedeni olarak “6-Kısmi İstihdam” seçilenler için 20 günde fazla hizmet bildirilemez.” şeklinde uyarı verilmektedir.
Eksik sürelerin ayın 28, 30 veya 31 gün çektiği üzerinde durulmaksızın 30 güne tamamlatılacağı, belirtilmektedir. Bu kapsamda ay içerisinde hiç çalışmayan, (0) gün (0) kazanç ile bildirimi yapılan sigortalılar için işverenlerce eksik gün nedenlerinden biri olan “07-Puantaj Kayıtları” nın seçilmesi engellenmiştir.
ÖZET: Sosyal Güvenlik Kurumu e-bildirge uygulamasında programsal düzenleme yaparak, eksik gün nedeni olarak “kısmi istihdam (06 kodlu)” seçilmesi halinde 20 günden fazla hizmet bildirilmesine izin vermemektedir.
Bunun dışında geçmişe dönük topluca prim ödeme hakkı bulunmuyor. Kalan eksik günlerinizi sadece isteğe bağlı sigorta primi ödeyerek tamamlayabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri