Çökelek, yağı alınmış ayranın ısıtılması sonucu ortaya çıkan yoğurt parçalarına denir. Buna Silifke'de hamçökelek, Anamur yöresinde keş, Doğu Karadeniz'de minci (ya da "minzi"), Hatay'da sürk, Trakya'da ekşimik, Azerbaycan'da şor denir.
lor peynirinin diğer söylenişi olduğunu öğrendiğim süt ürünü. lor peyniri benim için yıllardır bir efsane olarak kalmıştır.
Antakya Sürk peyniri
“Sürk” çökelek anlamına gelmektedir ve Hatay iline özgü oldukça bilindik bir peynir çeşididir. Asitliği gelişmiş süt, yayık tereyağı yapımından arta kalan ayran veya ekşimiş yoğurt Sürk üretiminde ham madde olarak kullanılır. Bu ham maddelerden daha önce belirtildiği şekilde çökelek üretilir.
Kuru çökelek ne? Tuzsuz çökeleğin çeşitli baharatlarla tatlandırılmasıyla hazırlanan Antakya / Hatay mutfağına özgü çok özel bir lezzettir. Çökeleğe çeşitli baharatların eklendiği bu özel karışım genellikle kurutularak veya kurutulmadan zeytinyağının içinde saklanır.
Hatay'ın yöresel lezzetlerinden biri olan el yapımı beyaz çökelek inek sütü ile mayalanan kaymaklı yoğurtlardan taze olarak elde ediliyor. Kaymağı içinde tam yağlı taze yoğurt lezzeti bir başkadır. Odun ateşinde yapılan beyaz çökelek tadına ve lezzetine doyamayacaksınız.
İlgili 25 soru bulundu
Çökelek, yağı alınmış ayranın ısıtılması sonucu ortaya çıkan yoğurt parçalarına denir. Buna Silifke'de hamçökelek, Anamur yöresinde keş, Doğu Karadeniz'de minci (ya da "minzi"), Hatay'da sürk, Trakya'da ekşimik, Azerbaycan'da şor denir.
Lor ve çökelek aynı şey mi? en çok sorulan ve bu anlamda cevap arayan soruların başında gelmektedir. Lor ve çökelek, lezzetleri saklama koşulları ve aromaları ile birbirinden oldukça farklı iki peynir türüdür. En basit anlatımı ile Lor peyniri sütten, Çökelek ise ayrandan yapılır diyerek özetlemek mümkün.
- A ve C vitamini ile kalsiyum ve fosfor kaynağı olan çökelek gelişim çağındaki çocuklar için oldukça yararlı bir besindir. Yaşlılarda ise kemik erimesi riskini azaltır. - Yağ oranının düşük olması nedeniyle kilo kontrolüne yardımcı olur. - Yüksek protein içeriği ile vücudun kas kütlesinin arttırılmasını sağlar.
-Ocağa aldığınız yoğurt kaynadığında içerisine tuzunu ve limon suyunu ekleyip 2-3 dakika kaynatın ve ocaktan alın. -Soğumasını bekleyin. -Soğuduğunda bir süzgeçle fazla suyunu da süzdürerek çökeleği dolaba kaldırın. -Fazla yaptıysanız derin dondurucuda da saklayabilirsiniz.
Normalde çökelek biraz ekşimsi olur ama bu tarif hem süt hem de yoğurt kullanarak yapıldığı için yumuşacık ve beyaz bir çökelek elde ediyoruz.
Çökelek peyniri peynir altı suyunun pıhtılaşması ile oluşan bir peynirdir. Taze tüketilmesi gerekmektedir. Tuzlu veya tuzsuz çeşitleri de bulunmaktadır.
Yoğurt bir tencerede kaynamaya alınır. Bir parça tuz ilavesi ile kaynayan yoğurt kestirilir. Kaynayıp kestirilen yoğurt yeşilimsi bir su salar ve ekşimik olacak kısımlar pütürlü-kesmikli bir çeşit ürüne dönüşür. Tencerede soğutulan bu ürünün suyu süt süzgecinden yahut tülbentten geçirilir.
Acılaşma pek çok süt ürününde ve özellikle peynirlerde bir kusurdur ve acı karakterdeki peptidlerin birikimine bağlı olarak oluşur. Bu peptidler hidrofobik karakterdeki aminoasitlerce zengindir ve kazein üzerine proteolitik enzimlerin etkisi sonucu oluşurlar.
Çökelek kilo aldırır mı? Çökelek peyniri Kahvaltıda yiyeceğimiz bir kahvaltı tabağı çökelek, süt içerdiği için ve tok hissettirdiği için çok faydalı bir besindir. 80 kalori barındırdığı için kilo almanızı da engeller.
Bu kahvaltılık çok sevdiğimiz Tokatta çok yapılan bir tariftir. Kuymakla (mıhlama) karıştırmayın. Aslında bu kahvaltılık için özel olarak kaşar peyniri gibi eriyen özel çökelek kullanılır ama onu her yerde ve her zaman bulamadığımız için normal çökelek kullandım.
ÇÖKELEK: İsmi, tadı, dokusu her bölgede değişse de tüm zevklere uygun bir lezzet şölenidir çökelek peyniri. Maya kullanılmadan hazırlanan bir peynirdir.
Ocağa aldığınız yoğurt kaynadığında içerisine tuzunu ve limon suyunu ekleyip 2-3 dakika kaynattıktan sonra ocağı kapatıyoruz. Soğuyana kadar çökeleğe dokunmuyoruz. Soğuduğunda bir süzgeçle fazla suyunu da süzdürerek çökeleği dolaba kaldırıyoruz.
Süte kaynatmaya başlayın, kaynamaya devam ederken içerisine bir miktar limon suyu dökün. Süt kesilmeye başlayacaktır. Su ve tortu olarak ikiye ayrışacaktır. Ayrışma olmaz ise biraz daha limon suyu ilave edebilirsiniz.
Çökelek ülkemizde tatlı ya da tuzlu olarak tüketilen lezzetli bir peynirdir. Zengin kalsiyum ve probiyotik içeriği ile hem kemiklerimizi güçlendirir hem de bağırsak probiyotiklerimizi zenginleştirir.
Çökelek, kan şekeri seviyesini dengeleyen magnezyum içerir. Her gün çökelek yiyorsanız, yağ içeriğini hesaba katmalısınız. Kan şekeri sorunu yaşıyorsanız yüzde 1,5'ten fazla yağ içermeyen çökelek tüketmelisiniz.
İsminden de belli olduğu üzere bu, peynir üretimi sırasında arta kalan sudur. Peynir altı suyunun faydaları pek çoktur. Zira probiyotikler ve mineraller açısından güçlü bir kaynaktır. Peynir altı suyundan lor, çorba, ekmek, krep, pankek, poğaça vb pek çok şey yapılabilir.
Bu ürünün farkı ise biraz daha ekşi ve hafif derece tuzludur. Lakin tat olarak leziz olan ve ağızda hemen dağılan lor peyniri kusursuz görünüşe sahiptir. Ekşi ve hafif tuzlu olan lor peyniri oldukça uygun fiyata müşterilerimizin sofralarına ve kahvaltılarına gelmektedir.
Çökelek peynir sadece protein açısından değil, aynı zamanda gerekli besin maddeleri açısından da yüksektir. Bu nedenlerden dolayı sporcular tarafından ve kilo verme planlarında yaygın olarak kullanılmaktadır.
100 gram beyaz peynir 289 kalori, 22.5 gram protein, 21.6 gram yağ içerir. Kuru çökelek proteini en yüksek peynirdir ve kalsiyum değeri de oldukça yüksektir. Kalsiyum değeri en yüksek peynir türü kaşar peyniridir ancak kalorisi ve yağ içeriği de yüksek olduğu için her gün tüketmemek gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri