Ekşiliği gidermenin bir çözümü var. Hafif ekşimiş yoğurdun içine bir miktar su ekleyin. Ardından yoğurdu ince bir süzgeç yardımıyla süzün. Yoğurdun ekşiliği gidecektir.
Tarihi geçmiş olsa bile yenilebilir ancak yoğurt soğuk isteyen yiyecek olduğu için eğer yoğurt açık ve sıcak ortamda kalmışsa ekşir ve yenmez, ancak ekşi yoğurt olanları genellikle hamur işlerinde daha etkisizdir ve zarar vermez.
Bir kaba bezi yerleştirerek ağız kısmını açalım. Tüm yoğurdu bu beze alalım. Boşluk kalmayacak şekilde sıktırarak, kalan kısmı bağlayalım. Bezin dişini yıkayarak süzgece ya da kevgire alalım.
İlgili 32 soru bulundu
Öncelikle tencereye yoğurt un tuz yumurtayı kırın iyice çırpıcıyla karıştırın ardına pirinç yıkayıp atın ve orta ateşe üzerine istenilen miktarda su ekleyip karıştırmaya başlayın bu arada yoğurdunuzun kıvamına göre su miktarını azaltıp artırabilir yada aynı şekilde yoğurt miktarınızla da oynayabilirsiniz.
Yumurtayla şekeri iyice bembeyaz olana kadar çırpın. Sonra yoğurdu ve sıvı yağı ekleyip bir daha güzelce çırpın. Unu, kakaoyu, kabartma tozu ve vanilyayı da koyup bir daha çırpın. Damla çikolata varsa içine onu da koyup biraz karıştırdıktan sonra yağlanmış, unlanmış kek kalıbına keki dökün.
En sevdiğim tarifle giriş yapmak istedim. 😉 Bu pişi mayalı olana göre ben ve benim gibi mide sorunu olan kişiler için bire bir veeee tadına doyum olmaz😋😋😋 Ben kalan ekşi yoğurdum ile yaptım. Hem daha güzel kabarıyor hemde daha lezzetli oluyor 😊😊 Evet yapımına geçelim.
Ekşi yoğurdumuzu kaseye alıp çok az tuz ekleyip 3 kaşık soğuk süt ekliyoruz ve iyice karıştırıyoruz tadına bakın eğer biraz eksilik varsa çok az daha süt ekleyin ve tekrar karıştırın. Yoğurdunuzu tatlı tatlı yiyin :) Evde yoğurt çalmadan deneyebilirsiniz de tabi ki.
Kaynamaya başladığında altını en kısık ayara getirip suyunu çekmeye başlamasını bekleyin. Bir tutam tuz birkaç damla limon suyu ve arzuya göre bir kaşık da tereyağı ekleyin. Suyunu tamamen çektiğinde yoğurt artık peynir kıvamına gelerek toparlanmaya başlayacaktır.
Şeker kullanmak, mayayı aktifleştirir ve daha iyi bir kıvam almasını sağlar. Tuz kullanmak ise yoğurdun ekşimesini engeller. Bir tutam tuz kullanmak yeterli olacaktır.
Yoğurdu derin dondurucuya koymak onun dokusunu tamamen değiştirecektir. Zira buzluktan çıkarılan yoğurda baktığınızda parça parça olduğunu görürsünüz. Eğer yoğurdu yemek istiyorsanız derin dondurucuda değil buzdolabında saklamaya gayret edin.
Ekşi yoğurttan ayran olur mu? Ekşi yoğurttan yapılan ayran günümüzde daha zor bulduğumuz ve daha makbul sayılan bir lezzet. Ekşiyen yoğurdunuzu ayran yaparak keyifle tüketebilirsiniz. Biraz tuz, yoğurdun ekşi lezzetini gayet iyi bir kıvama getirebilir.
Ev yoğurdu mayalanırken kullanılan yoğurt kültürü içinde yer alan L. Bulgaricus isimli bir bakterinin fazla olmasıyla yoğurdun tadı daha ekşi olur. Ev yoğurdunun mayalanma sıcaklığının yüksek olması, uzun süre mayalanmak için bekletilmesi gibi nedenler bu bakterinin sayısının artmasına neden olur.
Her yaştan insanın rahatlıkla tüketebildiği yoğurdun bir faydası daha ortaya çıktı! En az 24 saat mayalanmış yoğurt ve yoğurt suyu tüketiminin, grip başta olmak üzere benzeri solunum yolu enfeksiyonlarından koruduğu belirlendi. Yoğurdun bu özelliğe sahip olması için tadının ekşimtırak bir hal alması ayrıca önemli.
''Yoğurt neden ekşir?'' Bu sorunun ilk cevabı kullandığınız sütün tazeliğinde ve mayanızın ekşimiş olup olmayışında saklı. Kullandığınız süt çok taze değilse, ayrıca mayanız yeterince taze değilse ve ekşimeye yüz tutmuşsa yoğurdunuz çok çabuk ekşir. Hatta mayanız çok ekşimiş ise yoğurdunuz ekşi bir şekilde mayalanır.
2 litre süte 1 çorba kaşığı yoğurt koyup, battaniyeye sarıp 6 saat bekleyince mis gibi doğal yoğurt sahibi olunabiliyor. burada kilit nokta, süte katılacak 1 çorba kaşığı yoğurdun da mayalanarak elde edilmiş yoğurt olması gerekliliğidir. marketten alinan yoğurt ile yoğurt yapılmaz.
8) Çorbanın Ekşiliğini Ne Alır? Genellikle yoğurt çorbalarında ve salçalı soslarla hazırlanan çorbalarda karşılaşılabilen bu durumun da çözümü oldukça basit: süt. Çorbanızın ekşi olduğunu düşünüyorsanız azar azar süt ekleyebilirsiniz. Ekşiliğin azaldığını düşündüğünüzde süt eklemeyi bırakabilirsiniz.
Evde ekşiyen yoğurttan yoğurt mayası yapamak için, ekşi yoğurttan bir iki kaşık alıyor ve plastik süzgeç içine koyuyorum. Süzgeci kasenin üzerine koyuyor ve yoğurdu karıştırıyorum. En fazla 2 saat içinde yoğurt suyunu salıyor ve taş gibi oluyor. O taş gibi yoğurdu kullanarak sütü mayalıyor ve yoğurdumu yapıyorum.
Eğer ekşi yoğurtla yaptıysanız mayanız daha çabuk 2 katına çıkacaktır. Normalde mayanın olması yaklaşık 3 gün içinde olabilir. Mayayı kullanmak istersek bir miktarını alıp tekrar mayayı besliyoruz. Bunun için yarım çay bardağı un ve yoğurt koyup tekrar karıştırıp kabarmasını bekliyoruz.
İki kase yoğurdun içine bir tane yumurta karbonat ve tuzu ekledim ve iyice erimesini sağladım. Daha sonra sıvı yağ ekledim ve yavaş yavaş un ilavesi yaparak yoğurdum. yaklaşık 4-5 bardak civarı un kullandım. Hamuru dinlemeye bıraktım. daha sonra tezgaha biraz un serpiyoruz ve hamuru üç parçaya bölüyoruz.
Kısaca üzerinden geçecek olursak; baharatlı ya da sade, puf puf kabaran ve daha az şekerli kekler için süt, yoğun ve nemli kıvamlı, şerbet ya da sos kullanacağınız, içerisine aroma ilave edeceğiniz kekler için ise yoğurt kullanmanızı öneririz.
Ancak canımız kek yapmak isteyip evde süt ya da yoğurdun bulunmadığı durumları da sıkça yaşamışızdır. Bu durumların aslında kurtarıcı bir malzemesi var. O da su. Üstelik laktoz hassasiyeti olanlarda keklerini suyla hazırlayabilir, gönül rahatlığıyla tüketebilirler.
Yoğurt, kekinizin daha nemli ve yoğun bir dokuya sahip olmasını sağlar, aynı zamanda kek hamurunda fazla yağ kullanımının önüne geçer. Yoğurtlu kekler de, aynı süt bazlı kekler gibi laktoz içerdiğinden glüten oluşumunu azaltarak kekin piştikten sonra kurumasına engel olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri