Etler pişince içine buharda pişen köfteler ve geceden ıslatılmış nohutlar katılır. Arzuya göre su eklenerek nohutlar yumuşayana kadar kaynatılır. Sumak tohumlarının suyu süzülerek ekşili köfteye ilave edilir.
½ kg kıymayı çukur bir kaba koyun, 1 adet soğanı, ½ bağ maydanozu ve 2 diş sarımsağı ince ince kıyıp sırayla kıymaya ekleyin. Sonra karışıma 1,5 tatlı kaşığı kimyon, 1 tatlı kaşığı karabiber, 2 tatlı kaşığı köfte baharı, 1 çorba kaşığı sumak ekleyin..
Tencereye su konulur, kaynayınca içine meseler atılır. Suyun üstüne çıkınca pişmiş olur, kevgir ile alınır. Daha sonra tavaya yağ, salça limon, pul biber, tuz, sarımsak konulur pişirilir. Mese halinde yapılan köftelerin üzerine dökülür.
İlgili 41 soru bulundu
Karbonat köftenin, pişerken kabarmasını ve piştikten sonra daha yumuşak olmasını sağlar. Köfte harcına karbonat atmak iyi köfte yapmanın çok kişi tarafından küçük ama önemli püf noktalarından bir tanesidir.
Köfte harcını yoğururken de bir miktar su ile yoğrulmalıdır. Bu sayede malzemeler birbirine daha iyi tutulur, harcın dağılmasına engel olunur. Dağılmayan köfteler için dikkat edilecek bir diğer durumda köfte yoğrulup şekil verildikten sonra en az bir kaç saat dinlendirilmesidir.
Ekşili Köfte Nasıl Yapılır? Ekşili köfte yapımı için; derin bir kap içine 250 gr kıyma koyun. Üzerine 1 adet yumurta kırın. 1 adet rendelenmiş soğan, 2 yemek kaşığı pirinç, 2 yemek kaşığı galeta unu, tuz, 1 tatlı kaşığı nane, karabiber ve isteğe bağlı olarak 1 tutam ince ince doğranmış maydanoz ekleyin.
Sumak ekşili dolma yaparken dolma içinde sumak ekşisi kullanabilirsiniz. Her ne kadar pek çok etli yemekte rahatlıkla kullanabileceğiniz bir sos olsa da özellikle Adana ve Maraş bölgesinin yöresel lezzetlerinde sıklıkla kullanabileceğiniz bir tat olarak karşımıza çıkar.
SUMAK TOZU NASIL KULLANILIR? Sumak tozu sumak tanelerin öğütülmesi ile elde edilir. Sumak suyu ya da çayı için sumak taneleri kullanılırken yemeklerde, soslarda ve etlerde sumak tozu kullanılır. Eklemek istediğiniz ürün içine elde etmek istediğiniz lezzete ve damak tadınıza göre sumak tozu ekleyebilirsiniz.
½ kg kıymayı çukur bir kaba koyun, 1 adet soğanı, ½ bağ maydanozu ve 2 diş sarımsağı ince ince kıyıp sırayla kıymaya ekleyin. Sonra karışıma 1,5 tatlı kaşığı kimyon, 1 tatlı kaşığı karabiber, 2 tatlı kaşığı köfte baharı, 1 çorba kaşığı sumak ekleyin..
1yemek kaşığıdomates salçası 8bardaksu. 1çay kaşığıkekik. 1çay kaşığıkarabiber.
Daha sonra küçük küçük yuvarlayın sosu yapmak için tencereye yağı ve salçayı ve nanesini koyun. Sonra içine sarımsak rendeleyin biraz kavurun. Kaynamaya başladıktan sonra daha önceden haşlanmış nohutu ekleyin. Sonra köfteleri ekleyip kaynamaya bırakın tuzunu karabiberini ekleyin.
Ekşili Köfte'NİN YAPILIŞI
Kıymaya çok ince çentilmiş soğan, bir yumurta sarısı, yeteri kadar tuz, karabiber ve ufalanmış bayat ekmek karıştırılarak iyice yoğrulup 10 dakika dinlendirilir köfteler küçük yuvarlaklar haline getirilerek yağda kızartılıp altı düz tepsi veya karavana cinsi bir kaba çıkartılır.
Yapım aşamasında içerisine koyacağınız tüm malzemelerin oda sıcaklığında olmasına özen gösterin. İçine mutlaka yumurta, un, ekmek kırıntısı gibi bağlayıcı bir malzeme ilave etmeyi ihmal etmeyin. İçerisine soğanları rendelemeden ve suları da sıkılmış bir halde ilave edin. Köfte harcını sulandırmasınlar.
Ekmek Katın
Köfte hamurunun iyi bir kıvamda olması için harcına ekmek içi ya da galeta unu katmanız gerekir.
Diyelim hazırda az yağlı kıymanız var ve köfte yapmak istiyorsunuz. Harcın içine kıyma miktarıyla orantılı olarak 1-2 yemek kaşığı kadar zeytinyağı ve yumuşak tutması için süt ekleyebilirsiniz.
Limon suyu sayesinde etlerimiz daha yumuşacık ve lezzetli olacaktır. Fırın sıcaklığına dikkat; Mangal veya tava dışında eti fırında pişiriyorsanız, fırın sıcaklığın 180 derecede olması gerekiyor. Tuzu sonradan ilave et; Pişirme sırasında tuz eklemeyin. Sonradan tuzu eklerseniz etiniz sertleşmez.
Köftelik kıymanın kuralı %70e %30dur. Dana kıyması ile koyun kıymasını daha et çekilmeden karıştırmak gerekir. Seçeceğiniz kıyma mutlaka yağlı olmalıdır fakat ne pişirdiğinizde ekmek banacak kadar çok yağ bırakacak kadar çok yağlı ne de pişirirken kuruyup kalacak kadar az yağlı olmalıdır.
Ekmek kırıntıları kullanın
Ekmek kırıntıları, köfte tarifi için kullanılması tavsiye edilen bağlayıcı malzemelerden bir tanesidir. Birçok köfte tarifi, ekmek kırıntıları içermektedir.
Köfteye karbonat fazla konursa ne olur? Karbonat köftenin, pişerken kabarmasını ve piştikten sonra daha yumuşak olmasını sağlar. Köfte harcına karbonat atmak iyi köfte yapmanın çok kişi tarafından küçük ama önemli püf noktalarından bir tanesidir.
- Köfteye yumurta eklemenin doğru olmadığını söyleseler de tavada yapılan köftenin dağılmasını önlemek için ekleyebilirsiniz. Eğer köftede yumurta kokusu hissetmek hoşuna gitmiyorsa biraz süt ekleyebilirsiniz. Bir diğer yöntem olarak harca 2-3 kaşık galeta unu koymak da köftenin pişerken dağılmasını engeller.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri