İnşaat sektöründe radye temelin gerçek ismi radye jeneral temel olarak bilinmektedir. Bu temel yükün zemine düzgün ve sistemli şekilde aktarılmasını sağlamaktadır. Bu temelin en bilindik avantajı depreme karşı dayanıklı oluşudur. Radye temel deprem olduğu esnada ilgili bina yapısıyla beraber hareket etmektedir.
Bina temeli, Kirişler, radye temelin üzerine oturtulur. Kolon yüklerini, daha geniş bir alana yayarak radye temele aktarmak için yapılır. içerisinde kullanılabilir hacimler oluşturmak amacıyla yapılırlar. temeller, kazık temeller ve kesonlar olmak üzere üçe ayrılırlar.
Zeminin statik değerlendirmesi yapıldıysa ve zemin sağlam olarak görülüyorsa mütemadi temel tercih edilebilir. Tabi çok katlı bina olmaması şartıyla! Ama alüvyal bir zemin ise ya da depremsellik açısından zeminin riski fazlaysa radye temele başvurmanız önemli!
Depreme en dayanıklı temel sistemlerden bir tanesi de radye temel sistemidir. Dolayısıyla radye temelin ilk tercih edilmesinin sebebi depreme dayanıklı zeminler oluşturmaktır.
İlgili 35 soru bulundu
Sağlam zeminin derinde olması keson temel ve kazık temellere göre daha geniş karne ve sağlam temel yapmak gerektiği durumlarda keson temeller uygulanır. Bu tip temeller, zemin üzerinde içersisi boş olarak inşa edilip, ağırlığından da yararlanarak, istenilen derinliğe indirmek suretiyle oluşturulur.
Mütemadi temel, değişik nitelik gösteren zeminlerde farklı oturmaları engellemek için de etkili bir çözümdür. Sürekli temeller bir kirişe oturan kolonlar görünümündedir. Zemin gerilmesi yük, kolonlar da mesnet olarak düşünüldüğünde, sürekli temel ters çevrilmiş bir kiriş gibi görünebilir.
➢Tekil temelin plandaki en küçük boyutu 0.70m den ve alanı 1.0m2 den ve temel yüksekliği 0.25m ve konsol boyunun ¼ ünden küçük olmamalı, beton örtüsü de 50m den az olmamalıdır.
Depreme dayanıklı yapılar binanın yaşı, yaşına göre aldığı hasar durumu, bina görünüşü açısından birtakım fikirler verebilir. Örneğin 10 yıllık sağlam bir yapı depremde hasar görmez.
Binaların sağlamlığını kontrol ettirmek için bir diğer ve güvenilir seçenek ise deprem testi yaptırmak. Belediye ve diğer kuruluşlara başvurarak bina deprem testi yaptırılabilir. Başvuru sonrası yetkililer binayı kontrol ediyor ve detaylı inceleme sonrası uzman şirketlere yönlendiriyor.
Ancak mütemadi temelin genişliği 100 cm den küçük olamaz sizde 60 cm ve 80 cm. Ayrica iki kolon arasi mesafe den kanaklı bağ kirişi 40 cm olamaz en az 60 cm olmalı dolayisiyla mütemadi temel de 60 cm olur.
Dere yatağı veya dolgu alanlar doğal afetlere karşı riskli alanlardır. Sert, kayalık zeminlerdeki yapılar ise depreme karşı çok daha dirençlidir. Yumuşak, dolgu ya da homojen olmayan zeminlerde dayanıklılık, uygun temel ve inşaat şekli ile sağlanır.
Pabuç temeller birbirlerine “bağ kirişleri” ile bağlı ise daha uygun bir durumdur. Temel ne kadar derinde ise daha sağlam ve yerleşmiş bir zemin üzerinde olma olasılığı da o kadar artar. Sığ ve pabuç temeller depremde daha elverişsiz davranış gösterir.
Sürekli temel olarak da bilinir. Zemin etüdünün yetersi olması durumunda mütemadi temel rahatlıkla kullanılabilir. Su basman seviyesini yüksek yapmak istediğimizde bu temel çeşidini kullanabiliriz. Çünkü bazı durumlarda Tarla yol kotundan aşağıda olabilir bu durumda su basman seviyesini yüksek tutmamız gerekmektedir.
Pabuç temeller birbirlerine “bağ kirişleri” ile bağlı ise daha uygundur. Temel ne kadar derinde ise daha sağlam ve yerleşmiş bir zemin üzerinde olma olasılığı da o kadar artar. Sığ ve pabuç temeller depremde daha elverişsiz davranış gösterir.
Fore kazıklar, binayı zemine bağladığı için, deprem nedeniyle özellikle dar ama yüksek binaların komple devrilmesini engeller. Fore kazıklar eğimli arazide bulunan binalar için oluşacak heyelanı durdurucu etki yaratır. Fore kazıklar eğimli arazide bulunan binaların zamanla aşağı doğru kaymasını engeller.
Yüksek katlı binaların depreme karşı güvensiz olduğu düşünülebilirken, uzmanlar ise 1 ve 2 katlı binalar ile 20 kat ve üzerindeki binaların depreme karşı daha güvenli olduğunu belirtti.
Bunun nedeni binanın ömrünün birçok dış etkene bağlı olmasıdır. Binanın ömrünü bitirmesinin başlıca dış etkeni ise korozyondur. Fakat ortalama değerlere bakılarak Türkiye'de yapılan bir binanın 60 ila 70 yıl arasındandır.
Taş evler, her türlü iklim koşullarına uyum sağlayabilmektedir. Bu nedenle deprem bölgelerinde taş ev seçimi yapılması oldukça avantajlıdır. Meydana gelen depremlerin ardından taş evlerde herhangi bir hasar oluşma ihtimali yok denecek kadar azdır. Taş evler, zemin itibariyle sağlam evlerdir.
Temel derinliğinin belirlenmesi projelemede önemlidir. Temel tabanı ile zemin yüzeyi arasındaki düşey uzaklığa temel derinliği adı verilir. Temel derinliğinin belirlenmesinde; zemin çeşidi, tabakalaşma durumu ve yeraltı su seviyesi ile iklim bölgesi ve toprak don derinliği dikkate alınmalıdır.
Don derinliğindeki mantık temel altındaki toprağın donup çözüldüğünde hacminde oluşacak değişikliklerden kaynaklı temelde oturmalara sebep olabilir. Bu nedenle temel alt kotun don derinliğinin altında kaldığında don derinliği şartnı yerine getirmiş olursun.
Tekil temel boyutu 70cm'den az olamaz. Tekil temel alanı 1m²'den az olamaz. Tekil temel kalınlığı 25cm'den az olamaz. Tekil temel kalınlığı konsol açıklığın 1/4'ünden az olamaz.
Radye jeneral olarak da bilinir. Dolgu zeminlerde, emniyet gerilmesinin düşük olduğu ya da fazla sıkışabilen zeminlerde, kolonların birbirine çok yakın olduğu durumlarda radye temel uygulanır. Bina zemini tamamen örten ve tersine çalışan bir döşeme üzerine oturtulur.
Radye temel, gerçek adıyla radye jeneral temel, yükün zemine düzgün bir şekilde dağılmasını sağlar. Radye temelin depreme karşı büyük bir avantaj sağladığı bilinmektedir. Radye temel deprem anında yapıyla birlikte hareket eder ve yapıda hasar oluşmasını büyük ölçüde engeller.
Sürekli temellerde minimum kiriş yüksekliği 50 cm, temel pabucu genişliği 60 cm pabuç kalınlığı ise 25 cm olacaktır. zemin kotundan en az 60 cm aşağıda olmalı, don etkisi olan yörelerde bu mesafe donma derinliğinin altına kadar olmalıdır. projelendirilirken 1/50 ölçeğinde aplikasyon (yerlerini saptama) planı çizilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri